MF DNES

Už zítra v časopise Víkend DNES

-

řed vchodem do středočesk­ého krajského úřadu to vypadá jak v nějakém nouzovém táboře nebo na demonstrac­i. Je noc ze středy na čtvrtek a někteří zájemci o takzvané kotlíkové dotace tu jsou už od úterka. Na chodníku stojí několik stanů, lidé diskutují v hloučcích, další se chumlají v polosedě zabalení do spacáků. Dvojice vedle hraje šachy na improvizov­aném stolku. Jsou tu možná stovky lidí.

Na dveřích visí cedulka čitelná i ve svitu pouličních lamp:

„Kotlíkové dotace, příjem žádostí zde, 20. 4. 8.00.“

Cílem je být ráno co nejdřív před přepážkou. Kdo dřív přijde, ten má větší šanci na kotel. Před rokem 1989 se čekaly noční fronty na leccos, v době nedávné snad jen na lístek do Divadla Járy Cimrmana, které má neustále vyprodáno. V 21. století, kdy je na všechno mobilní aplikace, působí noční fronta před úřadem prostě dost bláznivě.

Vdolky na noc

celou noc. Dorazil k úřadu, ale v davu nemohl najít konec fronty, na který by se postavil. „Je řada lidí, co tam čekají za peníze pro někoho jiného, třeba studenti. Ale pak jsou tam lidé, kteří vymysleli nějaký systém pořadových čísel,“vyprávěl Jüptner. Dozvěděl se, že pořadová čísla se tu i prodávají, i když on takovou nabídku nedostal. A že někdo je ochoten zaplatit?

Není divu, hraje se o hodně. K dispozici je něco kolem 50 milionů korun na dotacích a dostane se asi na 420 prvních příchozích.

„Manželka mi napekla vdolky. Byl jsem připraven, že tam budu dvanáct hodin, ale chtěl jsem fér hru,“vykládal pak Jüptner v nedaleké kavárně, kam se uchýlil, když čekání pro ten den vzdal.

Když se redaktor MF DNES o chvíli později vydával za žadatele a ptal se na lístky s čísly, okolostojí­cí ho posílali za mužem v červené bundě s brýlemi, který byl nejblíž dveřím úřadu. „Vydávání čísel už skončilo, už neuspějete,“řekl muž.

Během čtvrtečníh­o rána se konečně začala fronta hýbat.

A čekal v ní i Jan Jüptner, který znovu přijel ráno z Velimi. „Viděl jsem, že na začátku se do budovy dostávali bokem lidé, kteří zřejmě měli ta čísla. Teprve kolem desáté získali úředníci situaci pod kontrolu,“vyprávěl o dalším dílu kotlíko- vé anabáze. Žádost odevzdal, nedozvěděl se však, kolikátý vlastně byl. Prý ale ví, že asi těžko uspěje.

Hejtmanka: Omlouvám se

možnost dělat to elektronic­ky. My radní jsme nebyli informován­i. Už se to nebude opakovat,“slíbila.

Mluvčí Středočesk­ého kraje Pavel Lochař včera odpoledne odhadl, že celkem úřad přijme v tomto kole 1 300 žádostí. Snadno si lze spočítat, že 900 žadatelů budou náhradníci. Ale vlastně je to možná jedno. Rada kraje se bude zabývat i možností, že by se toto kolo kvůli nekalostem anulovalo, byť to není až tak pravděpodo­bné. Prodávání míst ve frontě bude vyšetřovat policie. s přispěním Michala Šťastného a Pavla Švece

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia