MF DNES

Deset let vlády Hamasu: Gaza se utápí ve špíně a problémech

Elektřina jde zhruba jen tři hodiny denně. Palestinsk­á samospráva dala islamistic­kému hnutí Hamas v Gaze nůž na krk. Můžou to odnést i okolní státy.

-

Dagmar Langová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Izraeli

Jeden Izraelec, kterého jsem potkala v Tel Avivu, mi jen tak mezi řečí vyprávěl, jaké má Gaza krásné pobřeží. Dostal se tam jako voják, ještě před rokem 2005, kdy se Izraelci z tohoto pásu na břehu Středozemn­ího moře stáhli. Prý by z tohoto kousku světa bylo atraktivní turistické letovisko – pláže jsou tam úchvatné.

Tedy, byly. Dnes pobřeží Gazy trápí splašky, které se roznášejí do celého Středozemn­ího moře.

Už tak mizerným a poddimenzo­vaným čistírnám odpadních vod totiž chybí elektřina. A postupně jí začíná být ještě méně – místo šesti bude fungovat už jen tři hodiny denně. Izraelce by to teoreticky trápit nemuselo, u nich elektřina funguje. Ale není tomu tak.

Hádka mezi Palestinci

Omezení dodávek elektrické energie do Gazy už deset let ovládané radikálním Hamasem si vynutila palestinsk­á samospráva (PA), která sídlí v Ramalláhu a ovládá Západní břeh Jordánu. Znovu se tak zhorší život nejen dvou milionů lidí v Gaze.

Elektřinu sice dodává Izrael, ale tomu už PA v čele s Mahmúdem Abbásem odmítá platit za odběr v Gaze. Jde jí o to, aby měla moc nad Gazou, kde se už deset let nekonaly žádné volby. Chce rovněž ovládat hraniční přechody Gazy a hlavně, ráda by disponoval­a penězi z tamních daní. V Gaze je kasíruje Hamas, ale za služby, které tam dodává právě PA.

Nakonec, Hamas za elektřinu nikdy nezaplatil. Dluhy za Gazu hradil Ramalláh, který se teď rozhodl učinit tomu všemu přítrž.

Izrael dosud dodával do Gazy asi třetinu elektřiny, kterou nyní snižuje o čtyřicet procent. Méně než další třetinu elektrické energie vyráběla jediná elektrárna v Gaze, která ale v dubnu zastavila provoz poté, co jí PA zavedla daň na palivo dovážené z Izraele. Ještě je tu nějakých šest procent elektřiny z Egypta, ale ten taky odstřihuje dráty. Má už dost toho, jak Hamas na jeho území podporuje islamisty.

„Tahle krize nemá s Izraelem nic společného,“řekl k tomu izraelský ministr obrany Avigdor Liberman. Přesto se na něj snesl hněv Hamasu, ačkoli Izrael nemá na vybranou. Buď bude respektova­t rozhodnutí Abbáse, anebo elektřinu bude do Gazy dodávat zadarmo – tedy za své. Proč by ale měl, když právě Hamas usiluje o jeho smetení do moře.

Podle listu Jediot Achronot se tak nabízí jen třetí alternativ­a – za elektřinu pro Gazu zaplatí zahraniční nebo soukromí dárci.

Energetick­á krize však přichází v době, kdy má problémy i bohatý spojenec Hamasu – Katar. Minulý týden s ním přerušilo diplomatic­ké styky deset zemí, převážně těch na Blízkém východě. Důvod? Podpora terorismu a paktování se s Íránem.

Snížení dodávek energie zvyšuje napětí mezi Hamasem a Izraelem, který je – tak jako vždy – z katastrofá­lní situace obviňován. Opakovat se může situace jako před třemi lety, kdy z Gazy dopadaly na Izrael desítky raket denně.

„Nevíme, co bude. A jak Gaza na snížení dodávek elektřiny zareaguje. Možné je všechno. Radši o tom příliš nepřemýšlí­m,“říká mi Revital Lifschicov­á, která v Tel Avivu pracuje jako vychovatel­ka v mateřské školce.

„Snížení dodávek elektřiny bude mít závažné a dalekosáhl­é důsledky: bude nedostatek pitné vody a ohroženi budou i pacienti v nemocnicíc­h,“varovala izraelská nevládní organizace Giša.

Gaza má problém s pitnou vodou už nyní. Kvůli znečištění, které se dlouho neřeší, jsou čím dál víc zamořeny i podzemní zdroje. Snížení dodávek energie podle Giši omezí ještě více fungování čističek, takže do Středozemn­ího moře bude denně vypouštěno sto milionů litrů odpadních vod.

Už nyní musel Izrael kvůli špinavé vodě několikrát uzavřít zařízení na úpravu vody v Aškelonu, který leží kousek od hranic s Gazou. Izraelský ekologický aktivista Gideon Bromberg varuje, že odpad z Gazy může zasáhnout i izraelské pláže. Podle něj mohou být brzy kontaminov­ané podobně jako ty v Gaze. A nejen to: Bromberg varuje, že v Gaze se může začít šířit i cholera a tyfus.

A co dál?

Je ale otázkou, jestli Abbásův nátlak něco změní. Situace v Gaze je už nyní otřesná. Bez práce je více než čtyřicet procent obyvatelst­va. Průzkumy ukazují, že polovina Palestinců by odešla, pokud by mohla. Hamas podporuje zhruba třetina z nich.

Jakýkoli pokus o revoltu je však likvidován a s rostoucí krizí Hamas přitvrzuje. Za mřížemi skončil místní spisovatel poté, co na Facebooku uvedl, že lidé nemohou nic dělat, protože Hamas „vrací Gazu do dob středověku“. Zatčen byl i autor hlášky na Facebooku, že „život v Gaze je příjemný jen pro vedení Hamasu“. A nejnověji podle agentury AP také 25letý Mohammed Taluli, který obvinil Hamas, že posílá Palestince na smrt. Žene je totiž na hranici, aby se tam házením kamenů na izraelské vojáky mstili za problémy.

Vina se na Izrael hází často kvůli blokádě, kterou se snaží zabránit vyzbrojová­ní Hamasu. Každopádně to, co se přes hranice dostane, často neslouží obyčejným Palestinců­m. Tuny cementu pro výstavbu domů končí v luxusních vládních budovách a ještě častěji v tunelech, kterými se Hamas prokopává do Izraele a do Egypta. Stejně tak generátory, které by mohly sloužit civilistům, jsou využívány pro tunely.

Masivní finanční podpora, kterou svět do Gazy posílá, situaci obyčejných Palestinců nijak nelepší. „Náš život se skládá z neustálého čekání, až se otevře hraniční přechod, až půjde elektřina... až náš život bude snesitelně­jší,“říká místní učitel Abed Meqdad.

Vyšší třída se však podle několik let staré reportáže týdeníku The Economist má v Gaze dobře: má k dispozici luxusní auta, obchody, bazény s čistou vodou i hotel.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zamořeno Znečištěná voda není v Gaze jen na skládkách. Kvůli nedostatku elektřiny nefungují čistírny odpadních vod, znečištěná voda proto odtéká do Středozemn­ího moře a ničí i studně.
Foto: Profimedia.cz Zamořeno Znečištěná voda není v Gaze jen na skládkách. Kvůli nedostatku elektřiny nefungují čistírny odpadních vod, znečištěná voda proto odtéká do Středozemn­ího moře a ničí i studně.
 ?? Foto: Profimedia.cz Foto: Getty Images ?? Vyřiďte si to s Izraelem Hamas ze všech problémů v Gaze viní Izrael a Palestince žene na hranici, aby tam útočili na izraelské vojáky.
Foto: Profimedia.cz Foto: Getty Images Vyřiďte si to s Izraelem Hamas ze všech problémů v Gaze viní Izrael a Palestince žene na hranici, aby tam útočili na izraelské vojáky.
 ??  ?? Vytunelová­no Pomoc Gaze se často ztrácí v pašeráckýc­h tunelech. Právě v nich mizí cement na výstavbu a pro jejich osvětlení slouží generátory, které teď budou ještě potřebnějš­í pro civilisty.
Vytunelová­no Pomoc Gaze se často ztrácí v pašeráckýc­h tunelech. Právě v nich mizí cement na výstavbu a pro jejich osvětlení slouží generátory, které teď budou ještě potřebnějš­í pro civilisty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia