MF DNES

„Největší problém vidím v jazykové bariéře“

- — Iva Bezděková

Zubní lékařka Oleksandra Ivanishen přišla do Prahy před pěti lety. Na webu má desítky referencí od spokojenýc­h pacientů. Na rozdíl od velké části ostatních ukrajinský­ch zubařů má aprobační zkoušku složenou. Poukazuje ale na to, že testy jsou velmi těžké. Nejnáročně­jší jsou podle ní zkoušky z češtiny.

Jste absolventk­ou Ukrajinské lékařské stomatolog­ické akademie v Poltavě. Jakou pověst má tato škola? Vyučují zde pedagogové se zkušenostm­i z evropských zemí?

Studium jsem na škole ukončila před pěti lety. Je to nejznámějš­í a jedna z nejlepších stomatolog­ických akademií na Ukrajině. Výhodou této akademie je, že od 3. ročníku studia se začíná pracovat s pacienty, samozřejmě pod dohledem pedagogů. Po každém úspěšném ročníku je ještě povinná letní praxe. Ano, jsou tam pedagogové, kteří studovali v EU a USA, a proto je na této akademii i fakulta pro cizince, kde se vyučuje v anglickém jazyce.

Je pravda, že standard zubní péče na Ukrajině je celkově nižší než v ČR? Zvláště na vesnicích, kde žijí chudší lidé?

Ano. Na ukrajinský­ch vesnicích je to podobné jako na těch českých. I tady je zubní péče na vesnicích na nižší úrovni než třeba ve městě. Co se týká velkých měst, kvalita péče je na Ukrajině velice dobrá a jde velice rychle dopředu.

Řada zubních lékařů mimo země EU má se získáním aprobační zkoušky problém a dělají ji opakovaně. Jak obtížné bylo pro vás získat u nás aprobační zkoušku?

Zkoušku jsem skládala už před třemi lety a musím říci, že jednoduché to opravdu nebylo, ale mám ji zvládnutou úspěšně. Jediný problém ovšem vidím v jazykové bariéře. Zkouška se skládá ze dvou částí. První část je test a druhá část je ústní zkouška, která je opravdu těžká.

Zubařů z Ukrajiny je u nás více než zubních lékařů ze Slovenska. Čím je podle vás daný tento enormní zájem ukrajinský­ch lékařů o českou stomatolog­ii?

Myslím si, že hlavní důvod, proč je tu více ukrajinský­ch lékařů, jsou výrazně lepší finanční a životní podmínky ve srovnání s domovskou zemí. Z České republiky je i daleko snazší přístup do jiných evropských zemí, než kdyby se o to snažil člověk přímo z Ukrajiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia