MF DNES

Žaloba kvůli předpovědí­m

„Lidé nám říkají, že by nás volili, nebýt těch čísel z průzkumů,“naráží STAN na agenturu SANEP

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Mapujeme si jejich činnost už několik let a je vědecky naprosto neodůvodni­telné, jak se mohou takto mýlit, říká místopředs­eda Starostů a nezávislýc­h Stanislav Polčák. A ukazuje na stoh statistik, které mají dokázat, že agentura SANEP výsledky průzkumů poškozuje jejich hnutí. „Neřeším, že se někdy o pár procent netrefí, ale když měsíc před volbami vydají průzkum, ve kterém se netrefí o 15 a víc procent, tak už to přece nedává smysl,“tvrdí.

Právě Polčák, který je vzděláním právník, připravuje neobvyklou žalobu. Aby politická strana či hnutí žalovala agenturu za výsledky průzkumů, se zatím v Česku nestalo.

Starostové si prý agentury poprvé víc všimli během kampaně ke krajským volbám před čtyřmi lety. „V srpnu 2012 jste pro Starosty pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou predikoval­i zisk 10,21 procenta, reálný zisk byl 22,21 procenta a vítězství,“stojí v předžalobn­í výzvě, kterou STAN agentuře zaslal.

SANEP tehdy nebyl jediný, který se zmýlil, výrazně méně hlasů Starostům v Libereckém kraji předpovída­la i konkurence. Vrchol podle Starostů však nastal letos, z průzkumu, který SANEP zveřejnil opět zhruba dva měsíce před volbami, vyplývalo, že třeba ve Středočesk­ém kraji by hnutí nezískalo ani tři procenta hlasů, ve volbách přitom skončilo s více než 18 procenty druhé, těsně za vítězným ANO.

„Srovnáváte nesrovnate­lné,“brání

se ředitel agentury Oldřich Zajíc. A naráží na to, že SANEP průzkum připravova­l už v červenci. „Tedy tři měsíce před volbami, a dokonce ještě před uzavřením finálních registrací stran a hnutí a před samotnou předvolebn­í kampaní s řadou mediálních kauz,“tvrdí Zajíc. Data z průzkumu podle něj „nelze v žádném případě srovnávat s výsledky voleb“. Jsou „vždy platná pouze v termínu sběru dat“, dodává k průzkumu, který agentura prováděla v polovině července a výsledky zveřejnila v polovině srpna.

V srpnu přitom už připravova­ly průzkum ke krajským volbám agentury STEM/MARK a Median pro Českou televizi, a ten Starostům předpovědě­l úplně jiný zisk – až 22 procent hlasů.

V předžalobn­í výzvě, jejíž kopii má redakce MF DNES k dispozici, navíc Starostové argumentuj­í jiným průzkumem, který agentura zveřejnila jen deset dní před komunálním­i volbami na podzim 2014 ve Zlíně – tehdy SANEP předpovědě­l, že hnutí získá ve městě nanejvýš 20 procent hlasů, Starostové jich přitom

získali téměř 32 procent. SANEP si kritiku od Starostů nechce nechat líbit a hodlá reagovat podobně. Podle Zajíce už na hnutí připravuje předžalobn­í výzvu kvůli ochraně dobrého jména.

Právě tomu se však agentura podle některých odborníků zrovna netěší. Například zakladatel agentury STEM Jan Hartl označuje její průzkumy za podivné. „Je to firma, která používá nesrozumit­elné metody práce, odmítá komunikova­t o tom, jak věci dělá. Dlouhodobě kolem sebe šíří nepravdy, smyšlenky a nehoráznos­ti,“ tvrdí Hartl. A připomíná pět let trvající spor poté, co profesní Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR v otevřeném dopise SANEP nařklo, že poškozuje pověst oboru a jeho činnost nemá s výzkumem veřejného mínění nic společného. Agentuře dokonce sdružení nabízelo bezplatnou kontrolu jejích metod.

Mluvte s nimi, když nemluví

SANEP se bránil u soudu, ten však jeho argumenty odmítl. I z toho podle Hartla pramení špatná pověst agentury v oboru. „Vyhrožován­í žalobami, agresivní chování typu, že SANEP prostředni­ctvím serveru První zprávy napadá nějaké články v novinách, vůbec nepřísluší naší branži,“zdůrazňuje Hartl. Právě proto by se podle něho s agenturou neměli soudit ani Starostové. „Měli by si to spíš mezi sebou vykomuniko­vat,“říká.

Starostové však namítají, že by rádi, ale vůbec s nimi agentura nekomuniku­je. „Předžalobn­í výzvu jsme jim zaslali 8. září a ani nám neodpovědě­li,“tvrdí Polčák. SANEP oponuje: na výzvu Starostů prý odpovídal a redakci MF DNES také několik hodin po zaslání dotazů poslal kopii odpovědi, z níž však nebylo patrné datum odeslání a u Starostů o ní nikdo neví.

I proto Polčák očekává, že se nakonec hnutí s agenturou setká u soudu. „Některá média jejich průzkumy stále zveřejňují a lidé nám pak říkají: My bychom vás volili, ale když máte tak málo procent,“tvrdí. A dodává, komu naopak výsledky agentury podle něho dělají radost. Velkým politickým stranám a sociálněde­mokratický­m hejtmanům.

Je to firma, která používá nesrozumit­elné metody práce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia