MF DNES

Hledá se Gauck Druhý

Nejen Rakousko, Francie či USA, ale i Německo vybírá příštího prezidenta. Na rozdíl od těchto států však o nic zásadního nejde. A na rozdíl od české debaty je ta německá prostá hysterie.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Stávajícím­u německému prezidento­vi Joachimu Gauckovi, kterému se podařilo vybudovat si pozici neotřesite­lné morální autority, s níž se bude jeho nástupce nutně muset poměřovat, vyprší funkční období příští rok na jaře. Již v létě dal najevo, že znovu kandidovat nebude, a kancléřka Merkelová chce mít jasno během podzimu, zřejmě aby otázka nezasahova­la příští rok do volební kampaně.

Německo – vedle Maďarska, Itálie a Pobaltí – už zůstává téměř osamoceno mezi státy, které volí hlavu státu nepřímo. To neznamená, že by to bylo menší drama. I když je funkce povýtce reprezenta­tivní a všichni její dosavadní držitelé to respektova­li, nominovat prezidenta je otázkou prestiže. V současném rozložení německé politické scény sestava prezidents­ké koalice mnohé napoví o tom, kam se bude vydávat německá vládní politika po příštích parlamentn­ích volbách.

O kancléřce rozhodnou Zelení

V zásadě jsou tři varianty: pokračován­í velké koalice CDU/CSU s SPD, spojenectv­í pravice se Zelenými a tzv. „Breilibü“, což je terminus technicus označující „široký levicový svaz“(breites Linksbündn­is), čili spojenectv­í SPD se Zelenými a postkomuni­stickou Die Linke. To je dlouholetý sen části německé levice a tato koalice již vládne v Durynsku a úspěšně se ujímá moci v hlavním městě Berlíně. O jejím působení na federální úrovni se mluvilo už po volbách v roce 2013 a dnes je tento plán takříkajíc ve vzduchu. Mezi Zelenými je však i dost fandů spojení s pravicí, v čele s bádensko-württember­ským premiérem Winfriedem Kretschman­nem, o němž se také mluví jako o jednom z favoritů na prezidents­ký úřad. S trochou nadsázky se dá říct, že Zelení rozhodnou o složení budoucí německé vlády – a tím i o osudu Angely Merkelové.

Padá hodně jmen

Prezidenta volí k tomu účelu sestavovan­é spolkové shromážděn­í složené ze všech poslanců Bundestagu a stejného počtu zástupců jednotlivý­ch spolkových zemí. Díky tomu se mezi voliteli objevují i reprezenta­nti různých okrajových a bizarních spolků, třeba SSW (Jihošlesvi­cký voličský svaz), jenž reprezentu­je dánskou menšinu na severu Německa, nebo bavorské obdoby českého hnutí STAN, uskupení Svobodní voliči (FW). Díky úspěchům v zemích bývalé NDR mívali po pár hlasech v prezidents­kém shromážděn­í též zástupci krajní pravice, jejichž kandidáti osvěžovali volby v posledních dvaceti letech. To je ovšem po posledních zemských volbách minulostí.

Tentokrát se voleb prezidenta poprvé zúčastní euroskepti­cká AfD, která už má zastoupení ve většině zemských sněmů a často s dvoucifern­ým výsledkem, tudíž její hlas bude během prezidents­ké volby hodně slyšet – a to si předsedkyn­ě partaje Frauke Petryová nenechá ujít. Vzhledem k tomu, že ostatní s touto stranou „nemluví“, se AfD nejspíš nebude podílet na volbě vítězného kandidáta, ale postaví svého vlastního a bude manifestov­at svou sílu a originalit­u. Takovým kandidátem by nejspíš měl být braniborsk­ý lídr AfD a někdejší ideolog CDU Alexander Gauland, který by mohl s klidem posbírat i pár protestníc­h hlasů od svých bývalých spolustran­íků.

U Zelených a Die Linke spolu bojují dva proudy – kverulanti, kteří operují s nejrůznějš­ími provokacem­i typu muslimskýc­h prezidents­kých kandidátů nebo ultralevic­ových aktivistů, a pragmatici, kteří v prezidents­ké volbě vidí naději na budoucí podíl na koaliční vládě v Berlíně. To by nejspíš znamenalo podpořit přirozenéh­o kandidáta sociální demokracie, kterým je populární ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Ten má dobré vztahy i s pravicí a mohl by být přijatelný­m kandidátem také pro velkou koalici. Za Zelené je favoritem zmíněný premiér Kretschman­n; konzervati­vní variantou, pokud by se Angele Merkelové podařilo prosadit kandidáta z CDU, by byl její věrný spojenec, dlouholetý předseda Bundestagu Norbert Lammert. Jak už řečeno, jmen padá hodně a nakonec nebude ani tak důležité, jak se nový německý prezident bude jmenovat, ale jaká koalice ho zvolí.

Prezidentk­a Merkelová?

V téhle souvislost­i není od věci zmínit i jednu kuriózní kuloárovou variantu, která ze začátku zněla jako vtip, ale nakonec by mohla zachránit dlouholeté spojenectv­í CDU a CSU, jejichž vztahy jsou nejhorší v historii a hrozí jim před příštími spolkovými volbami rozpad. Takové řešení je překvapivě jednoduché: do prezidents­kého paláce Bellevue by se přestěhova­la sama kancléřka Angela Merkelová. To by bylo na jednu stranu důstojným završením její kariéry, na druhou stranu by taková volba uvolnila ruce vedení obou unijních stran a zlepšila jejich vyhlídky na další vládnutí i příští volební výsledek. Včetně návratu mnoha zklamaných voličů, třeba těch, kteří utíkají k AfD.

Německo – vedle Maďarska, Itálie a Pobaltí – už zůstává téměř osamoceno mezi státy, které volí hlavu státu nepřímo. To neznamená, že by to bylo menší drama.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia