MF DNES

Razicí štít půjde pod zem před nákupním centrem na Pankráci

-

Stavba trasy metra D by měla začít na pozemku před nákupním centrem na Pankráci. Tam budou do podzemí dopraveny razicí stroje. Sportovci z TJ Pankrác o své hřiště nepřijdou.

Stavba metra D by měla začít částí trasy mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtov­a. Stavbě bude předcházet doplňující geologický průzkum, který začne v létě 2018. První část trasy má spojit Pankrác s Písnicí a odlehčit metru C.

„Pro přístup pod stanici Pankrác nebudeme využívat pozemky TJ Pankrác, ale přišli jsme s novým způsobem, jak se razicí štít může dostat do stanice,“řekl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Před nákupním centrem Arkády Pankrác je pozemek částečně blokovaný stavební uzávěrou a částečně v soukromém vlastnictv­í. „Tento prostor využijeme, abychom zepředu stanice i zezadu stanice zkonstruov­ali zařízení, které dovede razicí štít pod stanici, aby se mohl nastavit a nakonfigur­ovat směrem nové trasy a do stanice Olbrachtov­a,“řekl Gillar. Poté, co DPP dokončí práce, uvede pozemek do původního stavu.

Od jednání s TJ Pankrác podle Gillara podnik již ustoupil. Klub prý požadoval například vytvoření nového sportovišt­ě, kam by se mohl na 10 let přestěhova­t, a následně finance na opravu původního místa.

O stavbě úseku metra D z Pankráce na Olbrachtov­u rozhodla minulý týden dozorčí rada DPP. Důvodem je, že v tomto úseku je nejsnazší získat pozemky. Město má potíže s výkupy zejména v Krči. Až letos se podařilo s vlastníky vyjednat znění dohody, kdy oni umožní Praze stavět metro, ta jim zase povolí uskutečnit developers­ké projekty. V případě, že se DPP a Praha s vlastníky domluví, na úsek Pankrác–Olbrachtov­a má navázat další část vedoucí až ke stanici Nové Dvory. Tento úsek by mohl být hotov v roce 2023. Pokud by dohoda v Krči nepodařila, podle Gillara by DPP otočil směr výstavby a zahájil stavbu trasy z Pankráce na náměstí Míru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia