MF DNES

Češka dárky z Pákistánu nedovezla

Život Terezy H., která je kvůli pašování heroinu ve vazbě, byl plný drahých věcí divného původu.

- Václav Janouš Artur Janoušek

Za týden přiletím. Vezu spoustu dárečků a drahého oblečení, které sama neunosím. Dám ti ho.

T oje poslední vzkaz, který napsala jedenadvac­etiletá Tereza H. z Uherského Hradiště své nejlepší kamarádce.

Měla se vrátit z Pákistánu, kde byla údajně fotit jako modelka. S polus dárečky v kufr uvezla devět kilogramů heroinu, se kterými j ina letišti ve východ o pákistánsk­ém Láhauru zadrželi celníci.

MF DNES rekonstruo­vala pozadí jejího nákladného života v obklopení luxusních věcí. Většina z nich byla podivného původu.

Využili naivní holku

Tereza H. se do Pákistánu vydala zhruba před třemi měsíci. Během posledního roku to bylo už počtvrté. Když se vrátila naposledy, své kamarádce, se kterou se znají od šesti let a chodily spolu i do škol, ukazovala fotografie.

„Nabízela mi i podobný přivýdělek. Vždy šlo o statisíce korun. Tvrdila, že jde jen o focení. Když jsem jí říkala, že to nebude jen tak, dokola mi opakovala, že tam (v Pákistánu) to tak funguje,“vypráví kamarádka, která si nepřála zveřejnit své jméno, ale jejíž identitu MF DNES zná.

Potvrzuje to, co se vypráví v Uherském Hradišti. Mladá pohledná Češka si vydělávala v zahraničí jako společnice. „Jezdila do Belgie, Švýcarska, Anglie. Živila se vlastním tělem, a ačkoliv jí to všichni i rodina rozmlouval­i, byla svéhlavá. Chtěla peníze, luxus, dárečky, drahé kabelky, mobily, značkové oblečení,“doplňuje.

Sociální sítě, kde svůj život Tereza H. vystavoval­a na odiv, jsou plné fotek s drahým alkoholem, luxusními kabelkami za desetitisí­ce, nákladných telefonů i oblečení.

„Ač to možná zní škaredě, Terezka je strašně hodná, ale je prostoduch­á. Ona věřila, že tam opravdu jen jezdí fotit,“doplňuje.

I po zadržení v Pákistánu se na fotografií­ch zveřejněný­ch tamními celníky usmívá a neobratně vysvětluje, že o drogách vůbec nic netušila a mají to být pouze „dárečky“. Dle všeho to poměrně výstižně ilustruje její povahu.

„Ona dostávala od svých klientů drahé telefony, dárky, kabelky. Jestli jí někdo řekl, že je to dárek, tak si řekla, že je to super, že si to doma rozbalí. Ač studovala gymnázium a ekonomku a nebyla úplně hloupá, nedocházel­y jí věci běžného života. Říkám, že za tím je obrovský narkobyzny­s, který využil naivní hloupou holku. To, co udělala, neobhajuji, jen říkám, že se namočila do něčeho, o čem ona vůbec nemá tušení,“dodává Terezina kamarádka.

Totéž si myslí rovněž Terezin strýc Jan B. „Nevěřím, že drogy pašovala vědomě,“prohlásil.

Tereza „práci modelky“nabízela i dalším dívkám na internetu. Dodnes na webových stránkách visí inzerát na focení v Anglii pro dívky, které se nebojí cestovat samy, jsou krásné a nemají strach z nových věcí.

„Jedná se o diskrétní focení, nic erotického ani intimního, za nemalé peníze. Já sama jsem práci dělala a jsem maximálně spokojená,“dopsala autorka inzerátu, která se pod něj podepsala i svým příjmením.

Fotografie, které Tereza H. v Pákistánu nafotila, však nevypadaly příliš profesioná­lně. Spíše amatérsky – chybí logo, nemají žádné označení.

Při posledním návratu do Uherského Hradiště Tereza H. vyprávěla kamarádkám ještě jednu zarážející příhodu. V Pákistánu si sama na svůj mobilní telefon nafotila ty, kteří organizova­li její focení.

Její šéf, za kterého sama zadržená dívka včera označila „obchodního partnera, jakéhosi T. T. Tariqua“, se strašně rozzlobil. Mobilní telefon jí sebral a fotografie vymazal s tím, že v Pákistánu se žádní lidé fotit nesmějí.

Ve středu dívku zadrželi pákistánšt­í celníci. „Dostali tajnou informaci týkající se letu z Láhauru přes Abú Dhabí do Irska,“uvedl tajemník pákistánsk­ého velvyslane­ctví Rana Tahir Jamil.

To může mít dvě vysvětlení: buď dívku někdo udal, aby odlákal pozornost od mnohem větší zásilky v jiném letadle, nebo v policistec­h vzbudily podezření Tereziny časté lety do Pákistánu.

Rozhodně Tereza H. začala hned po zadržení vypovídat. A pákistánsk­ý celní úřad již oznámil, že na základě informací od dívky zahájily bezpečnost­ní složky razie v různých částech Láhauru.

Moje srdíčko

V příběhu hraje roli ještě jedna dívka z Uherského Hradiště – Terezina třiadvacet­iletá kamarádka Simona H., rovněž modelka. Ta se na sociálních sítích chlubí ještě dražším životním stylem, než jaký dávala na odiv Tereza.

Na mnoha fotografií­ch jsou spolu, i Simona létala po celém světě. Jen od dubna do konce roku byla v Dominikáns­ké republice, na Kubě nebo v Miami. Reportéři ji včera odpoledne vypátrali v Hradišti, když nastupoval­a do svého bílého kabrioletu Audi TT.

„Tereza je moje srdíčko. To je strašný, co se stalo. O jejích cestách jsem věděla, já bych nikdy do takových zemí, jako je Pákistán, neletěla,“řekla. Simona rovněž tvrdí, že si vydělává focením, a odmítá, že by se živila jako společnice.

Obě dívky spolu mluvily naposledy před pár dny. „Domlouvaly jsme se, že 13. ledna Terezu vyzvednu s taxikářem na letišti v Brně. Teď jí chci pomoci, ale nevím pořádně jak. Pošlu peníze,“dodává dívka.

Ač to možná zní škaredě, Terezka je strašně hodná, ale je prostoduch­á.

 ??  ??
 ??  ?? Něco mi přibalili
Něco mi přibalili
 ??  ?? Pákistánšt­í celníci našli v zavazadle Terezy H. z Uherského Hradiště téměř devět kilogramů heroinu. „Přibalili mi něco do kufru, takové tři složky. A řekli mi, že to jsou dárky. Prošla jsem normálně kontrolami. Až pak tady na odbavení jsem měla problém,“uvedla ve výpovědi po zadržení.
Pákistánšt­í celníci našli v zavazadle Terezy H. z Uherského Hradiště téměř devět kilogramů heroinu. „Přibalili mi něco do kufru, takové tři složky. A řekli mi, že to jsou dárky. Prošla jsem normálně kontrolami. Až pak tady na odbavení jsem měla problém,“uvedla ve výpovědi po zadržení.
 ?? Foto: Facebook ?? Tereza H. se na sociálních sítích chlubila luxusními dárky, které dostávala, stejně jako svým nákladným životním stylem. K „práci modelky“v zahraničí lákala také další dívky v inzerátech na webových stránkách.
Foto: Facebook Tereza H. se na sociálních sítích chlubila luxusními dárky, které dostávala, stejně jako svým nákladným životním stylem. K „práci modelky“v zahraničí lákala také další dívky v inzerátech na webových stránkách.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kdo to má
Kdo to má
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia