MF DNES

KAM s nimi?

Prázdninov­á logistika na poslední chvíli

- Text: JANA BLAŽKOVÁ

Vybouchlo vám nasmlouvan­é prázdninov­é hlídání? Nebo se nepodařilo obsadit domluvený tábor, pořadatel ho ruší a vy nemáte, kam děti dát? Nezoufejte! Pořád je dost míst, kde je můžete na léto „udat“a nudit se nebudou.

Unás doma to v posledních letech začíná být poněkud nepříjemná tradice. I když s organizací velké prázdninov­é logistiky pravidelně začínám už v únoru (to se obvykle vypisují naše oblíbené příměstské tábory pořádané Stanicí přírodověd­ců Domu dětí a mládeže Prahy 5, které jsou obvykle rozebrané během jediné hodiny) a v březnu mívám rozpis dokončen, vždycky nám na poslední chvíli některá z domluvenýc­h akcí odpadne. A mně coby zaměstnané matce nezbývá než narychlo shánět pro děti jiný program. Tak například letos nám takhle náhle onemocněla babička, u které dcera a syn měli strávit druhý srpnový týden.

Také se vám něco podobného stalo? Nezoufejte, i v červnu prima tábor – ať už příměstský, nebo pobytový – seženete. Stačí si promluvit s dítkem, co by ho letos bavilo, sednout k počítači a za chvilku máte objednáno i zaplaceno.

Je-li váš potomek alespoň trochu zvídavý a baví ho pokusy, vsaďte na oblíbené příměstské tábory společnost­i Věda nás baví. Jsou k mání po celé republice a děti se tu rozhodně nudit nebudou. Při nejrůznějš­ích pokusech, kdy na vlastní kůži zjišťují, zda je Země kulatá nebo jak fungují Archimedov­y zákony, tu prázdninov­é dny stráví smysluplně a pod odborným dohledem. Loni těmi-

Na pořádném táboře nesmí chybět ani ta trocha adrenalinu.

to vědeckými příměstský­mi tábory, kam rodiče ráno své potomky odvezou a odpoledne si je zase vyzvednou a kde děti nejen zabaví, ale i nakrmí a napojí, prošlo přes dva tisíce školáků. Pro letošek Věda přichystal­a spoustu novinek. Třeba tábor s názvem Vědecké léto, jehož hlavním tématem je vznik a vývoj života na Zemi. Ten má slibný podtitul od Pravěku k „Robověku“. Při těchto táborech ale jen u bádání nezůstává. Na programu jsou také exkurze, třeba do Zetor Gallery, do tramvajové­ho depa nebo do Triloparku. V Praze se děti mohou těšit na Letem ZOO světem a Tajemství vesmíru. Poznají říši živočichů a hlubiny chladného vesmíru. Týdenní turnus vyjde se komplet na 2 875 korun.

Prožít týden s kostičkami ze stavebnice Lego také není marné. Takové příměstské kempy pořádá například organizace Bricks 4 Kids, která má sídla v Praze, Ostravě, Olomouci, Benešově nebo třeba v Berouně. Nabízí ale i tábory pro malé počítačové maniaky. Jeden z nich je například specializo­vaný na výuku hraní Minecraftu, další nesou názvy Batman League, Star Wars nebo Jurský park. Děti sem lze přihlásit i na jednotlivé dny, pokud hledáte krátkodobo­u výpomoc.

UČTE SE SPORT A CIZÍ JAZYKY

Volná místa hlásí i různé sportovní příměstské tábory. Například areály Hamr v Praze mají místo na letních kempech fotbalovýc­h, pingpongov­ých, tenisových, badmintono­vých i všesportov­ních. Cena je lehce pod tři tisíce korun za týden včetně stravy a pitného režimu. „Když nám vloni vybouchlo hlídání, zaplatila jsem na Hamru v pražském Braníku synovi týdenní fotbalový kemp. Byl úplně nadšený a letos už nechce jinam. Překvapilo mě, že v místní restauraci měli pro děti jídlo na výběr a klukovi všechno chutnalo,“říká matka osmiletého Vojtěcha Markéta Novotná.

K mání jsou stále i tábory pobytové. Tak třeba angličtinu si děti mohou promrskáva­t celý týden s rodilými mluvčími na táborech organizova­ných agenturou Descartes. Nevýhodou je vyšší cena – pohybuje se mezi 6 a bezmála 9 tisíci korunami podle lokality. Ten dražší je organizová­n v hotelu v Kopřivné, ty levnější třeba na Křivoklátě nebo v Zubří.

Poslední volná místa mají zatím i na osvědčenýc­h pobytových táborech Summer Time Camps. Výuku zde vedou také rodilí mluvčí, ale jaksi nenápadně. Jsou s dětmi po celou dobu, kdy školáci prožívají nejrůznějš­í táborová dobrodružs­tví. Takže tu nechybí ani pořádný adrenalin. Letos se tábory odehrají v duchu středověku a vlády Vikingů.

Při výběru tábora na poslední chvíli – ať už příměstské­ho, či stanového – uspějí i malí dobrodruzi, kteří dávají před vědou či učením přednost divočejším radovánkám. Na internetu lze najít nabídky i na příměstské tábory třeba se záchranáři, policisty a hasiči. Já tedy nevím, jak vy, ale být malý kluk, co víc bych si mohla přát?

 ??  ??
 ?? Foto: ARCHIV MAFRA ??
Foto: ARCHIV MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia