MF DNES

Marta Kubišová se rozloučí v Lucerně

Marta Kubišová je na svém rozlučkové­m turné, které vyvrcholí v pátek koncertem ve Velkém sále pražské Lucerny. A tím uzavře i svou druhou hudební kariéru, ve kterou původně snad ani nedoufala.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

podle ní „vyvedl z omylu o nesmrtelno­sti“.

Úplně poslední koncert Marty Kubišové se tedy uskuteční na závěr turné Marta naposledy 1. listopadu v KD Vltava v jejích rodných Českých Budějovicí­ch, pomyslným vrcholem však jistě bude vystoupení v Lucerně. Zpěvačka přiznává, že trémou netrpí, ve slavném pražském sále si však bude muset dávat pozor na něco jiného. „Spíš budu mít obavy ze svého stavu, jak vypadám. V Lucerně je totiž hrozné horko, takže to není příjemné,“říká.

Pozvala i Langerovou

Kubišová si na své rozlučkové turné pozvala jako hosta Anetu Langerovou, s níž zpívá duet. „Je to výjimečná příležitos­t být u konce kariéry takhle velké osobnosti,“tvrdí Langerová.

Svým způsobem speciální však bude i koncert v Lucerně. „Všechny recitály mi dával dramaturgi­cky dohromady Petr Malásek. Ale teď jsme se dohodli, že tam přidáme ještě jednu věc z muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Líp se loučí v neděli, ke kterému dělal české libreto Pavel Vrba a já za něj dostala Thálii,“avizuje Kubišová. „A druhá věc navíc bude píseň, která vznikla na báseň mého přítele Honzy Schneidera. Jmenuje se Teď, hudbu napsal David Solař a lidi na ni myslím velmi dobře reagovali.“

Tím tedy Marta Kubišová završí období, které sama nazývá svou „druhou kariérou“. První si prožila v bouřlivých šedesátých letech ať už s triem Golden Kids, či sólově, třeba i s legendární Modlitbou, z níž se stal protisovět­ský symbol. Druhou nastartova­la po dvacetilet­ém zákazu činnosti až v roce 1989. A nebylo to jednoduché. „Jezdila jsem s kapelou, ale třeba jsem zjistila, že ji Pragokonce­rt nehodnotí tak, jak by měl. Nevěděla jsem, že jiné kolegyně zpívají za patnáct dvacet tisíc. Já ze začátku dostávala tři tisíce korun. Tak jsem si říkala, že to jsem tedy dopadla,“vzpomínala v loňském rozhovoru.

Konec hudební kariéry neznamená, že by se Marta Kubišová úplně stáhla do ústraní, i když ve zmiňovaném rozhovoru tvrdila, že se završením turné bude hlavně odpočívat... a chystat Vánoce.

Jenže v České televizi se nejméně do konce roku bude objevovat coby tvář pořadu Chcete mě?. A její fanoušci se můžou těšit na ještě jiný počin. Zpěvačka by po ukončení kariéry mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě. „Bude to tak, jak jsem ty události viděla já, a možná se tam objeví i věci, které jsem třeba novinářům zatím neřekla. Často jsem si dělala poznámky. Jenomže teď z toho začínám mít trému, protože jsem si je dělala neuspořáda­ně a teď nevím, jestli vůbec všechno najdu. Těch notesů bylo hodně,“tvrdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia