MF DNES

Tata Bojs doprovodí orchestr

- — Václav Hnátek

Kapela Tata Bojs si na 23. listopad nachystala jedinečné vystoupení. V pražském Foru Karlín zahraje spolu se Symfonický­m orchestrem Českého rozhlasu. Fanoušci se můžou těšit na průřez hity ze všech dosavadníc­h desek skupiny.

„Je to výzva a Tata Bojs mají výzvy rádi,“říká k události bubeník Milan Cais. Konkrétně symfonicko­u výzvu vyslyšeli Tata Bojs poprvé a orchestr pod vedením dirigenta Tomáše Braunera by neměl fungovat jen jako prostý doprovod. Jeho členové by si podle plánu měli s kapelou taky zazpívat, případně tleskat do rytmu. „Některé písně budou víc kapelové, některé víc orchestrál­ní,“slibují Tata Bojs. Zaznít by měly skladby jako Attention Aux Hommes, Pěšáci, Ztraceni v překladu, Toreadorsk­á otázka, Vesmírná, Kamarádky nebo Radioamaté­r.

Unikátní spojení

Kromě orchestru si Tata Bojs do Karlína pozvou také zpěvačku Kláru Nemravovou, jež ve skupině jednu dobu působila jako stálý host, zajímá politika, jak si pamatuji 70. léta, kdy se Pražské orgie odehrávají. Debatovali jsme v domě i na zahradě, načež řekl – Já vám ta práva dám. A když přišla řeč na honorář a já začala vysvětlova­t, že nemáme prostředky jako Hollywood, jen se usmál – Na tom nezbohatne­me ani já, ani vy, vyjdu vám vstříc.“

Pavlásková si ze setkání odnesla tři poznatky: že člověk se má pokusit i o nemožné, že dané slovo platí a že znakem velikosti je skromnost. „I když to v knize nepíše, Roth pomáhal českým kolegům, kteří za totality nesměli publikovat. Ptala jsem se ho, jestli to mohu zmínit ve filmu, odvětil jen – Netřeba,“zvažuje Pavlásková, jak poděkovat a dát najevo, že nezapomíná­me.

Zatím se však zabývá filmem samým. Zachová rámec knihy, americký spisovatel alias Roth přijíždí do Prahy 70. let s jistým posláním, setká se s provokativ­ní živelnou Olgou a s prostředím divokých večírků v pověstné vile, kde se mísí filozofie s erotikou, umělci režimní se zakázanými a vědomí, že jsou odposlouch­áváni, přidává na dráždivost­i. „Není to temné drama normalizac­e, nýbrž napínavá hra s maskami kolem pikantního vztahu Američana a Olgy,“líčí režisérka.

Až získají poslední chybějící peníze, může jít projekt do příprav, Pavlásková by ráda jednu verzi natočila v angličtině, najde-li se zahraniční koproducen­t. Hledá typ zralé atraktivní ženy pro roli Olgy, o níž se s autorem shodli, že je klíčovou postavou. A kdo bude hrát Rotha? „Sám mi navrhl, že by to mohl být Adrien Brody; typově se mi taky líbí, ale nevím, je-li to reálné,“zmiňuje oscarového hrdinu Pianisty. nebo uskupení Clarinet Factory, se kterým už kapela také v minulosti spolupraco­vala.

Koncert poskládaný z neotřelých aranží důvěrně známých písní kapela označuje za „unikátní spojení velkého orchestru a pěšáků rokenrolu“. Doprovodí jej světelná show, videoproje­kce a další zvláštní efekty.

Zájemcům, na které se nedostanou lístky, protože kapacita sálu je omezená, nabídne iDNES.cz z Fora Karlín přímý přenos celé koncertní události.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia