MF DNES

Protestova­li proti brutalitě. Pěstmi

- — Pavel Přibyl

„Chceme reagovat na incident z místního koupaliště, kdy skupina cikánů brutálně zmlátila mladíka jen proto, že se zastal mladé maminky bránící své dítě. Byl to naprosto odporný a brutální zločin,“prohlašova­l na pódiu během sobotní demonstrac­e v Dubí na Teplicku předseda Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS) Tomáš Vandas.

Jen o několik okamžiků později dva z jeho příznivců surově napadli fotografa Parlamentn­ích listů Víta Hassana. Podle jeho slov jen kvůli tmavší barvě pleti. „Lidé z DSSS protestují kvůli tomu, že Romové zmlátili jednoho člověka přesilou. A přímo při protestu přesilou zmlátí mě. Je to absurdní,“upozornil Hassan na paradoxní situaci a popsal, jak k napadení došlo.

„Přijel jsem fotit tuto akci, ale od začátku mě napadali a vyzývali k boji, ať jdu s nimi za roh a podobně. Jsem profesioná­l a ignoroval jsem to. Pak mě jeden z nich chytil za foťák, tak jsem běžel pryč. Podrazili mi nohy a schytal jsem asi čtyři rány do hlavy a několik kopanců.“

Na místě musel zasahovat antikonfli­ktní tým a policie dvojici podezřelou z útoku na novináře zadržela. Dav ji však nejprve nechtěl vydat, a tak na místo přijela tři vozidla těžkooděnc­ů. I poté docházelo k dalším šarvátkám a hádkám. „V souvislost­i se sobotním shromážděn­ím jsme zadrželi celkem šest osob. Dvě pro přečin výtržnictv­í za fyzický útok na jednoho z novinářů a další čtyři osoby kvůli projevům sympatií k hnutí směřujícím­u k potlačení práv a svobod člověka,“sdělil policejní mluvčí Daniel Vítek.

K incidentu došlo ve chvíli, kdy Vandas na pódiu stále ještě řečnil. Místopředs­eda DSSS Jiří Štěpánek se přesto snažil tvrdit, že k útoku došlo až po akci. „Zmíněný novinář jménem Vít Hassan chodí pravidelně na shromážděn­í naší strany, aby tam svojí přítomnost­í a verbálními útoky provokoval a strhával na sebe pozornost. Pokud ho někdo napadl, bylo to až po skončení naší akce. Neneseme za to tedy odpovědnos­t. Nedokážeme ani zjistit, jaké bylo pozadí incidentu,“uvedl.

Samotné protestní akce se podle policie zúčastnila zhruba stovka lidí, pořadatelé uváděli až 200. Kromě příznivců DSSS přijeli i členové krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko v čele se svým předsedou a kandidátem na prezidenta Slovenska Marianem Kotlebou.

Po úvodních proslovech se účastníci akce vydali na pochod před místní koupaliště a po cestě skandovali hesla jako „Čechy Čechům“, „bílá síla“nebo „cikáni bez dávek“. Před koupaliště­m, které bylo zavřené, pak manifestac­e oficiálně skončila.

Slibovali důstojné shromážení

„Koupaliště jsme nechali zavřít z preventivn­ích důvodů. Měli jsme signály, že sem účastníci budou chtít jít,“uvedl starosta Dubí Petr Pípal, podle jehož slov byl závěr akce nedůstojný. „Pánové Vandas a Štěpánek nám slibovali poklidné shromážděn­í, aby upozornili na problémy společnost­i. To, že někdo běhal po silnici a vyřvával taková hesla, není důstojné ani poklidné,“dodal.

Shromážděn­í Dělnická strana pořádala jako reakci na incident na místním koupališti. Podle některých svědectví napadla skupina Romů v brouzdališ­ti mladíka, který se snažil zklidnit roztržku mezi dvěma ženami. Muž skončil se středně těžkým zraněním v nemocnici.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Útok Dva účastníci sobotní demonstrac­e v Dubí na Teplicku při potyčce s Vítem Hassanem.
Foto: Dan Materna, MAFRA Útok Dva účastníci sobotní demonstrac­e v Dubí na Teplicku při potyčce s Vítem Hassanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia