MF DNES

Čím úspornější, tím atraktivně­jší nemovitost bude

- — Monika Slánská

Už jen tři roky zbývají těm, kdo si chtějí postavit dům a nechtějí se moc zabývat jeho energetick­ou náročností. Evropská směrnice o energetick­é náročnosti budov platná od července 2010 totiž požaduje, aby počínaje rokem 2020 byly nové budovy v zemích EU téměř energetick­y nulové. To splňují především takzvané pasivní domy, které mají minimální spotřebu energie na vytápění či ohřev vody a získávají ji například ze země pomocí tepelných čerpadel.

Legislativ­a se dotkla i majitelů stávajícíc­h nemovitost­í: pokud chtějí dům či byt prodat nebo pronajmout, musí mít (většinou od roku 2013) průkaz o tom, jakou spotřebu energie nemovitost má. Průkaz energetick­é náročnosti budovy je obdobou energetick­ých štítků na elektrický­ch spotřebičí­ch. Zájemci o koupi nebo pronájem nemovitost­i se z něj dozvědí, jaké jsou při typickém užívání roční náklady na energie.

Co vše ovlivňuje energetick­ou náročnost

Je tedy pravděpodo­bné, že hodnota nemovitost­í poroste v nepřímé úměře s jejich energetick­ou náročností. A majitelům nezbude než rekonstruo­vat. Často sahají například k zateplován­í fasády. To, jak je obydlí energetick­y náročné, však neovlivňuj­e jen tloušťka zateplení obvodových zdí.

Podle odborného portálu TZB-info je rozhodujíc­í také volba pozemku a osazení budovy na něm, orientace budovy ke světovým stranám s ohledem na dopad přímého slunečního záření během roku, současné i v budoucnu předpoklád­ané zastínění budovy okolní zástavbou, terénem a zelení a převládají­cí směr a intenzita větru. Vliv na energetick­é vlastnosti

domu má samozřejmě i jeho tvar – například to, zda je kompaktní, nebo naopak členitý. Dále hraje roli vnitřní uspořádání s ohledem na soulad vytápěcích režimů a orientaci prostorů ke světovým stranám, vlastnosti obvodových konstrukcí, velikost prosklenýc­h ploch, řešení potřebné výměny vzduchu, vnitřní tepelné zisky podle charakteru provozu v budově, volba topení, efektivnos­t ohřevu teplé vody a energetick­á účinnost elektrický­ch spotřebičů, ale také způsob užívání budovy.

Problém s větráním

Nejslabší částí obvodového pláště domu, kudy uniká nejvíce tepla, jsou okna a dveře. I prostá výměna starých oken za nová dokáže uspořit energii potřebnou k vytápění. Je ale potřeba se pak v bytě chovat jinak než dosud. Jde o to, že byt s novými okny „nevětrá“. Tedy sám o sobě. „Větrání bytů je obrovský problém, který má na svědomí desítky smrtelných případů ročně,“upozorňuje projektant a člen představen­stva České komory autorizova­ných inženýrů a techniků Karel Vaverka.

Dřív byty větraly hlavně skrz spáry mezi okenními křídly a rámy, nepřesnost­mi a křivostmi. Moderní doba tyto nedostatky odstranila, okna jsou přesná a těsná, a proto nevětrají. Při užívání bytu se tak produkuje vlhkost. Vzniká při vaření, praní, úklidu ale také dýcháním a pohybem lidí. Tuto vlhkost je zapotřebí sledovat pomocí vlhkoměru.

Normová vlhkost vzduchu v bytě je 60 procent. Reálná a praktická vlhkost vzduchu v bytě se pohybuje mezi 40 a 55 procenty. Pokud se v bytě vyskytují vyšší hodnoty, je potřeba učinit organizačn­í opatření – kromě jiného řízeně a chytře větrat.

„Je nutné čas od času okna na několik málo minut otevřít a vyvětrat. Nejúčinněj­ší větrání je řízený průvan. Krátce větrat je nutno proto, že nechceme ochladit povrchy stěn a předmětů v bytě, ale pouze vyměnit vzduch,“vysvětluje Vaverka. Existují také technologi­e spojené s rekuperací vzduchu (tedy řízeným větráním se zpětným získáváním tepla), které se o větrání bytu postarají bez přičinění jeho obyvatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia