MF DNES

„Každého, kdo utíká z Mosulu, IS zabije“

-

Celostátní referendum by si přály tři čtvrtiny Němců. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila agentura YouGov. Proti lidovému hlasování na spolkové úrovni, které v současnost­i německá ústava umožňuje jen ve zcela výjimečnýc­h případech, se vyslovilo 15 procent dotázaných. O podpoře zavedení celostátní­ho referenda uvažuje bavorská Křesťansko-sociální unie.

Zcela jistě by referendum na celostátní úrovni chtělo zavést 44 procent dotázaných Němců, spíše pro je dalších 31 procent respondent­ů.

Nejvíce příznivců má lidové hlasování u občanů starších 60 let, z nichž by ho podpořilo přes 80 procent. Naopak mladých lidí od 18 do 29 by referendum chtělo jen o něco méně než 60 procent.

Pojistka proti politikům

Jako důvod, proč by bylo dobré referendum zavést, dotázaní nejčastěji uváděli, že je to způsob, jak bojovat proti znechucení lidí politikou, a že je to možný opravný prostředek proti rozhodnutí politiků. Z negativníc­h dopadů případného referenda se Němci nejčastěji obávají toho, že by v něm jejich spoluobčan­é ne vždy museli rozhodovat věcně a ohled by brali spíše na svůj vlastní zájem než na obecné blaho.

V Německu může nyní lidové hlasování na spolkové úrovni proběhnout prakticky jen v případě, pokud vláda usiluje o nové územní členění země, například slučování či dělení spolkových zemí. (ČTK)

Obyvatelé Mosulu nemají moc na výběr. Pokud se někdo pokusí uprchnout z města, radikálové z Islámského státu (IS) ho nemilosrdn­ě zastřelí, řekl v rozhovoru s britským deníkem The Guardian jeden z obyvatel tohoto severoirác­kého města. Mosul mají pod kontrolou teroristé z IS a od pondělí se o město svádějí tvrdé boje.

„Všichni zůstáváme doma, protože nevíme, co jiného dělat,“uvedl pětatřicet­iletý muž vystupujíc­í pod pseudonyme­m Abú Muhammad. „Bojovníci IS brázdí ulice města na motocyklec­h a jsou vyzbrojeni lehkými i těžkými zbraněmi,“dodal. Letecké údery podle něj cílí přesně na pozice islamistů. Ti se ale „stěhují do domů civilistů a vměšují mezi řadové obyvatele“. Bojovníci IS tak například zřídili velký sklad improvizov­aných výbušných zařízení v domě sousedícím s domem jeho bratrance.

„Prosil jsem ho, aby i s rodinou odešel ke mně, protože ten dům by se mohl stát terčem koaličního náletu. Odmítl s tím, že to nechá osudu,“dodal Muhammad. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia