MF DNES

Ruský ústav prý plánoval, jak ovlivnit volby v USA

-

WASHINGTON Ruská vládní instituce kontrolova­ná prezidente­m Vladimirem Putinem připravila plán, jak v roce 2016 zvrátit americké prezidents­ké volby ve prospěch Donalda Trumpa a jak podkopat důvěru voličů ve volební systém USA. Napsala to včera agentura Reuters s odvoláním na nejmenovan­é tři současné a čtyři bývalé americké činitele.

Tito úředníci podle agentury popsali dva důvěrné dokumenty vypracovan­é touto institucí, jež poskytly rámec a odůvodnění pro závěr amerických tajných služeb, že se Rusko intenzivně snažilo ovlivnit prezidents­ké volby z loňského 8. listopadu. Američtí zpravodajš­tí činitelé tyto dokumenty, které připravil moskevský Ústav pro strategick­á studia, získali až po volbách.

Reuters poznamenal­a, že zmíněný ústav řídí bývalí vysocí pracovníci ruské zpravodajs­ké služby v zahraničí jmenovaní Putinem.

Jedním dokumentem této instituce byl strategick­ý materiál napsaný loni v červnu. Byl distribuov­án v nejvyšších ruských vládních kruzích, ale nebyl určen konkrétním jednotlivc­ům. Podle uvedených sedmi amerických činitelů doporučova­l Kremlu zahájit propagandi­stickou kampaň na sociálních sítích a v ruských státem podporovan­ých globálních médiích s cílem povzbudit americké voliče, aby hlasovali pro prezidenta, který zaujme vůči Rusku mírnější postoj než administra­tiva tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Putin v minulosti opakovaně popřel, že by Rusko jakýmkoli způsobem do voleb amerického prezidenta zasahovalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia