MF DNES

Izrael dal ženám z Gazy léčbu, ony nesly bombu

- — Milan Vodička

Byly dvě, přešly hranici do Izraele, kam šly na chemoterap­ii, ale taky nesly výbušniny.

Otřesná kombinace, i proto, že mohly to, co jen tak někdo nesmí. Dostaly výjimku, kvůli rakovině.

Přejít v posledních letech z Pásma Gazy do Izraele není jen tak: málokdo dostane povolení a kontroly jsou nemilosrdn­é. Palestinci si stěžují, že je to ponižuje. Ale už vědí, proč se to děje. Mohla to být rutinní prohlídka. Dvě ženy míří do Izraele. Pětapadesá­tiletá paní má propustku, aby z hermeticky uzavřené Gazy mohla zajet na léčbu nádoru tlustého střeva v jeruzaléms­ké nemocnici.

Izraelci to tak dělají. Poté, co zakázali obyvatelům Pásma Gazy až na výjimky vstup do Izraele, rozhodli, že pro těžce nemocné to neplatí. Je třeba jim poskytnout péči, protože bez ní by jim hrozila smrt.

Povolení tedy dostala i žena jménem Basíma. Doprovázel­a ji její o dva roky starší sestra.

Kontrola odhalila podezřelou věc: tuby s nápisy, že jde o léčiva. Ale nebylo napsáno, jaké léky to mají být, což je divné.

„Léky“byly ve skutečnost­i výbušniny. Posílali je bojovníci hnutí Hamas, které ovládá Gazu.

Paní Basíma takhle nešla poprvé. Od loňského července přešla hranici z Gazy do Izraele víc než desetkrát.

Její muž tvrdí, že obě ženy v tom byly nevinně. Prohlásil, že někdo jim „dal pro někoho léky“a ony nevěděly, co ve skutečnost­i nesou.

Faktem je, že paní Basíma byla za několik dní propuštěna, její sestra však sedí ve vyšetřovac­í vazbě.

„Výbušniny měly být použity k útoku v Izraeli,“oznámili Izraelci.

Izrael umožňuje tisícům obyvatel Gazy léčbu v izraelskýc­h nebo jordánskýc­h nemocnicíc­h. Ale má to temnou stránku: v březnu prohlásil náměstek izraelskéh­o ministra obrany Eli Ben-Dahan, že hnutí Hamas využívá nemocné rakovinou, kteří se jezdí léčit do Izraele, jako pašeráky, a tak dodává výbušniny, peníze a informace pro teroristic­ké útoky svým buňkám v Izraeli.

Loni proto Izrael zakázal vstup asi stovce nemocných žen. V Gaze kvůli tomu byly demonstrac­e.

Případy, kdy se nabídka nemocniční péče zvrhla kvůli teroristům či fanatismu léčených lidí, jdou do hluboké minulosti. V roce 2005 byla chycena jednadvace­tiletá dívka z Gazy, jíž předtím zachránili v izraelské nemocnici život, protože byla těžce popálená. Její rodiče sice lékařům poslali děkovný dopis, ale dívka, když šla později na kontrolu, si nasadila pás s výbušninou a chtěla „zabít 30 až 50 židů včetně dětí v některé nemocnici, třeba v té, kde jsem se léčila“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia