MF DNES

Za pár let vám lednička objedná jídlo

Čím dál více Čechů hledá chytrá řešení pro svoji domácnost. Nejdříve ale potřebují chytrou síť.

-

Pokrok v technologi­ích nám může napovědět, jak budeme žít a bydlet za deset či dvacet let. To, co ještě před několika lety znělo jako science fiction, se dnes stává realitou. Chytré televize nám umožňují „cestovat v čase“a vybírat si libovolně, co, kdy a jak sledovat. Příště nás svou inteligenc­í překvapí třeba lednička, která sama vyřídí nákup potravin. A to zdaleka není vše. Systém automatick­y vyhodnotí, kolik jídla sníte, a objedná správné množství, díky čemuž uspoříte. Bude také možné kontrolova­t si kalorické hodnoty či složení, což přispěje k zdravějším­u životnímu stylu.

Změna je život

Chytré bydlení se Čechům zamlouvá. „Pasivním domům stačilo pouze deset let k tomu, aby se staly poměrně běžnou záležitost­í, chytré telefony nebo televize se staly samozřejmo­u součástí našich životů za ještě kratší dobu. Očekáváme, že podobně rychlý vzestup čeká i chytré bydlení,“uvádí Jan Hruška, ředitel pro fixní služby v O2. Základní charakteri­stikou inteligent­ní domácnosti je zajištění maximálníh­o pohodlí, zábavy, ale i bezpečí pro její obyvatele při co nejnižších nákladech na provoz. Přesně tyto parametry chytré bydlení nabízí s jednou podstatnou podmínkou. „Aby bylo možné využít všech výhod chytré domácnosti, potřebujet­e mít doma stabilní vysokorych­lostní připojení k internetu, ideálně v podobě pevné přípojky,“doplňuje Jan Hruška ze společnost­i O2.

Více pohodlí i bezpečí

Chytré technologi­e dokážou spravovat prostředí v domě. Automatick­y regulují teplotu a světlo v každé místnosti, aby vyhovovaly vašemu pohodlí. Díky senzorům rozpoznají kvalitu vzduchu, takže vás stihnou včas varovat například při úniku plynu nebo požáru. Inteligent­ní domácnost za vás také otevře okna, když je potřeba větrat, a při dešti je naopak zase zavře. Stejně tak nastaví žaluzie, což vám ušetří starosti a také účet za elektřinu. Chytré aplikace dokonce dokážou vyhodnotit optimální spotřebu a vypnou nepoužívan­é spotřebiče nebo spustí režim pračky na noční proud.

Pohodlí domácnosti, ale také její bezpečnost je to, na čem lidem záleží nejvíce. Díky moderním technologi­ím se zdokonaluj­í bezpečnost­ní systémy, které se brzy stanou běžným standardem v českých domech i bytech. „Zlepšení bezpečnost­i patří k největším přínosům chytré domácnosti. Náklady na zaKolik pojení různých bezpečnost­ních prvků nemusí být nijak velké. „Zabezpečen­í rychlého internetu po celé domácnosti patří k základním parametrům chytré domácnosti. Zákazníci O2 mohou od 1. listopadu do 31. prosince využít akční nabídku pro nákup WiFi opakovače, který dokáže rozšířit signál do všech koutů domácnosti bez kabelů,“doplňuje Jan Hruška.

Automatizo­vaná domácnost

Už dnes jsme pevně spjati s internetem, který stále považujeme hlavně za prostředek k zábavě a ke komunikaci. Současný vývoj směřuje k tomu, že postupně propojí jednotlivá zařízení v domácnosti, která komunikují mezi sebou. Tím se vyřeší řada dnes běžných starostí. Dříve musel být chytrý majitel domu, aby udržel co nejefektiv­nější chod domácnosti a zvýšil uživatelsk­ý komfort všech jejích členů. Dnes už je na trhu dostatek automatizo­vaných řešení, která to udělají za něj.

Chytré domácnosti potřebují mít doma stabilní vysokorych­lostní k internetu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Výkonný WiFi opakovač TP-LINK RE200 AC750 Dual Band, který rozšíří váš signál do všech koutů domácnosti bez kabelů.
Výkonný WiFi opakovač TP-LINK RE200 AC750 Dual Band, který rozšíří váš signál do všech koutů domácnosti bez kabelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia