MF DNES

Chytili mě s perníkem Tady se dějí horší věci. A lidí, kteří takto obchodují, je tady v Hrádku víc.

Syn jí sliboval dovolenou snů. Místo toho je zatkli na Novém Zélandu s pervitinem.

- Václav Janouš reportér MF DNES Artur Janoušek reportér MF DNES

Když začal třiačtyřic­etiletý Jiří K. v květnu chodit po Hrádku nad Nisou a vyprávět, že za pár týdnů letí na Nový Zéland, známí si klepali na čelo.

Ví se o něm, že má dluhy, rád se napije, zahraje automaty a desítky tisíc na letenky a pobyt by dohromady nedal. Přesto Jiří se sedmdesáti­letou matkou odletěl. A i jí sliboval: Je ti už sedmdesát, a tak se podíváš na dovolenou, na kterou nikdy nezapomene­š. Uvidíš Thajsko, Austrálii, Nový Zéland i Havaj.

Když ono středeční odpoledne přidal na Facebook fotografii letounu Airbus A330 společnost­i Qantas, focenou přes sklo odbavovací haly, s komentářem, že cestuje z letiště Suvaranabh­umi v Bangkoku do Aucklandu na Novém Zélandu, lidem v Hrádku už to nedalo a zaráželo to i rodinu. Té Jiří vyprávěl, že jede s matkou do Německa za prací. Konkrétně: osm kilometrů přes hranice do Žitavy.

Místo toho jej s matkou po pár hodinách letu zadrželi na letišti na Novém Zélandu s kufry plnými pervitinu, které vyzvedli právě v Bangkoku. „První, co mě napadlo, když jsme se to dozvěděli, bylo: Co tam dělají? Takový kus cesty. Vůbec jsme neměli tušení, že někam letí,“vypráví dnes sestra muže, který je ve vazbě a čeká ho na přelomu března a dubna soud. Za pašování pervitinu hrozí doživotí.

Předhodili je tygrům

Rodina i matka ale nevěří, že Jiří by byl organizáto­rem. Spíše jen slyšel na lákavou nabídku. „Nebyl by schopen to zorganizov­at, jsem přesvědčen­a, že je někdo předhodil tygrům. Jestli měl povahu přijmout takový kšeft kvůli penězům, nevím,“kroutí hlavou sestra.

Hrádek teď žije příběhem české dvojice a řeší, jak se matka se synem k takové zásilce a obchodu vůbec dostali. Málokdo pochybuje, že by nebyli bílými koňmi – kurýry s finančními problémy, které si drogové gangy najímají.

O „bílém“byznysu se ve městě debatuje na každém kroku. A názorů, kdo všechno o obchodu věděl a kolik měla cesta vynést, je tu slyšet spousta. Poloha města u německých hranic (s velkou saskou kupní silou) a zároveň blízko polských hranic (se zásobárnou léků pro výrobu omamných látek, které jsou v Polsku běžně prodejné) dělá z Hrádku ideální místo pro vařiče i prodejce drog.

„Tady se dějí horší věci. A lidí, kteří takto obchodují, je tady víc. A že by oni byli organizáto­ři? Tomu tu nikdo nevěří, “říká tajemně žena v samoobsluz­e blízko bytu „českých pašeráků ze Zélandu“.

Jak to bylo s organizací cesty, teď ví zřejmě jen Jiří, kterému na Zélandu hrozí za pašování doživotí. Matka dokola opakuje, že o drogách nic netušila. Zarážející je, že za celou dobu ji nenapadlo zeptat se, kde na nákladnou dovolenou, na jaké nikdy v životě nebyli, najednou syn vzal, ani to, proč mají v plánu navštívit tolik míst a proč zrovna Thajsko a Nový Zéland. „Ať udělal co udělal, pořád je to můj syn,“řekla rodině.

Nicméně i novozéland­ská policie usoudila či uvěřila, že matka o pravém důvodu cesty a drogách v kufrech nic netušila a posloužila tak spíše jako křoví.

„Propuštěna byla bez soudního řízení kvůli vysokému věku, zdravotním­u stavu a proto, že jí nebyl prokázán vědomý úmysl spáchat trestný čin,“řekla Irena Valentová z tiskového odboru ministerst­va zahraničí. „Už by jí nemělo nic hrozit,“dodala

Lord Voldemort

Po příletu do Prahy ji hned na letišti vyslechla česká policie. Mimo jiné se jí vyptávala na mladého sedmatřice­tiletého podnikatel­e pocházejíc­ího z Hrádku nad Nisou, kterého řada lidí ve městě označuje za strůjce celé cesty a toho hlavního v pozadí celého příběhu. Jeho jméno ale málokdo vysloví a v příhraničn­ím Hrádku se o něm mluví podobně jako o černokněžn­íkovi lordu Voldemorto­vi z knihy o Harrym Potterovi. Tedy o tom, „jehož jméno se nesmí vyslovit“.

Tajemný podnikatel, jehož identitu MF DNES zná, dnes žije v Německu, létá často do Vietnamu, kde podniká. Chvíli před zatčením Čechů byl v Bangkoku, v Sydney a na Novém Zélandu. Právě tam u něj policie stěry slin ověřovala, zda není pod vlivem drog.

V minulosti nabízel zprostředk­ování práce v Německu, obchodoval s drogerií i oblečením. Sám sebe teď líčí jako člověka, který vozí do chudých zemí dětem sladkosti a hračky. S akcí Jiřího K. a jeho matky prý nemá nic společného. Nutno dodat, že nikdy nebyl kvůli drogám obviněn ani souzen.

V jedné z diskusí na internetu sám o sobě napsal, že „už má dost toho nesmyslnéh­o podněcován­í k nenávisti a neustálého osočování z obchodu s drogami. Chce bydlet tam, kde je teplo a lidé si váží života“. Tvrdí, že svědomí má čisté. „Nebudu mít s drogama nikdy nic společného, a to ani kdybych neměl mít na chleba,“napsal. Facebookov­ý profil, na který ještě nedávno přidával snímky ze svých cest i komentáře k dění v Hrádku nad Nisou, teď zmizel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia