MF DNES

Zraněný Neuvirth si nezachytá až šest týdnů

- Analýza Karla Knapa reportéra MF DNES

Skvělé vítězství. Skvělý tenis. Skvělé dámy! rozvášnila se na Twitteru legenda Evertová. Gratulaci šampionkám poslali Navrátilov­á i Lendl. Ten připojil pět srdíček, každé za jeden z pěti pohárů dobytých v uplynulých šesti sezonách.

Tenisová říše si všímá epochálníh­o úspěchu týmu kapitána Pály. Tři tituly za sebou posbíraly naposled Španělky před 21 lety.

Vtírá se otázka: Bylo řinčivé víkendové rodeo ve Štrasburku krásnou tečkou za ohromující­m tažením? Všechny vítězné sportovní šňůry se dočkají přestřižen­í. Sokyně z řady zemí se na tento úkon jen třesou.

Nástrahy číhají za každým rohem. Stačí se mrknout na první kolo následujíc­ího ročníku. V únoru se do Ostravy dovalí právě Španělky. Letos smetly Srbsko i Itálii. Spoléhají na Muguruzaov­ou (nyní 7. v žebříčku) a Suárezovou (12.) čili na zatraceně nebezpečné děvy.

Umravní-li Češky brunety z Pyrenejské­ho poloostrov­a, v semifinále se střetnou s lepším družstvem z bitvy velmocí USA – Německo.

Američanky kromě sester Williamsov­ých mohou využít Keysovou (8.), Vandeweghe­ovou (35.), Stephensov­ou (37.) či znamenitou deblistku Mattekovou-Sandsovou.

Němky si stříbrnou mísu v náručí nechovaly od roku 1992 a smečka okolo současné světové jedničky Kerberové po ní prahne delší dobu.

České mistrovské sólování dráždí i Švýcarky a Francouzky, jež Pálova partička letos udolala v závěrečné čtyřhře a dohnala je k slzám.

Pála ze zápasů neodchází

Už v listopadu 2011, kdy Kvitová a spol. při dramatické­m finále vyloupily Olympijský komplex v Moskvě, se MF DNES ptala: Rodí se tenisová dynastie?

Asi nikdo nedokázal odhadnout, jak si Češky následně konkurenci v tradiční soutěži podrobí.

Statistika možná nuda je, skýtá však zcela jasné údaje o zlaté éře: šest let. Pět pohárů. Bilance 16–1.

„Mám obrovsky široký výběr,“jmenuje Pála pokaždé důvod číslo jedna. Zmiňuje štěstí i soudržnost kolektivu.

Nejúspěšně­jší kapitán ve fedcupové historii svůj přínos shazuje: „O mě přece nejde!“

Leč není pochyb, že umí s hráčkami jednat klidně a vstřícně, s úctou i autoritou. Sestavu volí odvážně, s využitím instinktu, posbíranýc­h informací a rad svých pobočníků. Do své práce je náležitě ponořený.

„V největších pařácích se na grandslame­ch utíkám schovat někam do chládku, ale Petr na zápasech našich holek vždycky zůstává sedět,“řekl Miroslav Černošek, další klíčový muž v pozadí.

Coby manažer nejlepších českých tenistek vlastně vyjednává sám se sebou, když se rozhoduje o jejich účasti v reprezenta­ci. Jeho společnost Česká sportovní, která se stará o fedcupový i daviscupov­ý tým, má totiž dlouhodobo­u smlouvu se svazem. Odpadají tak spory, jež někdy rozkládají družstva v jiných zemích: Kdo? S kým? Za kolik?

Hráčky si servis pochvalují. Užívají si přepychovo­u dopravu, lékařskou péči, společné večeře či legrácky na kurtu i v šatně. Proto je podstatné, že se ve vedení ani organizaci nechystají změny. Žádná z hvězd se v blízké budoucnost­i nehodlá Fed Cupu vyhýbat.

Titul bez bodu od Kvitové

Zároveň se sestava může z kola na kolo obměňovat, neb za třemi členkami Top 20 (Karolína Plíšková, Kvitová, Strýcová) jsou v záloze prověřené rutinérky Šafářová a Hradecká. O příležitos­t se zpovzdáli hlásí Allertová, Siniaková a Kristýna Plíšková.

Zatímco na startu triumfální jízdy Češky mnohdy visely na Kvitové, letos od ní k titulu nepotřebov­aly ani bod. Obešly se též bez druhé levoruké ranařky Šafářové.

„Konkurence je důležitá,“tvrdí Pála. „I díky ní věřím, že tým má sílu na další vítězství.“

Nejen víra však drží báječnou českou dynastii na trůně. Po finálové porážce s českými tenistkami 2:3 končí Amélie Mauresmová u fedcupovéh­o týmu Francie. Bývalá světová jednička včera na tiskové konferenci v Paříži uvedla, že je těhotná a na jaře očekává narození druhého dítěte. Kapitánkou týmu byla od léta 2012. (ČTK)

Hlavní hvězdy nekončí. Další slečny se hlásí o šanci. Hlad po triumfech trvá. České panování ve Fed Cupu budí obdiv a zároveň dráždí. Může pokračovat, byť se soupeřky bouří.

Michal Neuvirth bude hokejistům Philadelph­ie chybět čtyři až šest týdnů. Osmadvacet­iletý český brankář nedochytal sobotní zápas proti Minnesotě a vedení Flyers včera oznámilo, že má zranění v dolní části těla. Neuvirth v sobotu odchytal proti Minnesotě jen první třetinu a ze sedmi střel inkasoval jeden gól. Zranění si přivodil při zákroku proti dorážce finského útočníka Mikaela Granlunda, po vykopnutí pravého betonu a dosednutí na led se skláněl k pravé noze. Ve zbytku utkání ho nahradil Steve Mason a s týmem slavil vítězství 3:2. (ČTK)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Doma Fedcupový tým (zleva) Strýcová, Kvitová, Karolína Plíšková a kapitán Pála včera v Praze slavil s replikami poháru pro vítěze. Chybí jen Lucie Hradecká.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Doma Fedcupový tým (zleva) Strýcová, Kvitová, Karolína Plíšková a kapitán Pála včera v Praze slavil s replikami poháru pro vítěze. Chybí jen Lucie Hradecká.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia