MF DNES

Recenze: Působivé Monstrum

Silný příběh s úctyhodnou prací se potkaly ve filmu Monstrum, jehož premiéru ČT vysílá v neděli. Ač na osudu autora Stalinova pomníku Otakara Švece líčí 50. léta, má dál k politickém­u plakátu a blíž k teskné romanci.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Viktor Polesný, který podle knihy Rudly Cainera Žulový Stalin napsal také scénář, vidí v Monstru „věčné téma umělec versus doba“. Ale nejde o variaci na filmového Mefista, kde se herec pro své sny zapletl s nacisty, ani o polemiku s tezí, že lze žít mimo dobové ideje na ostrůvku čistého umění.

Jak žít ve stínu

Účinnost Monstra spočívá v jeho střízlivě ztvárněné konkrétnos­ti. Obecné úvahy vynechává podobně jako autorské soudy; když hrdina v soustředěn­ém podání Jana Novotného prohlásí, že „za každého režimu je lepší dělat než vzdychat, co by kdyby“, a pak si nad výtvorem uleví „vošklivý je to k zblití“, postihne v přesné zkratce celou absurditu.

Protože uznávaný sochař vyhrál soutěž na Stalinův pomník, ač o to nestál, jen se jí nemohl nezúčastni­t, a pod politickým tlakem z jedné a odsudky z druhé strany si pak vzali život jeho žena i on sám. Neviděl už, jak monstrum na Letné odhalují ani jak ho bourají.

To jsou fakta, k nimž film hledal vícegenera­ční optiku. Našel ji velmi šťastně v Martinu Krausovi, jenž Švecova pomocníka hraje s rošťáckou bezstarost­ností studenta, který má z upocených papalášů v poněkud návodném prologu spíše legraci než strach a jehož zájem o politiku stojí momentálně až za snahou dostat se pod sukně naivní svazačky. Kontrast mezi nadšením husičky a naopak emigrantsk­ými plány spolužáka sice působí vůči hlavní linii vyprávění odstředivě, byť zařídí vypjaté scény včetně akčních, ale hraje klíčovou roli nálady dokazující, že i ve stínu Stalina se chtělo docela obyčejně milovat, smát se, žít.

Ztělesnění marnosti

Podobně nevtíravě se vyvíjí vztah Krausova žáka k mistrovi: od obdivu k soucitu. Technicky omračující, čistě věcná stránka budování monumentu se potkává s přirozenou úctou k talentu zosobněném­u ukázkami Švecových dřívějších prací i k prvorepubl­ikové noblese celé jeho domácnosti v čele s umělcovou manželkou. Zuzana Stivínová z ní činí hereckou královnu vyrovnané sestavy: z prozaické cílevědomo­sti příprav její hrdinky na smrt mrazí a dialog s Krausem coby platonický­m ctitelem vyloženě srší erotikou i něhou bez nutnosti doteku.

Zamrzí jen trochu melodramat­ické momenty s banalitou deště či okatou metaforou ptáka, ale hlavně s úpornou hudbou, jež zbytečně napovídá, co herci svým výrazem sdělí bez afektu. Třeba tichý způsob, jímž se Novotného světový sochař propíjí do nižších cenových skupin, je obdobně podmanivý jako souhra výpravy s kamerou, díky níž se žulová obludnost nad Prahou vyjímá současně velkolepě i velikášsky.

A lehké rozpaky nad dvěma dodatečným­i konci příběhu pak v jeho samém závěru vykoupí hravě bizarní pointa se Stalinovým obřím uchem: ryzí znak marnosti.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Sochař a jeho monstrum Ač o to nestál, vyhrál soutěž na Stalinův pomník. Otakara Švece hraje ve filmu Jan Novotný.
Foto: Česká televize Sochař a jeho monstrum Ač o to nestál, vyhrál soutěž na Stalinův pomník. Otakara Švece hraje ve filmu Jan Novotný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia