MF DNES

Zpověď trenéra Jandače

Poprvé otevřeně o hokejovém MS 30. narozeniná­m

-

let slaví Lionel Messi právě dnes. Za šest dní bude mít svatbu. Dva syny už má.

trofej Messimu do privátní sbírky chybí. Stane se někdy mistrem světa? kompletně dočerna, což při jeho mírné povaze šokovalo. Také sprostě vynadal rozhodčímu v jihoameric­ké kvalifikac­i, za což původně schytal trest na čtyři zápasy.

O problémech s berňákem už jsme se zmínili. Nepřiznal víc než 100 milionů korun z let 2007 až 2009 a soud mu vyměřil podmínku na 21 měsíců.

Stydlín? Introvert? Kdekomu tak mohl připadat. Jenže on lehce klamal tělem, o čemž svědčí historka, kterou sám vylíčil argentinsk­ému listu El Gráfico: „Jednou jsem se popral s bratrancem a všechny jsem naštval tak, že mě zamkli venku před domem. Nechtěli mě pustit dovnitř, tak jsem začal na branku házet a kopat kameny.“

„Vyhrožoval, že těmi kameny rozbije celý dům,“řekla maminka Celia.

Svět ho ovšem zná jako fenomenáln­ího útočníka, který jen za Barcelonu nastřílel přes 500 gólů.

„Bůh sestoupil na Zem a jmenuje se Messi,“prohlásil někdejší spoluhráč Samuel Eto’o.

„Leo zosobňuje všechno, čím fotbal je,“přidal se Luis Enrique, bývalý trenér Barcelony.

Jedině snad Diego Maradona ovládal míč stejně dokonale. Levačkou ho hladil jako nejmilejší hračku, zároveň uskakoval ostrým faulům a hnal se do šancí. Přitom Maradona vám na počkání poví, že Messi je lepší, než býval on: „Leo totiž hraje na jeden dotek s Ježíšem.“

Messiho příběh nepřestává fascinovat. Když coby třináctile­tý přišel do Barcelony, měřil jen 140 centimetrů. Trpěl růstovým syndromem a věděl, že bez hormonální léčby nevyroste. Rodiče na léky neměli peníze, máma uklízela na poloviční úvazek, táta pracoval v továrně. Byla to Barcelona, kdo za zázračného chlapce léky zaplatil, konkrétně 900 dolarů měsíčně.

Messi s sebou nosil krabičku s chlazením, uvnitř měl lahvičky s jehlou na konci. Injekce si před spaním píchal do nohou. Týden do jedné, týden do druhé.

„Nesnáším to, ale když přestanu, skončím jako trpaslík,“svěřil se přátelům.

Všichni víme, jaká legenda z prťavého kluka vyrostla.

Jen jediná trofej mu chybí k absolutním­u štěstí. Získá ji Messi příští rok na mistrovstv­í světa v Rusku?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Už třicátník Božsky nadaný argentinsk­ý fotbalista Lionel Messi slaví kulaté narozeniny a žení se.
Foto: Profimedia.cz Už třicátník Božsky nadaný argentinsk­ý fotbalista Lionel Messi slaví kulaté narozeniny a žení se.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia