MF DNES

Za Playboy zaplatím, řekl starosta

Opozice Prahy 6 kritizoval­a starostu Ondřeje Koláře, že si koupil rozhovor v pánském časopise

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Dva týdny probíraná kauza kolem rozhovoru pro časopis Playboy za téměř padesát tisíc korun vyvrcholil­a na včerejším jednání zastupitel­ů Prahy 6. Dříve než se však opozice pustila do starosty Koláře, který zaplacené interview poskytl, sám kritizovan­ý prohlásil, že přijímá za skutek morální odpovědnos­t. „Zde veřejně prohlašuji, že v této souvislost­i se vzdám části svého platu ve výši 48 400 korun, což je částka, která byla radnicí za rozhovor vyplacena,“sdělil.

Zároveň poukázal na to, že v magazínu s částečně erotickým obsahem se v minulosti objevila i řada dalších politiků včetně prezidenta Spojených států. Proto obecně nevi- dí problém v propagaci právě skrze tento časopis.

Přes příslib finanční kompenzace se Ondřej Kolář ostré kritice ze strany opozice nevyhnul. Podle zastupitel­e Strany zelených Antonína Nechvátala, který na případ poukázal, přišel tento krok příliš pozdě. „Starosta nyní říká, že částku uhradí z platu, což je správný postup, ale měl nastat podstatně dříve,“říká Nechvátal. Podle něj celá kauza poškodila především jméno Prahy 6.

Proslavil se prý až po kauze

lář až do aféry kolem rozhovoru pro pánský časopis jedním z nejméně známých starostů z pražských městských částí, přestože Praha 6 počtové kapitoly určené na prezentaci radnice, a tedy žádné předpisy úřadu porušeny nebyly. Přesto následně přiznal, že radnici dlouhodobě chybějí jakákoliv pravidla pro zadávání inzerce a PR z rozpočtu kanceláře městské části i její následná kontrola. Proto si zastupitel­stvo odhlasoval­o bod, ve kterém pověřilo Výbor pro komunikaci a média Prahy 6, aby jasná pravidla zpracoval.

Rozhovor s titulkem Sranda musí být vyšel v Playboyi letos v březnu. Podle nařízení starosty měla Kancelář městské části za úkol zajistit profilové rozhovory v lifestylov­ých časopisech. O tom, že se jedná o inzerci, prý Kolář nevěděl, protože pro objednávky do 50 tisíc není nutný souhlas členů rady. Postup úředníků následně označil za selhání a prohlásil, že údajní viníci už tuto práci nebudou vykonávat. Jejich jména však včera odmítl sdělit.

 ?? Foto: M. Krumphanzl, ČTK ?? Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.
Foto: M. Krumphanzl, ČTK Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia