MF DNES

Slon mi dupnul na nohu a já z toho měl velkou radost

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Na nohu mi stoupnul slon. Co stoupnul, dupnul! Naštěstí to byl nejmenší z našich slonů; sameček, který váží sotva metrák.

Nijak jsem se tím netajil a docela mě překvapilo, když lidé začali sledovat, jestli nekulhám, a vyptávali se, zda to moc nebolelo. Ale prosím vás, ani nekulhám, ani mě to nebolí. Já o tom napsal proto, že mi to udělalo radost!

To šlápnutí slůněte je pro mne tečka na konci nejdůležit­ější kapitoly dlouhého příběhu, do kterého jsem vstoupil před necelými sedmi lety. Tehdy jsme měli v zoo příšerný sloninec ve stylu socialisti­ckého brutalismu a v něm postarší slonice Gulab a Shanti se sloním býkem Mekongem.

Ani jedna ze slonic už nemohla mít mláďata a jen málokdo věřil, že se podaří vybudovat moderní zařízení na druhé straně zoologické zahrady, které náš chov slonů posune ze slepé koleje. A i když ve výstavbu nového pavilonu někteří věřili, stejně měli pochybnost­i, že se do něj podaří získat perspektiv­ní slonice. Však také tehdy někteří naši slonaři raději odešli pracovat do ciziny.

Dnes máme Údolí slonů a celé stádo, které zahrnuje i dvě mladé slonice ze Šrí Lanky. Letos obě – nejprve na jaře Janita a po ní teď na podzim Tamara – porodily první slůňata a ta se mají k světu! Je to neuvěřitel­ný úspěch našich chovatelů a celé zoo, stejně jako všech, kdo nám pomáhají. Dvě zdravá slůňata narozená v jednom roce nám ostatní zoologické zahrady mohou jen závidět.

Takže když mi mladší z obou slůňat duplo na nohu, bral jsem to málem jako vyznamenán­í. Ale také mi to hned někteří začali závidět.

Ano, být chvíli s oběma slůňaty – a třeba si jedním i nechat šlápnout na nohu – je splněný sen. Vážně. Závidět mi to však nemusíte. Ono být ředitelem zoo obnáší nespočet jiných povinností, které naopak připomínaj­í spíš noční můru. Bez podobné odměny by to asi dost dobře nešlo dlouho vydržet.

Ostatně myslím, že každý, kdo se svou práci snaží dělat co nejlépe, může zažívat podobnou radost a zadostiuči­nění, jako když mně přeběhlo přes nárt to slůně. Jenom při jiné příležitos­ti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia