MF DNES

Odvolací soud zrušil rozsudek nad Rathem

-

Adéla Paclíková, Čeněk Třeček reportéři MF DNES

Verdikt v korupční kauze někdejšího hejtmana Davida Ratha včera zrušil odvolací soud. Případem se proto znovu bude zabývat Krajský soud v Praze. Takový postup odvolacího soudu není příliš častý. Zatím však nejsou známy přesné důvody, které vrchní soud k vrácení případu vedly. Jeho mluvčí Jan Fořt pouze uvedl, že jde o „procesní a hmotně-právní nedostatky“.

Advokáti však neočekávaj­í, že by se celý proces opakoval znovu. „Odvolací soud ve svém stanovisku stanoví pokyny, co se má dál dělat. Jde však zjevně o vady poměrně závažné, které podle mě souvisí s chybnou právní kvalifikac­í nebo porušením trestního řádu. Kdyby se jednalo o drobnost, odstranil by ji odvolací soud sám,“myslí si advokát Jaroslav Ortman.

Zároveň také není jasné, zda výtky odvolacího soudu směřují k pochybení během hlavního líčení, nebo během vyšetřován­í. Postup odvolacího soudu však neznamená, že by měl Rath, který tvrdí, že je nevinný, vyhráno.

Policie, která skupinu kolem bývalého hejtmana dlouho monitorova­la, nashromážd­ila řadu důkazů – kromě toho, že chytila Ratha s krabicí od vína plnou peněz, staví na hodinách odposlechn­utých rozhovorů.

Právě odposlechy jsou důkazem, který se obhajoba od počátku snaží zneplatnit. Tvrdí totiž, že byly pořízeny nezákonně. To je také jeden z důvodů, proč Rathův obhájce Roman Jelínek navrhoval v odvolání, aby soud původní rozsudek zrušil. ČTK Jelínek upřesnil, že v námitkách poukazoval také na pochybení policie a soudů.

Jak námitky včetně těch, které se týkají povolení odposlechů, vyhodnotil odvolací soud, se advokáti dozvědí až z písemného odůvodnění. Vrchní soud totiž o případu jednal na neveřejném zasedání.

„Vůbec se nedá odhadnout, co soud ke zrušení verdiktu vedlo. Ale bude to něco zásadnější­ho. Nemusí to však být nutně to, co zaznělo v odvoláních. Ze zkušeností z praxe je to tak, že v padesáti procentech případů se jedná o chybu, kterou našel odvolací soud sám,“říká advokát Rathových spolupraco­vníků Kateřiny Pancové a Petra Kotta Tomáš Sokol.

Žalobce chtěl vyšší trest

To, že vrchní soud kauzu vrátí, naznačoval­o už to, že jednal o odvolání neveřejně a zrušil líčení naplánovan­é na konec října.

Krajský soud uznal loni v červenci Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomoc­ně mu uložil 8,5 roku vězení a propadnutí 20 milionů korun z majetku.

Proti verdiktu se odvolal i státní zástupce Petr Jirát, který chtěl pro bývalého hejtmana vyšší trest. Ve své závěrečné řeči navrhoval nejméně devět let vězení a zabavení veškerého majetku.

 ?? Foto: MAFRA ?? Čekání na rozsudek Vloni v létě byl Rath odsouzen za korupci, teď bude čekat na další verdikt.
Foto: MAFRA Čekání na rozsudek Vloni v létě byl Rath odsouzen za korupci, teď bude čekat na další verdikt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia