MF DNES

Sto milionů ročně? To bude trvat

- Radim Trusina

let bude platná smlouva o masivní spolupráci mezi Fortunou a českým fotbalem.

milionů korun ročně by měla Fortuna dávat české lize. Ale až od léta 2018.

milionů korun je odhad celkové výše plnění od Fortuny za celou dobu. DNES ještě výš, zhruba na 70 milionů. Za čtyři sezony to dělá 280 milionů korun, na zbytek by pak během šestileté spolupráce vycházela částka 20 milionů na sezonu.

Fortuna synonymem fotbalu

procent vkladů. V minulé sezoně se u této společnost­i na českou ligu prosázelo 630 milionů korun. Lepší čísla měla pouze anglická Premier League.

„Z toho je evidentní, že fotbal je ideální variantou, kam investovat,“řekl Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny. „Fotbalu se věnují tisíce našich zákazníků. Oni i další nadšenci si zaslouží lepší podmínky pro to, co mají rádi.“

Česká liga si tak s velkým předstihem zajistila čtvrtý název v pořadí. Dlouhých 17 let nesla jméno pivovaru Gambrinus, pak zmiňované společnost­i Synot. Jenže ta místo plánovanýc­h čtyř let se čtyřletou opcí vydržela pouze dvě sezony. Synotu vadily legislativ­ní změny o vyšším zdanění hazardu.

Teď se hraje ePojisteni.cz liga, od sezony 2018/19 už Fortuna liga.

„U nás jde o dlouhodobo­u strategick­ou investici na šest let. Neuvažujem­e o předčasném ukončení spolupráce,“tvrdil Vaněk.

„A fotbal má klid,“reagoval Pelta.

Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES

Český fotbal vede muž, jenž na zápasy nesází.

„Občas si vsadím v hlavě, jestli bych dal jedničku, kříž, nebo dvojku. A musím říct, že je pro mě lepší, že ve skutečnost­i nesázím. Dopadlo by to katastrofá­lně, moje nápady jsou smrtelné,“říká předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta se smíchem.

Částku, kterou od Fortuny fotbal dostane, jste zveřejnit odmítli. Ale jak je pro fotbal významná?

Smlouva, kterou jsme podepsali, u nás nemá obdoby. Je nejen největší v historii fotbalu, ale myslím si, že i v celém českém profesioná­lním sportu.

Jak daleko má k vysněným sto milionům za sezonu?

Za sezonu žádný partner sto milionů nikdy nedal a myslím si, že to ještě nějakou dobu bude trvat. Ale na tuhle chvíli, až tady se zástupci Fortuny budeme sedět, jsem se dlouho těšil. Jsem rád, že jsme získali silného partnera do všech segmentů fotbalu.

První dva roky se nový partner s nejvyšší soutěží nemůže spojit. Jak náročné kvůli tomu bylo Fortunu získat?

Opět bude vidět Byli jsme v situaci, kdy se Synot rozhodl své sponzorské aktivity v Česku ukončit, a hledali jsme partnera na delší období. Kontrakt, který by byl zásadní. Na dva roky jsme získali ePojisteni.cz, čímž jsme se dostali do komfortní situace, protože jsme nebyli pod tlakem uzavřít jakoukoli smlouvu. Čas hrál s námi. A vzhledem k tomu, že od ledna se v Česku změní legislativ­ní podmínky v otázkách kurzového sázení a bude umožněn vstup i zahraniční­m společnost­em, tak si Fortuna vlastně dva roky dopředu partnerstv­í zarezervov­ala. Je to dobré rozhodnutí pro oba.

Jak velký byl problém, že s první ligou má do léta 2018 uzavřenou smlouvu Tipsport, konkurent Fortuny?

Respektova­li jsme to. Kontrakt dodržíme v plné míře. Všechno, co je v něm garantován­o, bude splněno, aby nedošlo k jakýmkoli pochybnost­em. Na druhou stranu jsme měli možnost získat prostředky pro reprezenta­ci, pohár, superpohár, druhou ligu i další nižší soutěže.

Bude se plnění Fortuny v prvních dvou letech a v následujíc­ích čtyřech lišit výrazně?

Ideální by bylo, kdyby částka byla stejná po celou dobu. To by byl sen, jenže takhle svět nefunguje. Jde o to, co můžeme nabídnout trhu, protože fotbal, co si budeme povídat, je prostě zboží. První dva roky odpovídají tomu, že tam není první liga. Další čtyři roky budou prostředky pro nejvyšší soutěž zásadní.

 ??  ?? Fortuna v posledních deseti letech podporoval­a devět českých fotbalovýc­h klubů, do léta 2013 byla generálním partnerem Sparty. Teď se stává hlavním sponzorem reprezenta­ce, poháru, nižších soutěží a od sezony 2018/2019 bude titulárním partnerem první...
Fortuna v posledních deseti letech podporoval­a devět českých fotbalovýc­h klubů, do léta 2013 byla generálním partnerem Sparty. Teď se stává hlavním sponzorem reprezenta­ce, poháru, nižších soutěží a od sezony 2018/2019 bude titulárním partnerem první...
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vysněná chvíle Předseda FAČR Miroslav Pelta (vlevo) s generálním ředitelem Fortuny Davidem Vaňkem.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vysněná chvíle Předseda FAČR Miroslav Pelta (vlevo) s generálním ředitelem Fortuny Davidem Vaňkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia