MF DNES

6receptů PRO REKONSTRUK­CI

V naší stavební kuchařce naleznete rekonstruk­ce uvařené na šestero způsobů. Na jednotlivé recepty odborníci doporučují vybrané materiálov­é ingredienc­e. Ale návody si lze upravit dle individuál­ní chuti. Aby výsledek nebyl nemastný neslaný. A také abyste sv

- text Filip Grygera foto Festool, Shuttersto­ck, archiv firem

Zateplován­í domu, rekonstruk­ce roubené chalupy, výměna jádra v paneláku. Pokaždé jiná práce, ale řadu věcí mají společnou. Aby dobře dopadly, chce to promyšlený plán. A k jeho sestavení se hodí rady odborníků.

Na menší práce postačí schopný řemeslník. Vždy je možné oslovit inspektory nemovitost­í, kteří odhalí možné problémy a doporučí varianty postupu. Většinou však budete potřebovat projektant­a či architekta, kteří vám pomohou plány přenést do praxe.

Autor projektu vše rozplánuje, zváží pro a proti včetně povolování. Důležité je, aby byl projekt dostatečně detailní. Čím více do detailu, tím méně dohadování na stavbě. „Přesně specifikuj­te rozsah rekonstruk­ce. Nestačí jen vybrat vypínače a umyvadlo. Je mnoho možných postupů, ale jen některé fungují. Nedostatek informací vede často k nákladům navíc. Řešení za pochodu jsou drahá a stejně se jim nevyhnete, tak proč si to komplikova­t hned na začátku?“uvažuje Barbora Zobač Hálová z inspekce nemovitost­í Bytecheck.

Dobré je také mít aspoň základní přehled o stavebních materiálec­h. S pomocí odborníků jsme vytipovali, jaké materiály jsou vhodné a často používané na různé typy rekonstruk­cí. Nenechte se však jimi svázat, často jsou možné i jiné varianty. Vše záleží na konstrukci, projektu i zkušenosti lidí, kteří budou rekonstruk­ci plánovat a provádět.

1. BĚŽNÉ ZDĚNÉ DOMY

Zásadní je volit materiály, jež neohrozí statiku, a vycházet z těch, které už v domě převládají.

STAVBA PŘÍČEK

Většina starších domů je z cihel, od toho by se měl odvíjet i materiál na nové příčky. Obvykle se vyzdívají, mohou být cihelné či z lehčeného betonu. „Běžně se používají cihly tloušťky 11,5 cm, popřípadě akustické stejného rozměru. Dosáhnete co nejužší zdi při zachování dobrých užitných vlastností, například dobré neprůzvučn­osti stěny a možnosti kotvení poliček či skříněk,“říká Pavel Heinrich z firmy Heluz cihlářský průmysl.

Alternativ­ou je pórobeton neboli plynosilik­át, který je lehký a dobře se opracovává. Což se hodí třeba při zabudování instalací. Příčky se staví z tlouštěk 10, 12,5 a 15 cm.

Když jsou ze statických důvodů nutné lehčí příčky, řešením je sádrokarto­n. Výstavba je suchá, proto je stavba rychlá, nemusí se čekat na zrání. „Méně vody ve stavbě znamená i menší nebezpečí kondenzace par na vnitřním povrchu, a tedy omezený výskyt plísní,“uvádí Martin Sochor z firmy Rigips. Výhodou je možnost příčky později odmontovat. „Bývá však problém s napojením na zděné

konstrukce, podél napojení vznikají praskliny,“upozorňuje architekt Patrik Tichý.

NÁSTAVBY A PŘÍSTAVBY

Má-li dům dostatečně dimenzovan­é základy, nástavby nejsou problém. I tak jsou však namístě lehčí materiály jako dřevo, lehčený beton či pórobeton. „Dřevostavb­a je nejrychlej­ší způsob stavby s dobrou funkčností,“myslí si Barbora Zobač Hálová.

Kladem pórobetonu je dobrá opracovate­lnost. „Mnohdy se musíte přesně přizpůsobi­t půdorysu stavby, zdivo se musí hodně řezat,“upozorňuje Jan Tinka z firmy Xella. Nejčastějš­í jsou tvárnice tloušťky 25 a 30 cm, které se zateplují. Nebo tepelněizo­lační tvárnice tlouštěk 37,5 a 45 cm, na něž stačí jen omítka.

Přístavby musejí mít své základy, správně dimenzovan­é. Zdi se obvykle staví z cihel či pórobetonu, ale někdy i ze dřeva či betonu. „Vždy je nutné přístavbu staticky oddělit a přiznat dilatační spáry, aby si nová část mohla sesednout, aniž by ovlivnila stávající dům,“upozorňuje architekt Tichý.

V případě cihel se volí tloušťky 38 cm s integrovan­ou tepelnou izolací. „Používají se i tepelněizo­lační cihly šířkou odpovídají­cí původní konstrukci, nejčastěji 44 cm,“říká Pavel Heinrich. Variantou jsou i cihly šířky 30 nebo 25 cm s dodatečným zateplením.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NERUŠIVÉ TAŠKY Také střešní krytina by měla svým typem odpovídat té původní.
NERUŠIVÉ TAŠKY Také střešní krytina by měla svým typem odpovídat té původní.
 ??  ?? ZAJISTÍ KLID Akustické cihly svou konstrukcí zajistí lepší zvukovou izolaci. Heluz
ZAJISTÍ KLID Akustické cihly svou konstrukcí zajistí lepší zvukovou izolaci. Heluz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia