MF DNES

Stramaccio­ni: Ukažte, že si zasloužíte oblékat náš dres

-

Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES Je možné, že budete točit dvě jedenáctky? Jednu na ligu, druhou na poháry?

Takhle bych to nestavěl. Myslím, že bude záležet na momentální formě a situaci. Určitě to nebude tak, že jedna sestava bude hrát ligu a druhá pohár. A že by třeba někdo vůbec nenastoupi­l v pohárech? To určitě ne, jsou to zkušenosti. Jak jsem řekl, velkou roli v tom teď hrálo derby. a mužstvo na něj připravuju s maximální energií.

Byl jste úspěšný v milánském derby. Můžete z toho těžit i pro nedělní souboj se Slavií?

Od pondělí s hráči nemluvím o ničem jiném. Snažím se, aby ti noví okamžitě pochopili, co derby znamená. A spoléhám na ty zkušené, na srdcaře, jako je Bičík, Lafata, Michal Kadlec, Rosický, že mi pomůžou vytvořit tu správnou atmosféru. Aby na ostatní přenesli důležitost zápasu. A já k tomu mám jednu zásadní poznámku.

Jakou?

V derby až tolik nerozhoduj­e taktika, systém, rozestaven­í. Derby vyhrává mentalita, vášeň, ochota podstupova­t souboje jeden na jednoho.

A také může pomoci podpora fanoušků. Ti sparťanští skalní nejsou na vaší straně, urážejí vás, až musel proti nim vystoupit majitel Křetínský. Co na jeho vyjádření říkáte?

Nezamotali mi hlavu. Jsem rád, že mám takový výběr z celého našeho kádru. Zápasů je dost, po derby hrajeme ve středu domácí pohár, potom duel se Zlínem, pak hned letíme do Astany. Doufám, že budou všichni zdraví a budeme to takhle rotovat dál.

Levý obránce Sobol je jedním z těch, kteří proti Maccabi Tel Aviv vyčnívali, nahrál na vítěznou branku. Bude při derby v základní sestavě?

Podal velmi dobrý výkon, možná už mu v závěru došly síly, tak udělal menší chybičky v rozehrávce, ale jinak zahrál velmi dobře. Hlavně v první půli – přihrál na gól, vypracoval Necidovi druhou šanci. Je rychlý, nabíhal do útočné fáze. Velmi dobré, jen tak dál. Nechci mu nic slibovat, ale když takhle bude hrát, do sestavy se bude dostávat častěji. Je trochu jiným typem než Frydrych nebo Bořil, rychleji se dostává nahoru. Byť je mladý, tak určitou kvalitu má, je to reprezenta­nt. dávám do přípravy týmu na hřišti. Tam si v naší situaci můžeme pomoci, protože fanoušky a všechny okolo zajímá jen výsledek. Nic jiného.

Ale neříkejte, že to nevnímáte?

Není to pro mě jednoduché, ale snažím se, abychom drželi při sobě. A do derby musíme jít všichni společně. My trenéři, hráči, fanoušci, realizační tým, lidi z klubu. Do Edenu musí přijet jedna Sparta, jednotná Sparta. To je můj názor. V naší situaci je důležité, abychom uspěli. Jen výsledek se počítá, ostatní jsou jen slova.

Je Slavia favoritem, když v šesti kolech získala o bod víc?

Dá se to tak říct, ale v derby nerozhoduj­e postavení v tabulce, počet bodů. Je to jeden zápas za podzim, teď a tady.

Cítíte, že Sparta a Slavia budou v derby pod tlakem vedoucí Plzně, která už má slušný náskok?

Musím říct, že Plzeň má perfektní start do sezony. A samozřejmě ten jejich náskok je výhodou. Navíc vědí, že v neděli my, nebo Slavia body ztratíme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia