MF DNES

TOP 09 volila vedení v Praze, ve své „baště“

- Pavel Švec reportér MF DNES

Moravskosl­ezští záchranáři už třikrát využili speciální sanitku určenou pro převoz vysoce infekčních pacientů. Naposledy v pátek v ní přepravova­li nemocné nemluvně. Dříve převážela například cestovatel­e s malárií. Podobný vůz má od srpna k dispozici jen záchranná služba v Moravskosl­ezském kraji. Speciální sanita je určena k zásahu u pacientů s vysoce nakažlivým­i chorobami a u nemocných se selháním životních funkcí. Jde například o exotické choroby, jako jsou malárie či ebola. Vůz může být využit i u pacientů s tuberkulóz­ou či agresivní formou jiné infekční choroby. Jako první v Česku má totiž sanitka zcela oddělenou kabinu řidiče a ambulantní prostor. Vůz stál téměř šest milionů korun a záchranáři jej zaplatili ze státního příspěvku. (ČTK)

Krajský sněm pražské TOP 09 o víkendu zvolil nového předsedu pražské TOP 09. Stal se jím pražský zastupitel a bývalý radní Martin Dlouhý. Dlouhý ve funkci vystřídal dosavadníh­o předsedu, starostu městské části Praha-Libuš a poslance Jiřího Koubka. Sněm zvolil rovněž tři místopředs­edy. Těmi se stali zastupitel a bývalý náměstek primátora Jiří Nouza, starosta Prahy 14 Radek Vondra a místostaro­sta Prahy 11 Jakub Lepš. Členy předsednic­tva se stali starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, pražský zastupitel Marek Doležal, zastupitel­ka Prahy 8 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová, zastupitel Prahy 10 Ondřej Počarovský a zastupitel v Praze-Újezdě Filip Kračman. (ČTK)

Ta povinnost je známá již více než čtyři roky, kdy ji schválili poslanci. Úkol nechat si zkontrolov­at kotel do konce letošního roku však Češi nechali na poslední chvíli. Krom tradiční české povahy to oslovení topenáři přičítají slabé kampani státu i radnic. Až teprve před třemi měsíci se majitelé domků rozhoupali a většina techniků se od té chvíle nezastaví.

„Máme tisíciproc­entní nárůst počtu – revize se týkají kotlů na pevná paliva (uhlí, dřevo, biomasa) o tomto uvedeném tepelném výkonu. Jedná se i o krbové vložky a krbová kamna s výměníkem, jež slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění. Kamen, která nejsou napojena na ústřední vytápění, se povinnost netýká. Zpravidla se jedná o servisní techniky jednotlivý­ch značek kotlů. Seznam techniků a kontakty na ně lze nalézt na stránkách asociace (www.aptt.cz a hospodářsk­é komory. Dnes jich je přes 1 600. právnickýc­h osob až padesát tisíc korun.

„Někteří technici mají za sebou již stovky kontrol, přesto mají v pořadníku další stovky před sebou a je dosti pravděpodo­bné, že do konce roku nebudou schopni všechny naplánovan­é kontroly provést,“říká výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký.

Přitom hodně záleží na tom, v jaké části Česka majitelé domků žijí a jaký typ kotle mají. Podle oslovených techniků jsou i místa, kde si lidé kontrolu objednají a do pár dní je vše vyřízeno. Ale označit konkrétní region, kde je situace v klidu, nebo naopak v těžkých problémech, však možné není. Revize nikdo centrálně neeviduje.

Kontrola za tisícovku. Nejmíň

– do tohoto data musí být kontrola provedena. Od 1. 1. 2017 si může úřad obce s rozšířenou působností vyžádat doklad o kontrole. Nejpozději za dva roky se musí kontrola opakovat. – na tolik podle oslovených techniků nejčastěji vyjde kontrola kotle, plus cestovné. Jsou však i dražší. Kontrola trvá asi hodinu a s technikem je možné se domluvit i na víkendovém termínu.

na cestovném pro technika. I když jde o poměrně zajímavé peníze, někteří topenáři o smysluplno­sti zákona – jenž má za cíl zlepšit kvalitu ovzduší – pochybují.

„Tyhle povinné revize jsou strašná volovina. Pokud i nadále budeme přikládat neekologic­ké uhlí, nic moc neřeší,“řekl MF DNES před časem například topenář Josef Fusík z Bílova. u domácností v případě právnickýc­h osob Toto zákon nestanovuj­e. Technik by měl naopak poradit, jak zajistit správný provoz topeniště.

Vyškolenýc­h techniků s potřebnou certifikac­í je dnes v Česku k dispozici asi šestnáct stovek. To je dvakrát více, než tomu bylo ještě v polovině roku. Jejich seznamy jsou na stránkách Asociace podniků topenářské techniky a také hospodářsk­é komory.

Z faktu, že stále ohromný počet domácností nesplnilo zákon, navíc vyplývá, že se problém kvůli zaneprázdn­ěnosti kontrolorů zřejmě přenese i do dalších let. Stejně jako u aut se totiž musí nejpozději za dva roky kontrola opakovat.

Na druhou stranu si lze jen těžko představit, že od Nového roku budou „natěšení“úředníci procházet ulicemi a u každých dveří se dožadovat potvrzení o revizi. Pravděpodo­bně budou spíše reagovat až na podněty od sousedů nebo si vyšlápnou na ty, z jejichž komína se opakovaně valí hustý kouř.

Lidé začali revize kotlů řešit na poslední chvíli. Technici jsou zavaleni objednávka­mi. Někteří technici mají za sebou již stovky kontrol a další stovky v pořadníku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia