MF DNES

Kolik stojí život ženy

Odlišné ceny pro cizince jsou dávno zakázané, obě pohlaví už také pár let platí stejně za životní pojištění, přesto existuje pořád dost věcí, za které ženy vydají víc peněz než muži. Kolik vlastně stojí náš život?

-

zbytné, což se o tamponech říct nedá. Věcí, které zatěžují rozpočet žen, aniž by měly možnost si je odpustit, je přitom celá řada. Pojďme zkusit počítat.

Daň za ženství

na jednu menstruaci na sto korun, což je ta nižší hladina, za celý život to při dnešních cenách dělá 40 tisíc korun,“odhaduje gynekolog.

Hygienické prostředky všude na světě stojí docela dost peněz. Firmy si vyšší částky mohou dovolit chtít. Když pomineme alternativ­y jako látkové vložky a kalíšky, ženy

V západních zemích, kde politické špičky otázky genderu nezlehčují a neironizuj­í, jsou diskusím o výši daně o něco víc otevření. Problém dostal název „tamponová daň“a od daně už zcela upustila třeba Velká Británie, Irsko a Kanada, ve Francii vloni odhlasoval­i snížení sazby DPH z 20 na 5,5 procenta a její zrušení zvažuje i řada států USA.

antikoncep­cí to začíná

Na gynekologi­i ještě chvíli zůstaňme. Součástí ženského života jsou kromě menstruace i náklady na zabránění nechtěnému těhotenstv­í. Jistě, jde o položku, o které se dá polemizova­t, zda je nezbytná, či ne, ale držme se toho, že je. Podle gynekologa Lukáše Hořčičky náklady při té nejnižší ceně a dvaceti letech užívání v případě hormonální antikoncep­ce dosahují částky 40 tisíc korun, nitrodělož­ní tělísko vyjde na 20 tisíc.

onadnes.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia