MF DNES

Co ti chybí ke štěstí, Leo?

Všechno nejlepší! Svět přeje Messimu ke

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

o tak obyčejný člověk stihne do třiceti?

Možná vyzkouší většinu legálních drog.

Nejspíš si pořídí akademický titul před nebo za jméno.

Celkem jistě (si) několikrát zlomí srdce, upíše se pod nevýhodnou hypotéku a s batohem na zádech procestuje půlku světa. Zato neobyčejný člověk... Osmkrát vyhraje španělskou ligu, čtyřikrát Ligu mistrů, doma si vystaví pět Zlatých míčů, v 700 zápasech vstřelí 565 gólů, vydělá tolik peněz, že je nemohou utratit ani pravnuci jeho dvou synů.

Odteď začíná Lionel Messi život po třicítce. Všechno nejlepší k narozeniná­m, fotbalové božstvo!

„Trénuju vedle Lea čtyři roky a každý den se od něj učím. Jak držet balon ještě dokonaleji, jak lépe střílet, jak být ostražitěj­ší. Messi je z jiné planety,“prohlásil brazilský kumštýř Neymar. Taková slova rezonují, pokud si uvědomíte, že Neymar sám patří mezi vyvolené. V nejvyšší rychlosti umí báječné triky, střílí spoustu gólů, je inspirací pro ostatní. Jenže Messiho umění stejně nedosahuje.

Ani dnešní 30. narozeniny nic nemění na faktu, že Messi převyšuje zbytek světa. S výjimkou Cristiana Ronalda, kterému bude v únoru už třiatřicet. Ti dva byli, jsou a ještě pár let budou nedostižní. Záleží především na jejich motivaci a zdraví, jak dlouho hvězdné války potrvají.

Ronaldo v současné době řeší trable s finančním úřadem, protože dluží téměř 400 milionů korun na daních. Nejprve se zapřísahal, že je čistý, a v naštvání pohrozil, že chce odejít z Realu Madrid. Následně slíbil, že dluhy doplatí ještě před soudem, který proběhne 31. července. Útěk z Realu? Spíš ne.

Messi, kterému kvůli zpronevěře hrozilo vězení, zase slíbil věrnost Barceloně: „Dala mi všechno a já tu budu hrát tak dlouho, jak dlouho mě budou chtít. Jsem tu kvůli tomu, že nesnáším porážky.“

O věrnosti by mohla vyprávět i půvabná Antonella Roccuzzo. Poznali se jako děti v argentinsk­ém Rosariu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia