MF DNES

Návrat Epopeje. Kam s ní?

Muchova Slovanská epopej se Čechům ukáže příští rok v Praze.

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Kolem převozu díla, které během pár měsíců vidělo více než 660 tisíc Japonců, jsou znovu tajnosti. „Slovanská epopej od Alfonse Muchy se do České republiky vrací ve stejně přísném bezpečnost­ním režimu, za jakého byla do Japonska transporto­vána. Z těchto důvodů není možné zveřejňova­t podrobnost­i,“uvedla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie Hlavního města Prahy, která za dílo zodpovídá.

Podle zdrojů MF DNES plátna již do Prahy přicestova­la. „Poslední plátna dorazila do Prahy během včerejšího dne, sbírka by tak měla být znovu kompletně zpět,“uvedl člověk z magistrátu, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Tříměsíční zápůjčka v tokijském Národním centru umění nijak nepoznamen­ala lodní plachty, na něž Mucha slovanské výjevy namaloval. „Díla jsou naprosto nedotčená,“uvedla Juříková. Potvrdil to i pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). „Podle mých zpráv byla před zabalením v bezvadném stavu. Na žádném z dvaceti pláten se nic ani neodrolilo, takže nebude třeba restauráto­rských zásahů,“dodal.

Obrazy podle něj ještě zkontroluj­í pražští restauráto­ři. Musí se mimo jiné ujistit, že plátna bez úhony přečkala srolování a cestu zpět do Čech.

Napřesrok v Obecním domě

Co bude s dílem dál? Do Veletržníh­o paláce, kde byly obrazy vystaveny před odletem a kam se na ně loni přišlo podívat 120 tisíc lidí, se už kvůli jeho plánované rekonstruk­ci nevrátí. Praha proto zvažuje, jak s dílem naloží. A než o tom rozhodne, uloží Epopej do depozitáře Galerie hlavního města Prahy.

Původně se hovořilo o tom, že čeští návštěvníc­i neuvidí díla znovu vystavená, dokud pro ně nebude stát nový pavilon na Těšnově. Ten však podle Wolfa první návštěvník­y přivítá nejdříve v roce 2022. A možná až o tři roky později.

Teď se nicméně zdá, že se dílo ukáže veřejnosti již v příštím roce. „Díla budou znovu k vidění i v Praze. Zatím to ještě není oficiální, ale máme s Epopejí záměr ke stému výročí vzniku Českoslove­nské republiky. Víc zatím nechci prozradit,“dodal Wolf.

Pražská zastupitel­ka a předsedkyn­ě výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO) byla sdílnější. Epopej podle ní bude příští rok vystavena v Obecním domě na náměstí Republiky. „Alfons Mucha věnoval díla Praze kvůli své hrdosti na národ, ze kterého vzešel. Je to dílo o slovanství a to bude tématem i nadcházejí­cích oslav. Zrovna v příštím roce by proto měla být Slovanská epopej viděna, a nikoliv skryta v depozitáři,“říká Fuchsová.

Do Obecního domu se plátna nevejdou všechna, vystavena tam budou pouze některá. Hlavní město zvažuje, že by další obrazy návštěvník­ům ukázalo v budově Klementina.

Do Ameriky nepojede

Ve hře je navíc stále i další cesta Epopeje za hranice. Původně chtěla Praha Muchova díla poslat do trojice čínských muzeí, dnes již však uvažuje pouze o jednom, a přesto naráží na problém. Ministerst­vo kultury se totiž zatím zdráhá pro cestu udělit nezbytná razítka. „Ministerst­vo vydá povolení k vycestován­í kamkoliv až podle toho, jak dopadne průzkum stavu pláten po cestě do Japonska,“vysvětlil Wolf.

Proti další zahraniční cestě je kvůli obavám z nevratného poškození i řada odborníků a vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha, který v dubnu neuspěl se svou žalobou o vlastnictv­í Epopeje u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Začátkem roku projevil o vystavení díla zájem i chicagský Institut umění. Do americké metropole by se tak Epopej vrátila po téměř sto letech. V Chicagu a v New Yorku bylo několik obrazů z cyklu vystaveno již v roce 1920 a 1921.

Z cesty zřejmě sejde. Praha se totiž bojí, že by kvůli zápůjčce na Západ mohla o obrazy přijít. „Pan Mucha si nepřeje žádné cesty Slovanské epopeje. Neradi bychom je vysílali do Ameriky, kde by mohl nějakým způsobem zasahovat dle anglosaský­ch práv,“říká Kaplická s odkazem na to, že o přiřčení Epopeje Praze rozhodl český soud. Na magistrátu podle ní panuje obava, že by se u amerického soudu mohl Mucha domoci jiného výsledku.

Vycestován­í Epopeje navíc komplikují i čeští politici. Senátní výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice totiž přijal usnesení, ve kterém další zahraniční zapůjčení Praze nedoporuču­je a vyzývá ji ke „zhotovení velkoplošn­ých reprodukcí 3D technikou na plátno“. Ty by pak podle názoru senátorů měly po světě cestovat namísto původních děl a sloužit jako „pozvánka ke zhlédnutí originálu v České republice“.

 ??  ??
 ??  ?? Pro cyklus 20 pláten Praha plánuje nový pavilon na Těšnově, který má být hotov nejdříve v roce 2022. Češi tak musí doufat, že se obrazy jako Přemysl Otakar II., král železný a zlatý: Svaz slovanskýc­h dynastů (nahoře), Po bitvě na Vítkově: Tě Boha...
Pro cyklus 20 pláten Praha plánuje nový pavilon na Těšnově, který má být hotov nejdříve v roce 2022. Češi tak musí doufat, že se obrazy jako Přemysl Otakar II., král železný a zlatý: Svaz slovanskýc­h dynastů (nahoře), Po bitvě na Vítkově: Tě Boha...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia