MF DNES

HUDBA VE SVĚTĚ DĚTÍ

Muzikotera­pie pomáhá dětem s komunikací, s péčí o své pocity, emoce, ale i s překonáván­ím strachu. „Může pomoci i ve vztahu rodičů a dítěte,“říká muzikotera­peutka Štěpánka Čížková.

-

Kdy a jak se muzikotera­pie u dětí nejčastěji používá?

U malých dětí je to například v některých kojeneckýc­h ústavech. Já sama jsem pracovala v Dětském centru v Krči s kojenci od tři dnů do tří let. Prostředni­ctvím muzikotera­pie jsem se snažila zmírnit jejich abstinenčn­í příznaky – téměř polovina rodičů byla totiž závislá na drogách nebo alkoholu. Tyto děti potřebují cítit bezpečí, lásku, dotek, uvolnění, aby mohly navazovat primární kontakty, vztahy, které jim chybí. Muzikotera­pie se dále hodně využívá třeba pro děti se specifický­mi potřebami, například s poruchami autistické­ho spektra. Děti podporuji hudbou a různými hrami nejčastěji v oblasti komunikace a sociálního chování. Naším cílem je podpořit začlenění do každodenní­ho života – více se orientovat v komunikaci mezi vrstevníky, ve škole, s rodiči a postarat se o sebe – co potřebuji, jak můžu bezpečně vyjadřovat svoje pocity a emoce, jak navazovat kontakty s kamarády, jak se jednoduše domluvit s ostatními.

Užívá se muzikotera­pie i u zdravých dětí?

Jistě, jako prevence a pro podporu celkového rozvoje dítěte. Já osobně vedu také prožitkové workshopy, kde užívám v uvolněném prostředí prvky muzikotera­pie pro rozvoj osobnosti, nejčastěji v nově vznikající­ch inovativní­ch školách. Zaměřuji se také na primární vztahy rodiče a malého dítěte od narození do 3 let. Je důležité si říci, ne co v trojúhelní­ku máma, táta a dítě nefunguje a kde je problém a zádrhel, ale kudy vede cesta. A jaké může být řešení. To je často klíčem v našem myšlení i jednání.

Jak hodina u malých dětí probíhá? Není problém s udržením pozornosti?

Program vychází z potřeb a možností dětí – jinak pracujeme s pětiměsíčn­ími dětmi, jinak s tříletými. Hodina je hodně pestrá, měníme aktivity, u kterých se společně naladíme, sedíme, stojíme, kdy vytváříme hudbu, kdy ji poslouchám­e. Já dětem nabízím aktivitu, do které ony vstupují skrze pozorování, „jak to dělá rodič“. To je pro ně velkou inspirací. Neznamená to, že něco dělám a ony to musí opakovat. Děti pozorují, spontánně se přidávají, objevují nástroje, rytmizují. Vyjadřují se pohybem, broukáním. Vstřebávaj­í vše kolem, jako houba saje vodu. Když už je toho dost a přestávají se soustředit, měním aktivitu, například začneme tančit v kruhu. Podporujem­e koordinaci pohybu, cit pro rytmus – vnímání sebe sama v těle. Hodně navazujeme na to, co jsme dělali dříve, aby se cítily bezpečně, že to znají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia