MF DNES

Domračevov­á po porodu už trénuje

- MAtěj HejdA hokejový reportér MF DNES

Vypadá to, že definitivn­ě pohřbil šanci zachránit uvadající kariéru. Slovenský útočník Štefan Ružička měl být novým sparťanský­m střelcem, o které tým v létě přišel po odchodu Buchteleho do Ruska a Přibyla do Kanady. Spojení Sparty s Ružičkou však skončilo neslavně.

Po excesu v utkání proti Liberci, kdy sekl holí Vantucha do hlavy, s ním vedení klubu okamžitě ukončilo dvouměsíčn­í smlouvu a potrestalo ho vysokou pokutu. Nejspíš je to jeho konec v extralize, protože od vedení soutěže dostal stop na sedm zápasů, a jen těžko ho teď někdo angažuje. „Z našeho pohledu použil hokejku jako zbraň, v podstatě jako mačetu,“řekl šéf discipliná­rky Karel Holý. „Musel vědět, co dělá.“

ZvlÁštní úkAz i hit internetu

Slovenský útočník má pověst problémové­ho hráče a trochu i podivína. Když před dvěma lety před play-off posílil nabitý Třinec, nefungoval­o to. Na ledě sice bodoval, měl velký podíl na vyřazení Sparty v semifinále. Třinecké fanoušky si však nedokázal získat. Naopak! Slezským městem se nesly zvěsti o jeho astronomic­kém platu. Ve Werk Aréně se při zápasech ironicky vyvolávalo jeho jméno. Nic na tom neměnil ani fakt, že Oceláři zrovna bojovali s Litvínovem o titul. Viník finálové prohry byl tehdy jasný – Ružička. „Nejhorší posila za poslední roky. Ty peníze mohli dát komukoliv jinému. Je to ostuda,“častovali Ružičku nadávkami.

Tichý útočník, který ustavičně odmítá komunikova­t s novináři, se během finále stal dokonce mezi třineckými příznivci hitem sociálních sítí. Bývalého hráče Spartaku Moskva Necelý měsíc po porodu už se trojnásobn­á olympijská vítězka Darja Domračevov­á z Běloruska připravuje na návrat k biatlonu. Na Instagramu zveřejnila fotografii z tréninku na kolečkovýc­h lyžích s popiskem „krok za krokem zpátky do práce“. Domračevov­á porodila dceru Xenii, kterou má s norskou biatlonovo­u hvězdou Olem Einarem Björndalen­em. Údajně se chce do Světového poháru, v němž obhajuje celkové prvenství Gabriela Koukalová, vrátit už v lednu. Minulou sezonu vynechala, po onemocnění mononukleó­zou se rozhodla dopřát si delší pauzu. (ČTK) pomocí grafického editoru převlékli do dresu Litvínova poté, co se nechal v druhém finále několikrát hloupě vyloučit a sok to ztrestal.

Nebylo tedy překvapení, že nefungujíc­í symbióza musela po sezoně skončit. Ružička to však vzal z gruntu – oznámil konec kariéry. Ve třiceti letech. „Po zralé úvaze se rozhodl s hokejem skončit, chce se věnovat podnikání,“řekl tehdy hráčův agent Pavel Maršoun. „Mohl pokračovat v Česku i na Slovensku, ale nechtěl.“

Po roce odpočinku však přišel návrat. O to nečekanějš­í, že se Ružička vrátil do Třince. A obávaný střelec se chytil. V přípravě byl druhým nejprodukt­ivnějším hráčem týmu a kouč Kýhos měl zájem, aby zůstal.

Ružička však znovu šokoval. Těsně před startem sezony upřednostn­il nabídku Sparty, kam odešel na dvouměsíčn­í zkoušku. Ta zvláště kvůli nediscipli­novanosti slovenskéh­o introverta skončila o pár dní předčasně. sekl podobně jako nyní po Vantuchovi. Mladý slovenský útočník tehdy v sezoně obdržel 105 trestných minut. I v kanadské juniorce a v ruské KHL má za sebou několik kontroverz­ních zákroků.

Ružičkovi se určitě nedá upřít hokejový talent. Gólově se prosazoval v reprezenta­ci i na klubové scéně. S hokejkou umí technické divy. Bohužel pro něj ji však používá i jako nebezpečno­u zbraň.

Jako mačetu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Poslední souboj Štefan Ružička (vlevo) nejprve libereckéh­o dlouhána Lukáše Vantucha sekl holí do obličeje a pak se s ním pustil do strkanice. Zákeřný faul ohodnotila discipliná­rka sedmizápas­ovým trestem. Slovenský útočník poté ve Spartě předčasně...
Foto: Profimedia.cz Poslední souboj Štefan Ružička (vlevo) nejprve libereckéh­o dlouhána Lukáše Vantucha sekl holí do obličeje a pak se s ním pustil do strkanice. Zákeřný faul ohodnotila discipliná­rka sedmizápas­ovým trestem. Slovenský útočník poté ve Spartě předčasně...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia