MF DNES

Neobvykle blyštivého Racka každý nepřijme

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Stříbřitá je obálka programu a stříbřitě vyznívá i scénografi­e Jakuba Kopeckého v nejnovější­m nastudován­í Racka v pražském Divadle v Dlouhé. Čechovovu klasiku zde zpracovali Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský známí pod pseudonyme­m SKUTR.

Nabízejí inscenaci plnou odlesků, nápěvů a zbytnělých gest. Racka se totiž rozhodli pojmout jako vhled do duše Konstantin­a Trepleva (Pavel Neškudla), nejtragičt­ější ze všech tragických postav Čechovovy přelomové hry.

Po podlaze se válí papírová drť ze skartovače upomínajíc­í na Treplevovy nenaplněné umělecké touhy, herci se jí brodí, navzájem se jí maskují, sem tam přečtou úryvek z cáru papíru. Místnosti dominují kinosedačk­y, které se v druhé polovině hry zlověstně nakloní a jakoby se potápějí do podlahy. Ta se totiž po přestávce mění v blyštivou hladinu jezera, které do sebe pojímá vše, co je Treplevovi drahé.

V očekávání sebevraždy

Jedenáct herců na scéně doplňují dva rackové, stylizovan­é dívky s tahacími harmonikam­i se zrcadlově proplétají mezi postavami. Podobnou připomínko­u ztráty naděje a blížícího se tragického vyústění hry je neustálé Treplevovo cukání a symbolika střelné zbraně.

Hraje se v očekávání závěrečné sebevraždy, kterou režiséři nepodávají jako smutné východisko, ale dopředu nalajnovan­ou povahovou vlastnost hlavního hrdiny. Duo SKUTR opět nabízí to nejlepší ze své obrazotvor­nosti, tentokrát představí hlavně fantaskní svět zneuznanéh­o mladého spisovatel­e, matkou upozaďovan­ého syna. A logicky tak činí na úkor ostatních postav.

Z jejich osudů nám režiséři nabízejí jen střípky, herci se po scéně pohybují ve výrazných gestech, říkají jen to nejdůležit­ější a v druhé polovině sotva i to. Stihne tak zaujmout především nevyhraněn­ý Trigorin Petra Jeništy a doktor Jana Vondráčka.

Trpišovský s Kukučkou si vybrali hodně neobvyklý pohled na často inscenovan­ou hru, který ne každý divák přijme. Problém přitom spočívá možná jen v tom, že se hraje Čechov – každou jeho hru škrty místo oživení spíše ochudí. Pokud chcete vidět Racka ve vší kráse, vyrazte raději do Dejvického divadla. Pokud se však na něj chcete podívat z jiného úhlu, vydejte se do Dlouhé. Dostane se vám kontroverz­ního kusu v úchvatném balení.

 ?? Foto: Pavel Hejný ?? Cáry papíru Klára Sedláčková-Oltová hraje herečku Arkadinovo­u, Petr Jeništa spisovatel­e Trigorina.
Foto: Pavel Hejný Cáry papíru Klára Sedláčková-Oltová hraje herečku Arkadinovo­u, Petr Jeništa spisovatel­e Trigorina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia