MF DNES

Spalovna zvířat zkrátí život Pražanů

- Spolupraco­vnice MF DNES

Zásadně s tím nesouhlasí­me, je to zvěrstvo a jsme ochotni jít až k soudu.

Obyvatelé západního okraje Prahy se bouří proti plánům na výstavbu zvířecího krematoria.

Tři pece, které každý den zvládnou zpopelnit 945 kilogramů uhynulých domácích mazlíčků, až pětadvacet metrů vysoký komín pro odvod spalin, zvířecí pohřebiště a obchod s urnami, náhrobky a dalšími potřebami. To vše na ploše o velikosti 22 tisíc metrů čtverečníc­h obklopené bytovými domy.

Tak vypadá plán na krematoriu­m těl uhynulých psů a koček, které investor Benefit Developmen­t dlouhodobě prosazuje na Zličíně na dohled základní školy, do jejíž výstavby magistrát letos a příští rok vloží přes čtvrt miliardy korun. Proti spalovně jsou však místní. „Dokumentac­i investor sice přepracova­l, ale situace se nezměnila. Zásadně s tím nesouhlasí­me, je to zvěrstvo a jsme ochotni jít až k soudu, třeba i k tomu mezinárodn­ímu, když to bude nutné. Doufám ale, že zvítězí zdravý rozum,“řekla starostka Zličína Marta Koropecká.

Svůj podpis pod petici proti stavbě krematoria připojilo před časem několik tisíc obyvatel Zličína, a když magistrát na začátku roku 2015 investorov­i nařídil, aby podklady pro vydání stanoviska o vlivu na životní prostředí zpracoval znovu pořádně, situace se uklidnila a někteří si mysleli, že celá záležitost možná vyšumí.

Čtyři a půl hodiny ročně

Před deseti dny však firma Benefit Developmen­t odevzdala nové podklady. V nich je možné se mimo jiné dočíst, že upustila od původního plánu stavět v areálu zahradní restauraci. Ale také, že škodlivé částice ze spalovacíh­o procesu mohou při maximálním provozu zkrátit ročně život člověka žijícího v sousedství až o 4,5 hodiny.

Předpoklád­á se i nárůst výskytu dýchacích potíží. „I tohle je vliv na životní prostředí, který nás zajímá a musí být zohledněn. Shromáždím­e k záměru veškerá vyjádření a po prostudová­ní dokumentac­e bude vydán posudek,“popsal postup při vydávání stanoviska EIA Tomáš Novotný z magistrátn­ího odboru ochrany prostředí.

Na parcelách při ulici Nedašovská na Zličíně je nyní park. „Máme ho jako jedinou oddechovou zónu. Kolem komína a zvířecích náhrobků se nikdo procházet nepůjde. Chápeme, že by o tuto službu byl zájem, ale ať to postaví někde mimo zástavbu,“navrhla Koropecká. Záměr je podle ní navíc v rozporu s územním plánem. „Označují to jako veřejně prospěšnou stavbu, ale chystají to v celoměstsk­ém systému zeleně a vodním ochranném pásmu, v němž je jeden funkční a jeden záložní vodní zdroj, jehož použití se kvůli suchu projednává v rámci krizového řízení,“doplnila starostka městské části.

Podobně mluví i magistrátn­í radní pro životní prostřední Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN). „Myslím si, že za těchto okolností tam ani ve výjimečném případě něco podobného umístit nelze a že by to tak vyhodnotil i stavební úřad. Už naši předchůdci argumentov­ali, že je to v rozporu s územním plánem, a ten se nezměnil,“podotkla. Územní řízení by následoval­o až po získání souhlasnéh­o stanoviska EIA.

V bezprostře­dní blízkosti pozemků, s nimiž investor počítá pro stavbu, má přitom letos začít za téměř 270 milionů korun stavba nové základní školy pro 540 žáků. Čtvrti, kde oficiálně žije šest tisíc lidí, zatím plnohodnot­ná škola chybí. „Nejde jen o školu, kousek odtud je i mateřská škola a sto metrů od místa rodinné domy,“zdůraznila Plamínková.

Pozemky jsou územním plánem vedeny jako trvalý travní porost a sám investor je přesvědčen, že postavit tam zvířecí krematoriu­m není protiprávn­í. „Neděláme nic proti ničemu, stojíme si za tím, že je to podle zákona. Klíčové bude, jak dopadne posudek EIA,“uvedla Milada Vondrušová z firmy Benefit Developmen­t.

Investor: Akorát nás atakují

Radnice městské části a zástupci města odpovědní za majetek v minulosti jednali s investorem o odkupu pozemků, avšak podle starostky za ně požadoval o několik desítek milionů víc, než byla znalcem určená cena 12 milionů korun. „Koupil si pozemky s tím, že dojde ke změně územního plánu a že je zhodnotí, ale změnu se mu nepodařilo prosadit,“uvedla Plamínková. Radní pro majetkovou oblast Karel Grabein Procházka řekl, že by situaci rád vyřešil směnou pozemků. Žádnou osobní schůzku zatím s majiteli firmy neabsolvov­al. „Odkoupit to neumíme, ale myslím si, že by to mohlo jít cestou směny. Hledáme vhodné možnosti,“konstatova­l.

Ke směně a k přesunu projektu se investor vyjádřil vyhýbavě. „Ne že by nás to nezajímalo (odpor místních – pozn. red.), to je špatná úvaha. Žádné informace vám k tomu nepodám, celou dobu jsme akorát z různých stran atakováni. Nikdo nechtěl nic slyšet, ale kdo to sleduje a čte, tak ví,“doplnila Vondrušová vyhýbavě.

 ?? Martina Vyroubalov­á ??
Martina Vyroubalov­á
 ??  ?? Krematoriu­m s parkem Investor chce vybudovat spalovnu zvířat i s parkem, aby se lidé měli kde procházet. Vizualizac­e: Benefit Developmen­t
Krematoriu­m s parkem Investor chce vybudovat spalovnu zvířat i s parkem, aby se lidé měli kde procházet. Vizualizac­e: Benefit Developmen­t

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia