MF DNES

Zaměstnání - Nabídka

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

„Více až po pitvě,“prohlásí nenápadný podivín nad tělem zavražděné oběti a uhladí si pěšinku. Patolog? Ale kdepak. To se jen scenáristé kriminální­ch seriálů zasekli v minulosti.

Patologie už nejméně od druhé světové války není děsivé místo s mrtvolami. Naopak je klíčem ke zdraví pacientů. Právě s tímto heslem také do boje se zažitým mýtem vyrazili lékaři Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM), kteří se letos poprvé připojí k zítřejšímu Mezinárodn­ímu dni patologie.

„Valná většina evropských zemí je na tom s touto scestnou představou stejně, proto se zvolilo takové motto. V angličtině se používá termín forensic pathologis­t, takže v českých seriálech asi jen vyhodili první slovo a jedou dál v patologovi,“říká přednostka Pracoviště klinické a transplant­ační patologie IKEM Eva Honsová.

Tamní laboratoře jsou jedny z nejlepších v Evropě. Unikátní jsou třeba v tom, že výsledky ranní biopsie znají patologové už odpoledne. Běžná lhůta jsou přitom minimálně dva dny.

„Na většině patologií mají takové vybavení, do kterého se vzorky mohou vkládat jen jednou za den. My můžeme každou hodinu. Výjimeční jsme také tím, že jsme i školicí ÚMČ Praha 19 přijme na dobu neurčitou sociálního pracovníka sociálně-právní ochrany dětí. Nástup dle dohody. Požadujeme min. VOŠ sociálního zaměření, znalost zákona o sociálně-právní ochraně dětí, český jazyk slovem i písmem. Praxe a ZOZ vítány. Více na ÚD www.praha19.cz. Nabídky zasílejte do 21. 11. 2016 na adresu ÚMČ Praha 19, Semilská 43, 19700 Praha 9-Kbely. Informace o pracovním místě na tel. 286 01 01 40. centrum, které má zahraniční renomé,“říká přednostka pracoviště Eva Honsová a dodává, že na rozdíl od ostatních patologií v zemi je ta v IKEM navíc nonstop v provozu.

Prakticky neustále jsou v kontaktu s patology tamní nefrologov­é. „Patolog je finální arbitr našich domněnek. My se domníváme, že má pacient nějakou chorobu, ale až on nám řekne, že to tak skutečně je, nebo že se mýlíme. Spolupráce nefrolog–patolog funguje v IKEM na denní bázi. Myslím, že nám to mnozí závidí,“popisuje přednosta tamní Kliniky nefrologie Ondřej Viklický.

V naléhavých případech jsou patologové o diagnóze schopní rozhodnout do deseti minut. To když pacient leží na operačním sále a chirurga při operaci něco překvapí. Například bílá skvrna na játrech, která mají být u zdravého člověka hnědá. V takové situaci lékař odebere vzorek tkáně a pošle ho patologům, kteří jej urychleně zmrazí, nakrájejí na menší vzorky, obarví speciálním barvivem a pod mikroskope­m prozkoumaj­í. Zjistí tak, jestli onou skvrnou je jen jizva, nebo nádor. Výsledky okamžitě zavolají zpět na sál a operace pokračuje dál.

V říši stínů a čar

„Preoperačk­y“, jak patologové narychlo zmrazeným vzorkům říkají, se pak nevyhodí. Stejně jako všechny ostatní se schovají pro další použití. Kvůli zmrazení mají však

 ?? Foto: IKEM ?? Soustředěn­í Každý vzorek tkáně se rozřeže na několik menších, aby měli patologové možnost udělat i několik vyšetření. V IKEM nic nevyhazují. Vzorky se uchovávají třeba tak, že se zalijí do parafínu.
Foto: IKEM Soustředěn­í Každý vzorek tkáně se rozřeže na několik menších, aby měli patologové možnost udělat i několik vyšetření. V IKEM nic nevyhazují. Vzorky se uchovávají třeba tak, že se zalijí do parafínu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia