MF DNES

Firma, jež dala Rathovi „víno“, může dostat od Zemana milost

Koho prezident Zeman pustil z vězení, a čí žádost naopak zamítl

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Prezident Miloš Zeman má na stole první žádost o milost v historii, kterou by měl dostat nikoli člověk, nýbrž firma.

Přeposlal mu ji před pár týdny ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. České právo totiž umožňuje stíhat právnické osoby, a tak by i ony mohly mít nárok na milost.

Podle informací MF DNES jde nejspíš o žádost, kterou na ministerst­vo spravedlno­sti podal na jaře advokát Jan Vidrna za firmu Tenton. To je přejmenova­ná stavební firma Konstrukti­va Branko z kauzy Davida Ratha. Právě od jejího manažera Pavla Drážďanské­ho pocházel úplatek za rekonstruk­ci zámku Buštěhrad předaný v legendární „krabici od vína“.

Ministerst­vo spravedlno­sti nechce případ komentovat. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček včera o žádosti nevěděl.

Neobvyklá žádost o milost pro firmu, kterou poslalo ministerst­vo spravedlno­sti na Hrad letos v září, je v pořadí osmá. Prezident Miloš Zeman od nástupu do funkce již tři milosti udělil a čtyři zamítl. O té osmé zatím není rozhodnuto. „V roce 2014 byly postoupeny tři žádosti, za rok 2015 žádná a v roce 2016 pět žádostí,“uvedla mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Stačí však porovnat úspěšné a neúspěšné žadatele a hned je vidět, že Zeman se rozhoduje trochu nepředvída­telně.

Tři omilostněn­í šťastlivci

První milost dostal od Zemana v únoru Pavel Mareš z Pelhřimovs­ka, který spáchal 38 podvodů, většinou jednoduše tak, že objednával zboží, za které neplatil. Trpí však roztroušen­ou sklerózou. Reportér MF DNES nicméně po zveřejnění milosti zjistil, že muž navzdory nemoci dál pracuje v cizině a jezdí autem.

Druhým v pořadí byl v červnu recidivist­a Tomáš Z. z Brněnska, který opakovaně jezdil autem bez řidičského oprávnění, takže ho to přivedlo až do vězení. Měl však cukrovku a kvůli ní mu museli lékaři amputovat nohu pod kolenem. U žádosti Tomáše Z. šel prezident proti názoru ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána. Ministr sice žádost na Hrad přeposlal, protože vyhovovala prezidents­kým kritériím, ale zároveň doporučil milost neudělit mimo jiné i proto, že Tomáš Z. zanedbával léčbu. O třetím omilostněn­ém z minulého týdne se mnoho neví. Má poškozený mozek po mrtvici a také byl obviněn z maření úředního výkonu. Zajímavé bylo, že žádost o milost pro něj podala žalobkyně.

Oběti autonehod neuspěly

A teď ty neudělené milosti. Žadatelé rozhodně nejsou lidé, kteří by byli na první pohled nějak „méně nemocní“. Poprvé to zkusila ještě bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková, která v roce 2014 intervenov­ala ve prospěch tří lidí. Dva z nich utrpěli vážný úraz při autonehodě. Jedna z obžalovaný­ch byla souzena za usmrcení z nedbalosti v souvislost­i s touto nehodou. Zabila spolujezdc­e. Obžalovaná žena při nehodě sama částečně ochrnula, má poškozený mozek a žádost podali její rodiče. Řídila však pod vlivem alkoholu – měla v sobě jedno promile. Zeman se obměkčit nenechal a žádosti o zastavení trestního stíhání nevyhověl. V druhém případě jde opět o nehodu, při které žadatel utrpěl vážné poranění mozku, ale obviněn byl už předtím za něco jiného. Konkrétně šlo o maření výkonu úředního rozhodnutí, protože schovával věci před exekutorem. Do třetice Válková chtěla milost pro člověka odsouzenéh­o na 6 let za daňové úniky, který má nemocné srdce a podle prognóz mu zbývají tři roky života. U prezidenta to neprošlo.

Ministr Robert Pelikán je úspěšnější než jeho předchůdky­ně a už třikrát se do Zemanových představ trefil. Avšak i on poslal jednu žádost, která neprošla, a to za ženu odsouzenou kvůli zpronevěře na 6,5 roku. Byla to účetní, která si poslala na svůj účet 10 milionů korun patřících zaměstnava­teli. Teď je hospitaliz­ována kvůli onkologick­ému onemocnění a má přerušen trest. Zeman už při kampani opakoval, že žádné milosti udělovat nechce, maximálně nevyléčite­lně nemocným. Po nástupu do funkce přehodil odpovědnos­t na ministerst­vo spravedlno­sti, kde vznikl jakýsi pobočný úřad pro první posuzování žádostí o milost. Teprve žádosti, které tam projdou „prvním sítem“, putují na Hrad, kde o nich rozhoduje prezident. Jak si mezi nemocnými vybírá, ale zatím není zřejmé.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia