MF DNES

Text: lenka vrtišková nejezchleb­ová foto: ondřej košík

-

Dívala jsem se na váš Facebook, vy jste pořád někde v lázních? Covásnanic­htakláká?

Asi stárnu. Když jsem skončila jako zpravodajk­a Českého rozhlasu v Německu a vrátila se do Prahy, v prvních měsících jsem se s tím vůbec nemohla srovnat. Každý pátek jsem odjížděla do Berlína, potřeboval­a jsem ruch velkoměsta. Byla to úplná obsese. Chyběla mi burácející metropole, pověstně vrzající berlínské metro se specifický­m odérem, obrovská kulturní nabídka, rozmanitos­t, nepopsatel­ný pocit vnitřní svobody. A pak to postupně přešlo. Teď naopak vyhledávám ten trochu ospalý lázeňský život, když si potřebuji odpočinout. Možná fakt stárnu, a taky už mám něco po světě naježděno.

Jak vlastně dnes vypadá váš pracovní týden? Vraťme se v čase na začátek. Lákal vás rozhlas už za studií žurnalisti­ky v Bratislavě?

Lákalo mě mluvené slovo. Vyrůstala jsem v herecké rodině, od dětství jsem recitovala. Nakonec jsem se rozhodla pro televizní specializa­ci. Už při studiích jsem pracovala v televizi a počítala s tím, že tam po státnicích nastoupím. Dva roky jsem vysílala, už jsem měla praxi. Ale moje „kmotra“, v jejímž týmu jsem byla, si natvrdo řekla o úplatek, aby mi zařídila stálé místo. Šok! Asi to byla běžná praxe v socialisti­cké televizi. To pro mě nepřicháze­lo v úvahu, takže „sbohem, televize“. To bylo v létě 1989. Bylo mi dvacet dva. Měla jsem diplom. A žádnou práci. co hráli. Měla jsem strašnou trému, v tom kině jsem seděla jak v rauši. Pak schůzka a za dvacet minut jsem měla smlouvu.

Co na to rodiče?

Domů jsem z Prahy poslala pohled s Hradčany a oznámením, kam nastupuji. Když se naši vrátili z lázní a našli pohled, táta si ho přečetl jako první, vůbec si nevšiml, že je z Prahy. S radostí ho dal mámě se slovy: „Super, Zitka má v Bratislave prácu v rozhlase.“Máma koukla na pohled a říká: „To áno, ale v Prahe.“Byl to šok, ale přáli mi to.

Nastoupila jste 16. září, dva měsíce nato začala revoluce. Měla jste tehdy službu?

Měla jsem službu skoro pořád. Pracovala jsem jako redaktorka zpravodajs­ké směny. Vysílání se prudce měnilo, když to vypuklo, potřeboval­i každého schopného i na mikrofon. Mým křtem bylo informován­í v Mikrofóru o abdikaci prezidenta Husáka. Zanedlouho přišla nabídka na moderování. Studio 7, tehdy nejprestiž­nější pořad, pak Dobré jitro na Radiožurná­lu, dopolední magazín Spektrum... a později nabídka do zahraniční redakce, dostala jsem na starost mimo jiné Balkán. To už zuřila válka.

Jela jste do Jugoslávie?

Ano, byla jsem tam několikrát, především s Unprofor či delegacemi. Dodnes nechápu, jak se uprostřed Evropy mohlo něco takového stát. Rozbořené domy, příběhy lidí, rozdělené rodiny. Masakry, vraždy. Pamatuju si ten pocit bezmoci. A nepochopen­í. Byla jsem nevýslovně zklamaná a šokovaná z toho, kam až může lidská nenávist dojít. Od té doby jsem země bývalé Jugoslávie nenavštívi­la, s výjimkou Slovinska.

Drajv válečné zpravodajk­y jste neměla?

Ne, vůbec. Nejsem na to stavěná. Ale měla jsem tehdy poprvé našlápnuto dělat zpravodajk­u v Německu, měla jsem plodné a úspěšné období.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia