MF DNES

Nejhezčí jedli mají v Brně

-

Obří strukturov­ané koule v oslnivě bílé barvě spolu s fialovým nasvícením působí velmi výrazně. Také proto patnáctime­trová jedle, která vyrostla na brněnském náměstí Svobody, vyhrála hodnocení odborníků.

Máme za sebou první adventní neděli, během níž se na náměstích většiny měst tradičně rozsvěcely vánoční stromy. MF DNES oslovila odborníky – Tomáše Kopeckého z designérsk­é komunity na TopDesigne­r.cz, grafičku Alici Linhartovo­u a architekta Ondřeje Chybíka, aby posoudili, který strom se podle nich povedlo nejlépe nazdobit.

Barvou letošních Vánoc je bílá a fialová. Vyplývá to z prezentací na letošním vánočním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Bílá dodá dekoracím a ozdobám, koulím a baňkám ledový nádech, fialová ho podtrhne a zdůrazní. Přesně tuhle módní barevnou kombinaci brněnská jedle splňuje.

„Moderní stromek zdobený pro sebevědomé evropské město,“sdělila Linhartová.

„Má atraktivní a pestré ozdoby, které nepůsobí přeplácaně. Oproti minulým letům jde o velký posun k lepšímu,“míní Chybík.

Vysoké hodnocení získal i strom z Liberce. „Jemná pavučina světýlek, zářivé ozdoby a pravá vánoční hvězda na konec,“řekl Kopecký.

Líbil se také ostravský strom díky slavnostní­mu, promyšlené­mu aranžmá a pravidelné­mu tvaru se světly radnice v pozadí. Některá města zvolila bohaté zdobení, jiná střízlivěj­ší, ale přesto vkusné.

 ??  ?? Trendy barvy Bílo-fialová jedle v Brně má barevnou kombinaci, která je právě letos módní.
Trendy barvy Bílo-fialová jedle v Brně má barevnou kombinaci, která je právě letos módní.
 ??  ?? Ledové kouzlo Ledově modrý strom v Hradci Králové má jedinečné kouzlo. Střízlivé nazdobení působí vkusně. Možná ale mohl být ozářen dozlatova, aby ladil s historický­mi budovami.
Ledové kouzlo Ledově modrý strom v Hradci Králové má jedinečné kouzlo. Střízlivé nazdobení působí vkusně. Možná ale mohl být ozářen dozlatova, aby ladil s historický­mi budovami.
 ??  ?? Ideální kompozice Volba barev a ozdob je ideální, kompozice stromu v Chebu působí jednotně. Je vkusně nazdobený, s dominující ozdobou na špici.
Ideální kompozice Volba barev a ozdob je ideální, kompozice stromu v Chebu působí jednotně. Je vkusně nazdobený, s dominující ozdobou na špici.
 ?? Foto: MAFRA a ČTK ?? Dominance Pražský smrk tradičně dominantní, tradičně pohádkový. Mašle, lucerny, srdíčka nebo zvonečky na tradiční vánoční strom patří.
Foto: MAFRA a ČTK Dominance Pražský smrk tradičně dominantní, tradičně pohádkový. Mašle, lucerny, srdíčka nebo zvonečky na tradiční vánoční strom patří.
 ??  ?? Vkus a sytost Ve Zlíně mají krásně rostlý strom, dostatečně syté, ale nepřehnané zdobení, pár dominantní­ch prvků v podobě zářivých koulí.
Vkus a sytost Ve Zlíně mají krásně rostlý strom, dostatečně syté, ale nepřehnané zdobení, pár dominantní­ch prvků v podobě zářivých koulí.
 ??  ?? Pavučinka v Liberci Jemná pavučina světýlek, zářivé ozdoby a pravá vánoční hvězda nakonec.
Pavučinka v Liberci Jemná pavučina světýlek, zářivé ozdoby a pravá vánoční hvězda nakonec.
 ??  ?? Zdařilá geometrie Hladká geometrie, světlo i dominantní vrchol stromu zapadají do prostředí před ostravskou radnicí. Zdaři- lé rozmístění ozdob.
Zdařilá geometrie Hladká geometrie, světlo i dominantní vrchol stromu zapadají do prostředí před ostravskou radnicí. Zdaři- lé rozmístění ozdob.
 ??  ?? Málo ozdob V Příbrami trochu strohé a nahodilé.
Málo ozdob V Příbrami trochu strohé a nahodilé.
 ??  ?? Strohost Krásně rostlý strom v Jihlavě by si zasloužil víc ozdob.
Strohost Krásně rostlý strom v Jihlavě by si zasloužil víc ozdob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia