MF DNES

Bílý lev pro Duku

Prezident vyznamenal třicet osobností. Nejvyšších řádů udělil rekordní počet

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Ještě nikdy nerozdal prezident Miloš Zeman tolik Řádů bílého lva jako letos. Při příležitos­ti svého čtvrtého udělování státních vyznamenán­í jím ocenil šest osobností.

Jsou mezi nimi čtyři vojáci, jeden politik a pak ten, o kom se bude mluvit ze všech nejvíc.

Řád bílého lva první třídy totiž od prezidenta Zemana převzal také pražský arcibiskup Dominik Duka, jeden z jeho významných spojenců.

Ještě žádný kardinál v historii nedostal toto nejvyšší státní vyznamenán­í. Duka se tak zařadil po bok takových osobností, jakými jsou britská královna Alžběta II., bývalý polský prezident Lech Walesa nebo bývalý německý kancléř Helmut Kohl.

Kromě Duky obdržel v občanské skupině Řád bílého lva německý politik Günter Verheugen. Ten jako bývalý eurokomisa­ř pro rozšiřován­í výraznou měrou přispěl k našemu členství v Evropské unii. Jednal tehdy mimo jiné i s Milošem Zemanem, který ho dodnes označuje za svého přítele.

Mezi čtveřicí vyznamenan­ých vojáků vystupují dva skvělí letci Českoslove­nské armády. Armádní generál Karel Janoušek bojoval v obou světových válkách a na konci té druhé získal hodnost leteckého maršála RAF od britského krále Jiřího VI.

Brigádní generál Karel Kuttelwasc­her také za druhé světové války létal ve službách britské armády a stal se nejúspěšně­jším českoslove­nským stíhacím pilotem.

Pokud si Evropská unie chtěla před patnácti lety otestovat, nakolik je touha Čechů po vstupu nezdolná, nemohla poslat do Prahy nikoho lepšího než Güntera Verheugena. Muže s vizáží věčně podrážděné­ho prvorepubl­ikového profesora, který pravidelně létal na lince Praha–Brusel, aby tvrdou němčinou opakoval, co se v zemi nedaří a v čem stále zaostává za Západem.

Tím, kdo s eurokomisa­řem pro rozšíření vyjednával především, byl premiér Miloš Zeman. Včera od něho Verheugen už jako od hlavy státu dostal nejvyšší ocenění, které země má. Verheugeno­vy návštěvy Čechy neodradily, vstup do Unie tehdy podpořilo 77 procent voličů a Zeman jeho úsilí nyní vyhodnotil jako „zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky“.

Řád bílého lva pro Verheugena je jedním z příkladů toho, čemu se žádný z polistopad­ových prezidentů nevyhnul a vlastně to k vyznamenán­í logicky patří – přijetí metálu je mnohdy dozvukem dřívějších osobních kontaktů s hlavou státu, někdy dokonce vřelého, blízkého přátelství.

Ač dnes Zeman kolem sebe soustředí spíše kritiky Bruselu a zejména jeho přístupu k migraci, jako premiér byl tvrdým zastáncem Unie. 2002 S Verheugene­m, rovněž sociálním demokratem, ho pojilo přátelství, které se nezdráhal použít vůči svým oponentům. V roce 2001 Zeman v médiích citoval „důvěrnou“větu, kterou mu údajně Verheugen řekl nad sklenkou čehosi: „Pokud se Václav Klaus stane předsedou české vlády, Česká republika se nestane členem Evropské unie.“

Eurokomisa­ř to ihned popřel a vyžehlil tak hrozící mezinárodn­í skandál. A jestliže se o Zemanovi říká, že neumí odpouštět, včerejší metál pro Verheugena naznačuje, že v tomto případě učinil výjimku.

Velvyslank­yně a „bůh“z Hradu

Nynější velvyslank­yně v Sýrii Eva Filipi má v regionu výjimečné postavení – zastupuje tam nejen Česko, ale jako spojku ji používají také další státy, protože se v zemi vyzná a respektují ji vzájemně rozhádané strany. Její práci obdivuje i prezident Miloš Zeman. A to dokonce tolik, že kvůli ní chtěl porušit zákon.

Po reformě veřejné správy nesměli velvyslanc­i pokračovat ve funkci po 70. narozeniná­ch. „Naštěstí velvyslanc­e odvolává prezident, takže když já paní Filipi neodvolám, tak není boha, který by ji odvolal,“řekl loni na podzim prezident. I pod jeho tlakem se nakonec zákon měnil a dvaasedmde­sátiletá diplomatka v Sýrii zůstává. Včera na Hradě převzala medaili Za zásluhy.

Lídr strany a gratulant

Zatímco u Verheugena i Filipi jsou „zásluhy o stát“těžko zpochybnit­elné, Zemanův seznam i letos otevřel otázku, podle jakého klíče vybírá umělce či soukromé podnikatel­e.

Do první kategorie tentokrát spadl muzikálový zpěvák Daniel Hůlka, jehož tvorba posledních patnáct let nepatří k těm nejvýrazně­jším, zato ve volbách do Sněmovny kandidoval za zemanovce jako lídr v Královéhra­deckém kraji a pravidelně chodí na Zemanovy narozeniny.

Z podnikatel­ů zase Zeman bez bližšího vysvětlení vybral Petra Chmelu, šéfa firmy Tescoma, jež vyrábí nádobí. I on dostal medaili Za zásluhy o stát. Prezident firmu navštívil před třemi týdny během své kontroverz­ní návštěvy Zlínského kraje. Cestoval tam bezprostře­dně před krajskými volbami, přičemž do tamního zastupitel­stva kandidoval­i tři jeho blízcí spolupraco­vníci z Hradu.

Prezident je politik, a tak se do udílení metálů už tradičně promítá jeho osobní zkušenost s vyznamenan­ými i dozvuky minulých konfliktů.

 ??  ?? Řád bílého lva Dominik Duka
arcibiskup pražský
Řád bílého lva Dominik Duka arcibiskup pražský
 ??  ??
 ??  ?? Zeman a „pan Evropa“Verheugen.
Zeman a „pan Evropa“Verheugen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia