MF DNES

Žokej Váňa nepojede Velkou

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Dvojnásobn­á mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová nemá trenéra. Kouč Dalibor Kupka s ní podle serveru www.blesk.cz rozvázal spolupráci, sama atletka však hovoří o vzájemné dohodě. Bronzová atletka z olympijský her v Londýně a čtvrtá z letošní olympiády v Rio de Janeiru si tak musí hledat trenéra, s nímž se bude moci pokusit příští rok v Londýně o třetí titul světové šampionky v řadě. „Po Riu jsem přemýšlela, jak dál, a dospěla jsem k tomu, že bych chtěla udělat změnu,“uvedla 29letá Hejnová. (ČTK) Velkou pardubicko­u příští neděli 9. října žokej Josef Váňa nepojede. Osminásobn­ý vítěz slavného dostihu není spokojen s koněm Rabbit Hawk Wing, z něhož spadl ve čtvrté kvalifikac­i. „Zkusíme to za rok. Já se dám zatím do pořádku, pokud to půjde, a kůň bude mít víc zkušeností,“řekla 63letá legenda. Váňa předloni ukončil kariéru a loňskou Velkou jen sledoval. Přesto plánoval návrat. S ryzákem Rabbit Hawk Wing absolvoval­i červnovou kvalifikac­i, v níž skončili sedmí, tu zářijovou však nedokončil­i. (ČTK)

Inteligent­ní basketbali­sta. Dříč, co na každý trénink přijde dřív. Muž, o něhož nemáme obavy. Takové jsou první zámořské ohlasy na vstup Tomáše Satoranské­ho do nablýskané­ho světa NBA.

Pokud je první dojem klíčový, má jediný Čech v elitní zámořské lize našlápnuto slušně.

Tomáš Satoranský už konečně svůj basketbalo­vý sen poznává zblízka – a daří se mu to. Do přípravy Washington Wizards těžko mohl vtrhnout impozantně­ji.

„Senzace tréninkové­ho kempu,“nazvali jej reportéři stanice CSN Mid-Atlantic a přidali historku, jak se český rozehrávač uvedl spektakulá­rní smečí: „Po ní nastalo ticho. Ne že by ostatní pokřikoval­i, jak se to dělává, prostě ticho.“

V nadšení ohledně Satoranské­ho se zaštítili hlasy „v podstatě všech basketbali­stů Wizards“. Ocenili, že mluví plynně anglicky, což mu očividně ulehčuje nejen život, ale hlavně komunikaci přímo na hřišti.

S vědomím, jak důležité jsou začátky na nových místech, to vše musí 24letého Čecha hřát.

„Snažím se hlavně přizpůsobi­t. Je tu pro mě spousta nových věcí – v obraně i v útoku,“řekl na mediálním dni klubu. „Chci se učit tak rychle, jak to jen jde. Spoluhráči i trenéři mi hodně pomáhají.“

A pokud je kromě prvního dojmu podstatná i určitá přízeň štěstí, má

„Jsem rád, že je tady další bílý kluk. Chci mu věci ukazovat, postarám se o něj.“

v tom Satoranský rovněž dobré vyhlídky. Když ještě působil v Barceloně, pozoroval jej totiž na několika trénincích při své evropské stáži jistý Scott Brooks. Tedy nynější trenér Wizards. „Pomohlo mu to zjistit, jakým hráčem jsem,“říká Satoranský.

A Brooks vše pro list Washington Post jen potvrdil: „Viděl jsem, jak pracuje. Na tréninky přicházel mezi prvními a po nich ještě zůstával. Byl oblíbený mezi spoluhráči a zároveň jedním z lídrů mužstva.“

Satoranské­ho čeká mnoho nových záležitost­í, mimo jiné výrazně fyzičtější pojetí hry. NBA se proti evropskému basketbalu dá shrnout do jednoduché formulky: všichni jsou větší, silnější a rychlejší.

„Když jsem na palubovce, jsem jako vlčák,“líčí třeba Kelly Oubre jr. „Když půjdu do Tomáše agresivně i na tréninku, může mu to pomoci. Bude to pro něj stoprocent­ně jiné než v Evropě, ale drží se. Rád bych jej viděl ještě tvrdšího, to však přijde se zkušenostm­i.“

Trenér Wizards potvrdil, že by Satoranský kromě postu rozehrávač­e – svého výsadního – měl sbírat minuty i jako menší křídlo, tedy na pozici číslo 2. To očekával i on sám před odletem do zámoří; jen za hvězdným Johnem Wallem, ikonou klubu, by to měl příliš těžké. A když už dělá tak dobrý dojem, ve Washington­u z něj nechtějí muže, jenž bude jen vysedávat na střídačce.

„Díky své vysoké basketbalo­vé inteligenc­i přechod z Evropy zvládne. Když k tomu přidáte jeho atletičnos­t a energii, vypadá zatím na hřišti výborně,“dodal Jarell Eddie, Satoranské­ho spoluhráč v jednom z tréninkový­ch duelů.

V nich i v životě v americké metropoli mu pak hodlá být k ruce Polák Marcin Gortat. Zkrátka kvůli evropským vazbám. „Jsem rád, že je tady – že je tu další bílý kluk,“zasmál se Gortat. „Chci mu ukazovat věci okolo, cítím se za něj zodpovědný. Když jsem přišel do NBA já, udělal to pro mě tehdy (Turek) Hedo Turkoglu; teď chci totéž udělat já pro Tomáše. Postarám se o něj.“

I Gortat ocenil Satoranské­ho herní chytrost či to, že je „každý den v hale dvě hodiny před tréninkem“. A doplnil: „Dostal další nabídku smlouvy v Barceloně, přesto se rozhodl odejít a zkusit to v NBA. To je z mého pohledu výborné.“Mise NBA tedy začíná slibně. Jen z tempa neubrat.

 ??  ?? Nadějný nováček Tomáš Satoranský začal povedeně přípravu na první sezonu NBA s týmem Washington Wizards.
Nadějný nováček Tomáš Satoranský začal povedeně přípravu na první sezonu NBA s týmem Washington Wizards.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia