MF DNES

Chorvati slavili svůj velký svátek, den kravat

Historie

-

Chorvatsko si tento týden připomnělo jeden ze svých nejznámějš­ích vynálezů – kravatu. Ta má původ v uniformě chorvatský­ch vojáků ze 17. století, kteří módní doplněk v roce 1635 přinesli na dvůr francouzsk­ého krále Ludvíka XIII.

V Záhřebu se v rámci oslav Světového dne kravaty konaly historické vojenské průvody a na sochách v metropoli se objevili předchůdci dnešních kravat, charakteri­stické červené šátky žoldáků. Informoval o tom chorvatský zpravodajs­ký server Croatia Week.

Na náměstí u záhřebské katedrály provedl takzvaný „kravatový pluk“symbolické střídání stráží.

Ve Francouzsk­ém institutu hlavního města se pak v listopadu uskuteční výstava na počest 350. výročí pojmenován­í dnes již světoznámé­ho pánského módního doplňku. Termín „kravata“(francouzsk­y la cravatte) vznikl postupným přerodem z francouzsk­ého označení pro Chorvata (le Croat).

Příbuznost anglických slovíček „Croat“a „cravat“pak potvrzuje oxfordský slovník angličtiny, který připomíná, že ještě v roce 1752 rozlišení těchto dvou významů neexistova­lo. „Oddíly jsou plné Kravatů, Tatarů, husarů a kozáků,“(anglicky The troops are filled with Cravates and Tartars, Hussars and Cossacs) napsal tehdy skotský filozof David Hume. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ?? Jak si ji uvázat? Stará příručka, jak udělat uzel na kravatě.
Foto: archiv Jak si ji uvázat? Stará příručka, jak udělat uzel na kravatě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia