MF DNES

BEZ ALIMENTŮ KDLUHŮM

Rodiče samoživite­lé patří k těm, kteří jsou nejvíc ohroženi dluhy. Ne kvůli tomu, že by utráceli za zbytečnost­i, ale proto, že ze svých příjmů nedokážou ušetřit a čas od času se pod tlakem neočekávan­ých výdajů kvůli tomu dostávají v hospodařen­í do minusu.

- připravila: eva tichá

Nejvíc se rodiny s jedním živitelem zadlužují na počátku školního roku, další období zatěžující rozpočet přichází teď před Vánocemi. Když Asociace neúplných rodin zkoumala, jak se hospodaří v rozvrácený­ch rodinách, ukázalo se, že „strašáků“, které mohou roztočit dluhovou spirálu, mají samoživite­lé hned několik.

Největší obavu mají z nezodpověd­ného chování druhého rodiče – z neplacení výživného. Samoživite­l, což jsou u nás obvykle ženy, pak musí výpadek vyřešit rizikovou půjčkou. Když rodič přestane platit alimenty, je potřeba jednat okamžitě. „ Jakékoli odkládání nedává smysl. Partner, který chápe význam svého příspěvku na vlastní dítě, se málokdy s platbou opozdí. Z naší zkušenosti navíc platí, že pokud maminka odpustí jednu dlužnou platbu, partnerova morálka platit včas a plnou smluvenou částku klesne,“uvádí předseda Asociace neúplných rodin Petr Sýkora.

Co tedy dělat? Policie nezajistí peníze, ale pouze trestá dlužníka, proto by se měl rodič obrátit na soudního exekutora, který může obstavit účet dlužníka včetně sociálních dávek nebo mu zabavit řidičák. Jednání s exekutory není každému příjemné, proto asociace umožňuje bezplatné asistované vymáháním prostředni­ctvím programu Vaše výživné. „ Jsme schopni první splátku dlužných alimentů zajistit už za tři měsíce od prvního kontaktu,“říká Petr Sýkora. Více na www.vasevyzivn­e.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia