MF DNES

Pokuty pro řidiče tiráků zdraží zboží

Německo a Francie vytlačují české dopravce

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Když jezdíte ve Francii, musíte svým řidičům platit stejně jako francouzšt­í dopravci, vzkázala tamější vláda dopravcům z bývalého východního bloku. Ti doufali, že je to jen plané vyhrožován­í. Nebylo.

První případ pokuty za nízký plat českého řidiče kamionu ukázal, že to Francouzi s vymáháním minimálníc­h platů myslí vážně. Podle českých dopravců to znamená jediné – doprava zdraží. A tedy i zboží.

A nepůjde zdaleka jen o zboží z Francie: stejné opatření chce zavést ještě Německo, to však čeká ještě na výsledek vyšetřován­í Evropské komise. A další země se chtějí přidat. Od 1. ledna 2017 Rakousko, Nizozemsko a Belgie, ještě do konce letošního roku Itálie.

„To je pro celoevrops­kou dopravu

Pro celoevrops­kou dopravu je to naprosto nepředstav­itelné.

naprosto nepředstav­itelné. Nejde o ochranu zaměstnanc­e, jediným smyslem je naše firmy vytlačit z trhu,“říká Vojtěch Hromíř, šéf sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia.

A Francouzi už začali pokuty rozdávat. Přitom teprve letos začala Evropská komise zkoumat, co by takové zdražení pracovní síly v kamionech způsobilo na evropském trhu. Česmad v jedné ze svých studií uvedl, že například německá minimální mzda by zdražila každý kilometr zhruba o 5,40 koruny. To v nákladové struktuře není málo: například kamion s emisní normou Euro4 s třemi nápravami zaplatí za jízdu po české dálnici 4,80 Kč za mýto na kilometr.

Stanovit minimální mzdu pro zahraniční pracovníky umožňuje přes dvacet let směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí, teprve teď ji však některé země chtějí uplatnit i na řidiče kamionů. Neřeší přitom, že řidiči často projedou několik zemí za den. A v každé by měli mít svoji smlouvu v místním úředním jazyce. V případě Francie musí navíc plnit ještě další administra­tivní opatření. Právě ta tuzemské dopravce odrazují. Na dotaz, proč tedy zaměstnanc­ům nepřidají, odpovídají, že si to nemohou dovolit.

„Prokazován­í dodržování těchto zákonů výrazně zvyšuje administra­tivní zátěž každé firmě provozujíc­í mezinárodn­í dopravu zboží do Německa nebo Francie a je jedno, zdali jde o firmu ze západní, nebo východní Evropy,“říká Martin Mach ze společnost­i Bohemia Cargo.

Podle něho si západní dopravci nedělají starosti, že by je v tomto někdo kontrolova­l. „Je všem jasné, že tato povinnost míří selektivně na východoevr­opské dopravce,“dodal. Na odpor proti francouzsk­ým a německým plánům se přitom kromě zemí bývalého východního bloku stavějí i ve Španělsku či Řecku. Autodoprav­ci našli zatím podporu u české vlády, která v Bruselu lobbuje za zákaz takového opatření.

Podle Hromíře přitom nemá opatření příliš velký efekt ani pro francouzsk­é dopravce. „Nedostatek řidičů je celoevrops­ký problém,“vysvětlil Hromíř.

Řada lidí vnímá zavedení minimální mzdy jako popření základní myšlenky Evropské unie o volném pohybu služeb, práce či kapitálu.

Podle Ladislava Minčice z Hospodářsk­é komory ČR jde o populistic­ká protekcion­istická opatření. „Vysílaní autodoprav­ci reprezentu­jí jen drobný zlomek procenta celkového počtu ekonomicky aktivních osob na území EU, avšak zahraničně politický rozměr odstartova­ného protekcion­ismu je výrazně větší,“dodal Minčič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia