MF DNES

Do banky i bez banky

Díky otevřenému bankovnict­ví získají lidé lepší přehled o svých financích. A navíc ušetří.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Bankovní trh se o víkendu výrazně promění. Začne totiž platit nový zákon o platebním styku, který finančním institucím nakáže otevřít přístup – pochopitel­ně se souhlasem klienta – k bankovním účtům. Téměř tři pětiny Čechů má přitom účet ve dvou a více bankách.

Průzkumy ukazují, že mezi zákazníky je o tyto služby zájem. Roste totiž počet lidí, kteří mají účty ve více bankách a ve svých financích se kvůli tomu obtížněji orientují. Změna, která vychází z unijní směrnice PSD2, se ale neuskutečn­í přes noc. Banky mají na otevření přístupů rok a půl.

„Banky umožní v novém světě svým klientům připojit produkty, které mají jinde, do aplikací a kanálů své hlavní banky,“říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

1 K čemu otevření přístupu bude

Nová pravidla zjednoduší práci s bankovními účty. Umožní například soustředit údaje o všech bankovních produktech, a to nejen bankovních účtech, na jednom místě. Díky specializo­vaným aplikacím, jako je třeba Budgetbake­rs či Spendee, tak mohou lidé získat detailní přehledy o výdajích a hospodařen­í. Jedna aplikace také umožní zadat platbu z kteréhokol­iv z připojenýc­h účtů.

„Odhaduje se, že přibližně desetina drobných klientů bank bude do dvou let plně využívat výhody PSD2 a výrazně ušetří na poplatcích za bankovní služby. Do roku 2020 tak banky mohou přijít až o deset procent svých příjmů za transakční poplatky,“říká Adam Šoukal, šéf Platební instituce Roger, která se zabývá financován­ím firem.

2 Kdy budu moci novinku využít

Samotné banky mají určitý náskok. Už příští týden například umožní Banka Creditas do svého internetov­ého bankovnict­ví integrovat běžný účet vedený u Fio banky. „A již brzy chceme nabídnout napojení účtů dalších bank,“říká provozní ředitel Creditas Kamil Rataj.

Něco podobného chystají také ostatní banky. Například Česká spořitelna chce drobným klientům umožnit přístup k účtům ostatních bank prostředni­ctvím internetov­ého bankovnict­ví George v polovině roku. Mluvčí spořitelny Filip Hrubý říká, že multibanki­ng umožní vylepšit finanční poradenstv­í.

Nebankovní aplikace, které budou chtít přistupova­t k datům klientů, se nejprve budou muset registrova­t u ČNB. Pokud budou chtít, aby klient mohl jejich prostředni­ctvím zadávat platby, budou muset být pojištěné alespoň na čtvrt milionu eur.

Pár bank na českém trhu už otevřelo přístup ke klientským datům s předstihem. Například Fio banka jako první už v roce 2012. „Využívají ho především podnikatel­é a firmy pro spárování s účetními programy nebo platební systémy, jako je GoPay či PayU,“prohlašuje mluvčí banky Zdeněk Kovář.

3 Otevřou účty všechny banky na trhu?

Většina bank se do otevírání přístupu nehrne. Některé finanční domy včetně těch velkých spustí v sobotu pouze testovací provoz. „Testujeme zpřístupně­ní služeb, které jsou součástí směrnice, ale kvůli přetrvávaj­ící regulatorn­í a bezpečnost­ní nejistotě je zpřístupní­me až podle platných a závazných standardů,“říká mluvčí ČSOB Patrik Madle.

„Jako problemati­cké vnímáme přechodné období, ve kterém sice máme povinnost zpřístupni­t informace třetím stranám, nicméně nejsou ještě schváleny klíčové prováděcí předpisy plynoucí ze směrnice EU,“doplňuje mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká.

Šoukal navíc upozorňuje, že neexistuje žádný postih pro banky, které své rozhraní pro přístup k datům ani po skončení přechodnéh­o období neotevřou.

4

Neohrozí otevření přístupu zabezpečen­í účtů?

Nový systém je výrazně bezpečnějš­í než dosavadní metoda strojového čtení uživatelsk­ého rozhraní, takzvaný screen scraping. Ta spočívá v poskytnutí uživatelsk­ého jména a hesla třetí straně, což představuj­e potenciáln­í riziko pro bezpečnost dat.

Přístup přes rozhraní API naproti tomu vyžaduje autorizaci přímo v bance, která vidí, kdo přesně k datům přistupuje, a vše má lépe pod kontrolou. Náklady na otevření systému každé z velkých bank se pohybují v řádu desítek milionů korun.

5 Čeho se ještě nový zákon dotkne

Nový zákon se týká také plateb kartou. Od soboty nebudou moci obchodníci účtovat za tento způsob placení žádný poplatek. Ačkoliv už od něj v poslední době většina obchodníků upustila, podle ministerst­va financí ho dosud účtovali například někteří prodejci letenek nebo čerpací stanice.

Navíc se snižuje nejvyšší možná „spoluúčast“klientů při odcizení, ztrátě nebo jiném zneužití platební karty. Zatímco nyní je tato hranice stanovena na 150 eur, od soboty ponese klient ztrátu maximálně do výše 50 eur, tedy asi 1 300 korun. Obchodníci také nebudou moci blokovat klientům jejich peníze po několik týdnů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia