MF DNES

Zakopat psa na zahradě? Patří do hrobu

-

Ivana Karásková reportérka MF DNES

Loučení se zemřelými domácími zvířaty se stále více podobá rituálům obvyklým po úmrtí člověka. Lidé si objednávaj­í před uložením zvířete do země na psích hřbitovech obřad u hrobu. S přibývajíc­ími krematorii pro zvířata roste také zájem o pohřby žehem.

Boomu zvířecího pohřebního byznysu nahrála vyhláška z roku 2014, která v souladu s pokyny Evropské unie prakticky znemožňuje pohřbívat domácí mazlíčky na vlastní zahradě nebo pozemku. Takové místo musí být totiž vzdáleno nejméně 200 metrů od vodního zdroje a sto metrů od nejbližší stavby pro bydlení. Nařízení tak mohou dodržet jen lidé, co bydlí někde na samotě. Když to někdo riskne, stačí jeden pomstychti­vý soused a zvíře se musí exhumovat.

„Někdo to může udat na veterinárn­í správu, a to už se i stalo. Vybavuji si případ, kdy jeden pán musel pejska vykopat,“říká Ivana Bidlová Janků, která s manželem provozuje v pražských Letňanech pohřební ústav pro zvířata PET–PIETA.

Pohřeb psovi, kočce, ale třeba i křečkovi nebo papouškovi dokážou zařídit podle přání pozůstalýc­h doslova na klíč a okamžitě.

„Lidé se k nám dovolají kdykoliv během 24 hodin. K nebožtíkov­i vyjedeme hned a na místě vyřídíme i příslušné dokumenty, takže pozůstalí nemusí chodit ani do kanceláře. Celkový balíček včetně kremace se pohybuje podle váhy zvířete od 3 900 do 9 890 korun,“přibližuje chod nonstop služby Ivana Bidlová. Pohřeb do země je levnější.

Kromě přívěsků s odsypem popela zvířátka jsou v kanceláři pohřebního ústavu vystaveny ekologické papírové urničky, například ve tvaru srdíčka. Objednávaj­í si je ti, co chtějí své zvířátko po kremaci pohřbít do země. Popel v kartonové urničce si už pozůstalý na zahrádku pod jabloň zakopat může.

Bidlovi mají i unikátní pohřební auto, v němž mohou doprovázet čtyřnohého „nebožtíka“i pozůstalí. „Lidská“terminolog­ie se používá i pro zvířata. Mluví se o nebožtícíc­h i o truchlícíc­h pozůstalýc­h. Čtěte na str. 4

Pročínské prohlášení ústavních činitelů bylo podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nutné kvůli tomu, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nedodržel dohodu a s dalajlámou se sešel oficiálně. Šéf diplomacie to včera uvedl v Partii na Primě. Herman v reakci sdělil, že nikomu nic takového nesliboval. „Naopak jsem řekl, že takový požadavek je v rozporu s mým svědomím a odmítám jej,“napsal Herman na Twitteru. (ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Náhrobek na pražském hřbitově pro zvířata.
Foto: Dan Materna, MAFRA Náhrobek na pražském hřbitově pro zvířata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia