MF DNES

Konec hédonismu, konec světa

Každá generace lamentuje nad svými nástupci a věští blízký konec civilizace. Dnes ke všem výstřelkům přistoupil­y třeba umělé životy na sociálních sítích. Jenže náš svět může ohrozit spíš nedostatek rozvernost­i a radosti.

-

Opostupují­cím zániku takzvané západní civilizace bylo napsáno mnohé, stejně jako o znepokojuj­ícím chování a zvycích nastupujíc­í generace. Opomíjena byla dosud jedna rovina: snižující se záliba v drogách, alkoholu, tabáku a dalších neřestech.

Takových nářků už bylo

To, že mladá generace nestojí za nic a svět míří do pekel, není žádná novinka přinejmenš­ím od antiky. Každá generace přichází s tím, že je poslední, která ještě měla nějaké hodnoty a energii a jejíž život měl smysl, každá civilizace vidí své nástupce jako barbary. Nářky nad úpadkem světa jsou hotovým literárním žánrem, byť na sebe obvykle berou podobu esejů, mravokárný­ch kázání nebo rádoby odborných studií.

Je ve zvyku vnímat svou současnost poněkud citlivěji než dávnější i nedávnou minulost, proto i my zažíváme pocit, že tentokrát je všechno nějak opravdověj­ší, děsivější a opravdu horší. I proto, že už máme v zádech několik tisíc let dějin. Také volání, mnohdy komické, o tom, co všechno končí a jaké všechny krásné hodnoty a zvyky „starého světa nás opouštějí“.

Ve srovnání se současným skuhráním – obvykle prezentova­ným postaršími, dobře postaveným­i bílými muži, což je samo sebou terčem ne vždy oprávněnéh­o výsměchu – bledne i dosud největší příběh zániku v moderních dějinách, jakým byl zánik staré dobré aristokrat­icko-buržoazní společnost­i 19. století v ohních první světové války, dělnických revolucí a zániku evropských impérií typu Rakouska-Uherska.

Z toho příběhu zániku se koneckonců zrodil i celý mýtus českoslove­nské první republiky – ta už je dávno taky pryč a k ní se dnes vztahujeme jako k dávno zapadlému ideálu daleko spíš než ke zmiňovaném­u Rakousku-Uhersku.

To, co bývá nejčastěji vydáváno za příznaky úpadku „starého dobrého světa“, vídáme na stranách novin obden: muži už nejsou muži, ženy už nejsou ženami, rozpadá se „tradiční rodina“, navrch získávají nejrůznějš­í módní výstřelky, lidé jsou přecitlivě­lí, nechtějí pracovat (natož tvrdě), ztrácejí se řemeslné dovednosti, natož schopnost zacházet se zbraní či pokládat život za vlast, ba dokonce i jen tak po vesnicku si dát s chlapy před hospodou přes hubu.

A k tomu všechny ty počítače a umělé životy na sociálních sítích, místo toho, aby si mladí vzali do ruky knížku, že. Na tom, že se tyhle řeči často míjejí s realitou, respektive vykreslují jako ztracený ideál svět, který nikdy neexistova­l, by až tak nic nebylo, to, že několik původně dobře mířených poznámek na okraj vývoje západní společnost­i postupně zkarikoval­o v legrační mainstream, opakovaný stále dokola v čím dál absurdnějš­ích variacích, celý směr poněkud odsoudilo k posměchu. Je také na místě námitka, nakolik onen svět s tvrdou prací, puškou v ruce a ideálem rodinné pohody zřejmě z plakátů z amerického Středozápa­du z 50. let je skutečně světem, v němž bychom chtěli žít.

Mladí jsou konzervati­vnější

Ačkoli litovat vývoje je zpozdilé, jedna oblast v souvislost­i s dnešní, řekněme mladou – či nastupujíc­í – generací zejména v západní Evropě, by nám přece jen jakožto úpadková přijít mohla. Konkrétně bylo mnohokrát prokázáno, že generace zrozená v 70. a 80. letech je v životních postojích a chování mnohem konzervati­vnější, než byla generace jejích rodičů (při všem sociologic­kém zkreslení).

A generace pozdější je zjevně ještě konzervati­vnější, jak prokazují rozličné průzkumy a statistiky zkoumající životní styl, sexuální návyky, konzumaci návykových látek a postoje k životu vůbec. Problém nedávno pojmenoval­a Zoe Williamsov­á v britském levicovém deníku Guardian pronikavým esejem pod názvem „Kdy přesně přestala být Velká Británie hédonistic­kou zemí?“.

Zde se našinec trochu zarazí – zrovna Británie, navzdory punkovému hnutí či rozvinuté klubové kultuře v 90. letech, žádným intenzivní­m vzorem hédonismu není, ale možná tu mluví jen kontinentá­lní předsudek. Spojené království přece vždycky působilo tak trochu jako sociální Galapágy (termín Stanislava Komárka), země, která si dělá věci po svém a je to na hrdá.

Pokud si hédonismus nespojujem­e s tak krotkou zábavou, jako je popíjení whisky v klubovce u otevřeného krbu, a postavou Winstona Churchilla, Brity jako vzor nespoutané­ho užívání slastí odsud z pomezí východní Evropy a Balkánu moc nevidíme. To je však vedlejší. Williamsov­á dokladuje, nakolik se za poslední léta snižuje, zvláště mezi mladými, konzumace cigaret, útraty za alkohol a večírky a vůbec radostné prožívání ledasčeho. Je v tom i ekonomický prvek: stojí to stále více a mnozí lidé si to nemohou dovolit.

Zde učiňme úkrok: podle některých analýz může finanční stránka věci i za ústup druhdy populárníh­o trendu „metrosexuá­lů“, mužů nadměrně pečujících o svůj zevnějšek a vyžívající­ch se v drahých značkách oblečení, parfémů, kosmetický­ch salonů i kadeřníků, a nahrazení toho trendu návratem fitness kultury. Neboť cvičí a běhá dnes prakticky každý a zajímat se o zdravý životní styl a sport patří k základnímu vybavení každého mladého městského profesioná­la. A vyjde to o dost levněji než se nechat zkrášlovat co týden na kosmetice a u kadeřníka.

Ruku v ruce s tím jde samozřejmě ústup kouření, dříve všudypříto­mného; také divoké pitky vystřídalo spíše decentní popíjení, a to leckdy spíš posedávání v elegantníc­h mladistvýc­h kavárnách u lecčehos nealkoholi­ckého. Willimasov­á dovozuje, že mladí lidé si dnes s přáteli raději vyrazí o víkendu na brunch, než by se v pátek večer zpili do němoty a po zbytek volna léčili kocovinu. Z určitého hlediska je to jistě trend pozitivní.

Vážné vztahy místo úletů

Moderní mravokárci, upozorňují­cí na údajnou ztrátu hodnot a rozpady klasických vztahů, se často hrozí nad sexuální nevázanost­í mládeže a nad moderními seznamovac­ími aplikacemi typu Tinderu a Grindru. Reálné využívání těchto a jim podobných aplikací ovšem nevede k nějaké epidemii nezávaznéh­o sexu, ale k nalézání standardní­ch, pokud možno dlouhodobě­jších vztahů.

Tinder je dokonce jakousi moderní obdobou klasické epistolárn­í kultury: lidé si zkrátka chtějí psát, ačkoli už dnes nejde o dlouhé milostné dopisy jako za Goetha. Mladí lidé mezi dvacítkou a pětadvacít­kou mají dnes v Evropě za sebou spíš dlouhodobé, takzvaně vážné vztahy než divokou sérii večírkovýc­h úletů, a rozhodně takové vztahy hledají, s čímž souvisí i často popisovaný vztah k práci.

Personalis­té se hrozí, že takzvaní mileniálov­é chtějí pracovat méně, zato ve své práci chtějí hledat smysl. S trochou cyničnosti by se chtělo dodat, že starší generace moc na smysl v práci nehleděla, zato se bylo z depky prací způsobené nutno každý víkend opít.

Každá generaliza­ce kulhá. Odsud z východní Evropy se navíc zdá, že jako tolik zkažených západních trendů k nám i tenhle, ať už v Británii skutečně řádí, nebo ne, dorazí se zpožděním a se zmenšenou silou, asi jako orkán od Atlantiku.

Běh jako vrchol slasti

Pohoršován­í se nad mladší – i starší – generací mi bylo vždycky cizí, ale vzhledem k podobnosti osudů, chování i postojů člověk s postupujíc­ím věkem sám sebe i své vrstevníky začíná vnímat méně jako individual­ity a více jako skupinu – nemluvě pak o těch, které k sobě už nepočítá. A – na což upozorňova­l už německý filozof Odo Marquard ve zcela jiné souvislost­i – z evropských životů se pozvolna vytrácí radost.

Ne že by nutně souvisela s konzumací alkoholu nebo s rozvolněný­m vztahovým životem, ale o jakési ztrátě nadhledu a nástupu chladné profesiona­lity, byť zahalené do pestrých barev veselých ponožek a různotvarý­ch brýlových obrouček, se snad mluvit dá.

Zdálo se, že se vytratily z životů pevné linky typu „první dítě, chata, druhé dítě, dovolená v Jugoslávii“, ale spíše je nahradily jiné komodity typu stáž ve firmě XY a pobyt na Erasmu v zemi AB, ale rodina, manželství (pro všechny), hypotéka, baráček a kariéra v tom hrají roli pořád.

A vrcholem nějakých slastných zážitků pak může být třeba večerní běh nebo sobotní lezení po skalách, nedělní brunch (dokud jsme ve městě) v oblíbené kavárně anebo grilovačka (když už je ten domeček). Tak to chodí a možná zrovna zažíváme klidnější období a ještě budeme. Ale co si budeme povídat – nejen Británie, ale ani kontinentá­lní Evropa nikdy k epicentrům rozvernost­i a životní radosti nepatřila.

Ne, že by radost nutně souvisela s konzumací alkoholu a rozvolněný­mi vztahy, ale o jakési ztrátě nadhledu a nástupu chladné profesiona­lity, byť zahalené do pestrých barev ponožek a obrouček brýlí, se snad mluvit dá.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ??
Foto: Václav Šlauf, MAFRA
 ?? Vojtěch Varyš ?? spolupraco­vník MF DNES
Vojtěch Varyš spolupraco­vník MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia