MF DNES

Seriál Daně v MF DNES

-

třetí a další děti

– 20 604 korun za rok, nebo 1 717 korun za měsíc. Je-li dvojnásobn­á. Slevu může využít jen jeden z rodičů. Pozor: podnikatel­é, kteří uplatňují výdaje paušálem, ani na tuto slevu nedosáhnou. Iva uvede 30 408 korun, sleva na dvě děti.

Opište částku z řádku 72, nejvýše však do výše řádku 71. Iva uvede 20 130.

Vypočtěte řádek 71 minus řádek 73 a výsledek zapište do kolonky. Částka, která vám vyšla, je to, co máte zaplatit na dani. Iva zapisuje výši daně 0.

Daňový bonus dostane ten, kdo si vypočetl daň nižší (řádek 71) než daňové zvýhodnění na děti (řádek 72). Nejvyšší možný daňový bonus pro rok 2016 je 60 300 korun, víc nikdo dostat nemůže. Podmínkou k vyplacení bonusu je to, aby rodič vydělal alespoň 59 400 korun za rok (údaj pro rok 2016).

dítě invalidní

(má průkaz ZTP/P), je částka

Iva má nárok na daňový bonus 10 278 korun (30 408 daňové zvýhodnění na děti minus 20 130 vypočtená daň).

Výše daňových bonusů na děti, které již zaměstnava­tel vyplatil – údaj je uveden na potvrzení ze mzdové účtárny.

Zaměstnava­tel Ivě vyplatil na daňovém bonusu celkem 9 348 korun (779 korun měsíčně).

Vypočtěte: řádek 75 minus řádek 76, výsledek jsou bonusy, které vám stát má ještě doplatit. 10 278 – 9 348 = 930.

6. oddíl Dodatečné DAP

Nevyplňujt­e, určeno pro ty, kdo v daňovém přiznání objeví chybu a budou finančnímu úřadu posílat opravu po termínu pro podání daňových formulářů.

7. oddíl Placení daně

Podle potvrzení ze mzdové účtárny vepište, kolik vám zaměstnava­tel během roku srazil na zálohách na daň.

Iva zapíše 0, zaměstnava­tel za ni neposílal žádné zálohy – sleva na poplatníka a zvýhodnění na děti byly vyšší než záloha, kterou ze mzdy vypočetl.

Zaměstnanc­i nevyplňují, podnikatel­é uvedou zálohy na daň za rok 2016, které zaplatili ze svého podnikání.

Týká se jen mizivé části podnikatel­ů, kteří mají finančním úřadem stanovenu paušální daň. Pozor, nezaměňujt­e ji s paušálním uplatněním výdajů z podnikání, to je naopak poměrně časté.

Tyto kolonky jsou pro malou skupinu poplatníků, třeba pro případ, že uvedli příjmy, ze kterých jim byla stržena daň srážkou.

Od řádku 74 odečtěte cifry z řádků 77, 84, 85, 86, 87, 87a, 88, 89 a 90. Vyjde-li kladná hodnota, budete doplácet, při hodnotě záporné nemusíte daň platit (když jste hradili zálohy nebo máte bonus na dítě, dostanete dokonce peníze zpět).

0 – 930 = –930. Přestože měla Iva přivýdělky, nebude doplácet daň a dokonce ještě dostane 930 korun. Je to díky uplatněným slevám a zvýhodnění na děti.

Přílohy DAP

Označte ve sloupci vpravo počet listů daného typu přílohy podle toho, kterou přikládáte. Přílohy se dávají finančnímu úřadu v originále, od všech si však uschovejte kopii.

Iva má celkem pět příloh: Přílohu číslo 2 daňového přiznání (pronájem, ostatní příjmy), Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od zaměstnava­tele, doklady o darování krve, od stavební spořitelny o zaplacenýc­h úrocích, o zaplaceném školkovném.

První bílá tabulka Prohlašuji, že…

Zaměstnanc­i se obvykle jejím vyplňování­m nemusí zabývat. Týká se těch, kteří svěřují růžové formuláře daňovému poradci.

Druhá bílá tabulka

Do kolonky Datum vepíšete, kolikátého je, a do políčka Vlastnoruč­ní podpis se podepíšete – když zapomenete, budete muset na úřad znovu.

Třetí bílá tabulka Žádost o vrácení přeplatku

Pokud máte přeplatek, je důležité vyplnit neoznačené řádky v bílém boxu na straně 4 daňového přiznání dole. Zvolíte, zda si chcete nechat peníze poslat poštou na adresu, nebo na bankovní účet (to je rychlejší). I když daňové přiznání vyplníte a odevzdáte teď, finanční úřad bude peníze posílat až v průběhu dubna. Nakonec napíšete datum a opět se vlastnoruč­ně podepíšete.

Jolana Nováková konzultace: Blanka Marková, Ekofi.cz

21. února 28. února 7. března 25. března Přivýdělky Daně pro podnikatel­e Otázky a odpovědi Velké daňové opakování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia