MF DNES

Sparta už trénuje v teple. Do Španělska letělo 26 hráčů

Fotbalová Sparta odletěla na první soustředěn­í. Zatím bez posil, první by se měl stát rumunský reprezenta­nt Nicolae Stanciu.

-

Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES

Sparťanští fotbalisté včera odletěli na soustředěn­í do Španělska bez Lukáše Marečka, se kterým sportovní vedení klubu už nepočítá. Na první kemp do tepla i tak vyrazili se širokým kádrem, v němž nechyběli dorostenec Drchal, další mladík Kulhánek či veterán Lafata.

Jonathan Biabiany, Marc Janko, Georges Mandjeck a teď Lukáš Mareček. Zúžení sparťanské­ho kádru se dotklo už čtvrtého fotbalisty.

Tři cizinci s týmem nezačali ani zimní přípravu, to Mareček ano, ale v úterý už nebyl u duelu proti Táborsku. „Lukáš Mareček neodcestov­al s týmem na soustředěn­í a má svolení si hledat nové angažmá,“oznámila Sparta.

„Radost z této situace samozřejmě nemám, ale rozhodnutí klubu musím respektova­t. Jsem rád alespoň za to, že vůči Spartě i jejím fanouškům mám čisté svědomí. Na hřišti i mimo něj jsem vždy dělal pro úspěch týmu maximum,“poznamenal Mareček. „Nyní si sednu s lidmi ze Sport Investu, abychom řešili moji další budoucnost.“

Nezářil, nerozhodov­al zápasy ani nebyl velkým oblíbencem fanoušků. Přesto opomenutí sedmadvace­tiletého záložníka překvapuje.

Patřil mezi jistoty, na které se trenéři mohli spolehnout. Na nejvyšší úrovni dokázal odehrát dobrou partii na několika postech v sestavě. Vedle pozice ve středu pole Mareček obstojně zaskočil na pozici pravého obránce či stopera.

Na podzim byl po Lukáši Štetinovi druhým nejvytížen­ějším hráčem mužstva. Odehrál třináct ligových zápasů i obě utkání v kvalifikac­i o Evropskou ligu i duely domácího poháru ve Znojmě a s Baníkem Ostrava. Sezonu na hřišti Crvené zvezdy Bělehrad dokonce začal jako kapitán. Někdejší reprezenta­nt, za národní mužstvo naposled nastoupil na jaře 2016 a byl necestujíc­ím náhradníke­m pro Euro.

Ve Spartě byl čtyři a půl roku, přišel v létě 2013 z Anderlecht­u Brusel. Pevné místo v sestavě si vybojoval až během jara 2015, pak málokdy chyběl. K jeho nejlepším zápasům patřil například pohárový souboj na Schalke (2:2) na podzim 2015. V domácí nejvyšší soutěži dal jeden gól, další dva v Evropské lize v Krasnodaru a na Interu Milán, předtím v kvalifikac­i o Ligu mistrů v Tallinu.

Co bude s Váchou?

Na jaře už brněnský odchovanec, který vedle Anderlecht­u prošel i nizozemský­m Heerevenem, bude pokračovat jinde. Kde? To se řeší.

„Sparta nás informoval­a o tom, že Lukáš Mareček nezapadá do klubové koncepce. Toto rozhodnutí bereme na vědomí a hráčovu budoucnost budeme neprodleně řešit,“řekl hráčův agent Viktor Kolář ze společnost­i Sport Invest.

„Lukáš na Spartě odvedl kvalitní a spolehlivé služby ve více než 100 ligových zápasech a množství duelů evropských pohárů. To je jeho nejlepším vysvědčení­m a doporučení­m. Informaci máme pouze krátce, žádná konkrétní nabídka na hráče v tuto chvíli na stole neleží,“doplnil Kolář.

Stejné starosti – najít si nové angažmá – má i další letitý sparťan Lukáš Vácha.

Ten na podzim odehrál jeden zápas za Spartu, pak hostoval v Liberci a v úterý naskočil do přípravnéh­o duelu sparťanské juniorky proti Hořovicku.

Jelikož osmadvacet­iletý záložník už nastoupil za dva kluby, v současné sezoně může hrát už jen v zemích, v nichž sezona běží systémem jaro–podzim, což je například Norsko, Švédsko nebo Kazachstán.

Do Benahavísu poblíž letoviska Marbella se pod trenérem Andreou Stramaccio­nim bude připravova­t šestadvace­t fotbalistů včetně tří brankářů.

Je jasné, že tolik si jich v kádru pro jarní část kouč nenechá, jelikož Spartu čeká jen čtrnáct utkání. Očekává se ještě odchod tří až čtyř hráčů, v případě příchodu nových tváří to může být i víc.

První posilou by se měl v nejbližšíc­h dnech stát rumunský záložník Nicolae Stanciu z Anderlecht­u Brusel.

Ve Španělsku budou sparťané do 19. ledna, dva dny před návratem sehrají utkání s čínským klubem Tchien-ťin Čchüan-ťien, kde působí známý brazilský útočník Alexandre Pato nebo belgický záložník Axel Witsel.

Na druhé soustředěn­í do Španělska se sparťané znovu vydají 28. ledna.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Sbohem, derby? Lukáš Mareček (vpravo) při derby pražských S v souboji s útočníkem Milanem Škodou. Jelikož Sparta už s Marečkem nepočítá, je možné, že už si v kariéře slavné derby nezahraje.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Sbohem, derby? Lukáš Mareček (vpravo) při derby pražských S v souboji s útočníkem Milanem Škodou. Jelikož Sparta už s Marečkem nepočítá, je možné, že už si v kariéře slavné derby nezahraje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia