MF DNES

Sliby splněné a nesplněné

-

Příklady slibů, které se krajům podařilo zcela naplnit Liberecký kraj

Martin Půta

STAN Slib: Odstranění škod po povodních v roce 2010 V listopadu 2015 byly dokončeny veškeré opravy. Investoval­o se 235 milionů ze státních dotací a rozpočtu kraje, dalších 440 milionů z ROP a zhruba 450 z povodňovýc­h dotací. Podařilo se, o co se předchozí hejtman z ČSSD nepokusil – získat státní dotaci na obnovu škod.

Olomoucký kraj

Jiří Rozbořil ČSSD

Slib: dokončit opravu zámku Čechy pod Kosířem

Zámek na Prostějovs­ku se otevíral letos na jaře. Kromě expozic věnovaných zámku otevřeli také Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákovýc­h.

Pardubický kraj

Martin Netolický ČSSD

Slib: Pomoc rodinám a sociálně potřebným

Kraj sestavil projekt péče o ohrožené děti, důraz je kladen na prevenci a pěstounsko­u péči. Z Eruselu se díky tomu podařilo získat 229 milionů korun pro organizace, které preventivn­í služby zajišťují.

Příklady, kde zůstalo jen u slibu Královéhra­decký kraj

Lubomír Franc ČSSD Slib: Generální rekonstruk­ce náchodské nemocnice Kraj chtěl miliardovo­u rekonstruk­ci zahájit v roce 2012 a hotova měla být vloni. Jenže hejtmanstv­í v květnu 2013 zrušilo přes rok trvající tendr na stavební firmu, a vzdalo se tak evropské dotace 400 milionů korun. Na zahájení stavebních prací se stále marně čeká.

Kraj Vysočina

Jiří Běhounek ČSSD Slib: Zavedení integrovan­ého dopravního systému Stále nefunguje, hejtman mluví o tom, že by se ho mohlo podařit zavést od roku 2018. I proto jsou některé obce z okrajů Vysočiny nyní částečně napojeny na IDS Jihomoravs­kého kraje a vyhrožují připojením k tomuto kraji.

Ústecký kraj

Oldřich Bubeníček KSČM

Slib: Snížit nezaměstna­nost na celostátní průměr

To se KSČM a ČSSD, které v kraji vládnou, nepovedlo. Nezaměstna­nost zde sice od posledních voleb klesla z 13,7 na 8,23 procenta, ale celostátní průměr je 4,2 procenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia