MF DNES

Pomalu pečené vepřové s červeným zelím a jablky

-

PříPrava 45 minut Pečení 6–7 hodin Porce Pro 4–6 osob

1 velký stroužek česneku 1 velká čer  vená cibule 1,5 kg vepřové pečeně s kostí  nebo vepřové plece 2 lžíce sádla 

2 snítky čerstvého rozmarýnu 2 bobkové   listy 1 lžička podrcených fenyklo vých semínek 200 ml červeného vína 

400 ml kuřecího nebo zeleninové­ho vý varu 1 kg červeného zelí 2 malá sladkokyse­lá   jablka 1–2 lžíce přírodního cukru 

1. Troubu předehřeje­me na 110 °C, česnek a cibuli oloupeme, česnek pokrájíme na plátky, cibuli na kostičky. U pečeně nařežeme tukovou vrstvu do ozdobných kostiček. Pokud pečeme plec, ochutíme ji solí a pepřem a svážeme kuchyňským provázkem do tvaru válečku.

2.

Ve velkém pekáči rozehřejem­e sádlo a opečeme maso ze všech stran. Maso vyjmeme a odložíme na talíř, do výpeku vložíme koření a krátce je opečeme, přisypeme cibuli a česnek, společně opečeme, zalijeme vínem, vařečkou seškrábeme ze stěn přípečky, přilijeme vývar, vložíme maso, zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě asi čtyři až pět hodin. Během pečení přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme trochou vody.

3.

Zelí očistíme od vnějších listů a nakrouháme. Omytá jablka rozkrojíme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme je na tenčí měsíčky. Zelí, jablka a cukr přidáme do pekáče a pod poklicí pečeme další dvě hodiny. Po upečení vyjmeme maso, vykostíme je nebo zbavíme kuchyňskéh­o provázku a naporcujem­e. Zelí s jablky dochutíme solí, pepřem, případně přisladíme. Podáváme s bramborový­m knedlíkem nebo bramborový­mi noky.

Náš tip: Maso předpečte a dvě hodiny před dokončením oběda nebo večeře dejte znovu péct se zelím a jablky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia